🕝 1 minuter
Tingsrätten friar tre nazister efter vapenfynd i Södertälje
Publicerad 16 maj 2022 02:00
Uppdaterad 16 maj 2022 02:00

Foto: Alex Ataseven.

2018 utförde polisen en razzia mot en lägenheten på Folkparksgatan i Södertälje som användes som kontor för NMR, Nordiska motståndsrörelsen.

Där gjorde polisen flera fynd som ledde till att tre personer åtalades för fler misstänkta brott.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en våldsam nynazistisk organisation som kopplats till flera grova våldsbrott, inklusive mord, bombningar, grov misshandel samt tillverkning av egna vapen.

Målet för NMR är att skapa en nazistisk republik bestående av de nordiska länderna och i en lägenheten i Södertälje befann sig flera sympatisörer när polisen slog till 2018.

I lägenheten, NRM-lokalen, beslagtog polisen bland annat över 60 tusen kronor i kontanter, ett färdigställt vapen som polisen befarade att komma till brottslig användning, 41 stycken burkar med pepparspray och 189 stycken patroner.

Kontanterna, som enligt polisen kommer från en brottslig verksamhet, förvarades gömt i en flyttlåda, inklämt mellan en scanner och i en playstation.

Två män och en kvinna åtalades efter razzian för vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott och penningtvättbrott, men frias nu helt.

Enligt tingsrätten anses inte den teknisk bevisning från åklagarens sida vara tillräcklig för en fällande dom, med undantag för en fällande dom för ringa vapenbrott mot en 38-årig man.

38-åringen misstänktes för förberedelse till grovt vapenbrott och penningtvättbrott, men dömdes endast för ringa vapenbrottet gällde innehav av ett antal burkar med pepparsprej.

Dela artikeln