Företag i fokus:

Annons

Tingsrätten friar tre nazister efter vapenfynd i Södertälje

2022_02_polis-tingsratt

Foto: Alex Ataseven.

2018 utförde polisen en razzia mot en lägenheten på Folkparksgatan i Södertälje som användes som kontor för NMR, Nordiska motståndsrörelsen.

Där gjorde polisen flera fynd som ledde till att tre personer åtalades för fler misstänkta brott.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en våldsam nynazistisk organisation som kopplats till flera grova våldsbrott, inklusive mord, bombningar, grov misshandel samt tillverkning av egna vapen.

Målet för NMR är att skapa en nazistisk republik bestående av de nordiska länderna och i en lägenheten i Södertälje befann sig flera sympatisörer när polisen slog till 2018.

I lägenheten, NRM-lokalen, beslagtog polisen bland annat över 60 tusen kronor i kontanter, ett färdigställt vapen som polisen befarade att komma till brottslig användning, 41 stycken burkar med pepparspray och 189 stycken patroner.

Kontanterna, som enligt polisen kommer från en brottslig verksamhet, förvarades gömt i en flyttlåda, inklämt mellan en scanner och i en playstation.

Två män och en kvinna åtalades efter razzian för vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott och penningtvättbrott, men frias nu helt.

Enligt tingsrätten anses inte den teknisk bevisning från åklagarens sida vara tillräcklig för en fällande dom, med undantag för en fällande dom för ringa vapenbrott mot en 38-årig man.

38-åringen misstänktes för förberedelse till grovt vapenbrott och penningtvättbrott, men dömdes endast för ringa vapenbrottet gällde innehav av ett antal burkar med pepparsprej.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2022 00:00
Senast uppdaterad: 16 maj 2022 00:00

TV / BILDEXTRA: Här är Södertäljes nya lyxhotell

ECD5B807-21AE-4537-BC66-4C139B28458E

SPA-avdelningen. Foto: Alexander Isa

Entré/Lobby

Receptionen.

Bastu med 85 graders värme.

Behandlingsrum för två. Här kan en få behandling samtidigt som en kopplar av i jacuzzin.

Turkisk Hamam

Restaurangen Impasto

Restaurangen Impasto

Vana SPA

Ingång till utomhuspoolen frän insidan.

Utomhuspoolerna håller öppet året runt.

Iskallt bad för den våghalsige.

Lyxsvit med egen jacuzzi och stor terrass, och har en fantastik utsikt mot kanalen.

Julkänsla i flera hotellrum.

Restaurangen Vivace

Italienska restaureringen Impasto.

Lounge och bar

Stora monitorskärmar för större konferenser.

Innergård

Boulebana

Vana SPA

Hotelldirektören Steffen Sanders. Foto: Alexander Isa

Läs även: – Då öppnar Elite i Södertälje – ”Kan knappt bärga oss”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 november 2022 11:59
Senast uppdaterad: 27 november 2022 12:06

LO-chefen: – ”Räntehöjningen hotar svenska jobb”

LO Hartman

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I torsdags chockhöjde Riksbanken styrräntan med 75 punkter till 2,50 procent. Nu kritiseras den kraftiga höjningen av LOs chefsekonom som anser att räntehöjningen hotar svenskar jobb.

– I ett läge där allting blir dyrare för alla är det här alltså en helt onödig börda att lägga på Sveriges hushåll. Höjningen skadar svensk ekonomi och hotar jobben, säger Laura Hartman, chefsekonom på Landsorganisationen i Sverige.

Den är andra gången på ett par månader som Riksbanken väljer att kraftig höja styrräntan. Så sent som i september genomfördes den största höjningen sedan 1993 med 1 procent och i veckan höjdes den med ytterligare 75 punkter.

– I sina försök att verka kraftfull höjer Riksbanken räntan långt innan man fått en klar uppfattning om tidigare räntehöjningars effekter på ekonomin. Detta är inte en ansvarsfull politik, säger Hartman.

Hartman kritiserade även beslutet som genomfördes i september. Redan då höjde hon ett varningsfinger och menade att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potential att ge skadliga effekter på den svenska ekonomi och arbetslösheten.

Efter veckans kraftiga höjningen av styrräntan, för att bromsa inflationen, kritiserar Hartman återigen Riksbankens beslut. Enligt LO-chefen drivs dagens inflation främst allt av energipriser och att räntehöjningen nästan inte har någon effekt på inflationen.

– Svenska hushåll är mycket känsliga eftersom bolånen är stora och räntan i de flesta fall obunden. Det skiljer oss från många andra länder. En höjning med 2,5 procent idag motsvarar en höjning på sex till åtta procent på 1990-talet, säger Laura Hartman.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 november 2022 04:00
Senast uppdaterad: 27 november 2022 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)