Inget spel i division 1 för Södertelge Volleys damer A nästa säsong

2022_04_33.3-scaled

Foto: Johanna Lundgren Gestlöf.

Det var en tuff helg för Södertelge Volleybollklubbs damlag i kvalet till division 1 som avgjordes i helgen.

Efter en strålande säsong som nästan helt obesegrade i Division 2 Östra hamnade laget på fjärde och sista plats i kvalet. 

– Vi hade otur med både en otäck skada, saknade spelare och långa avbrott i matcherna, men Solna var värdiga vinnare, säger lagets passare Agnes Westerberg.

Det var två lag från Division 1 och två lag från Division 2 som i helgen gjorde upp om en plats i nästa säsongs Division 1. Att det bara fanns en plats på spel beror på att man kommer att minska antalet lag i Division 1 till i höst.

Första matchen var mot hemmalaget Solna, som också var det bäst rankade laget i kvalet. Södertelge spelade bra i de första två seten. I det första vann Solna med 25-18, men lagen spelade egentligen jämnt hela tiden förutom i en rotation där Södertelge inte lyckades ta emot servarna och Solna drog iväg med 8 poäng. I andra set blir det 25-21, och det är fortsatt försvarsspelet och servmottagningen som inte fungerar för Södertelge.

– Tyvärr saknade vi två av lagets bästa försvarsspelare, och lyckades inte bryta Solnas servar som vi borde ha gjort. I tredje och sista set är det som att luften har gått ur oss helt och vi lyckas inte alls kontra på deras servar och anfall. Setet slutar 25-8 till Solna och det är nog säsongens sämsta set för vår del, säger lagets passare Agnes Westerberg.

Andra matchen spelades mot åländska Jomala. Första set blir en förlust, men i andra set kommer laget igång ordentligt. Försvaret fungerar bättre men framförallt är anfallet tillbaka. Men vid 20-12 i ledning till Södertelge händer det som inte får hända – Frida Alvarsson landar fel efter ett anfall och får bäras av planen med allvarliga knäsmärtor. Alvarsson är såväl lagkapten som en av lagets bästa poängplockare. Södertelge lyckas ändå vinna setet med 25-23, men är uppenbart skakade.

I tredje och fjärde set är mycket av den energi som brukar karakterisera Södertelge ersatt med oro och trötthet, och det blir dessutom ett långt spelavbrott i fjärde set efter strul med matchprotokollet.

– Det var en lång dag och vi lyckades inte hålla fokus. Ibland spelar vi riktigt bra och visar vad vi går för, men över lag var det inte vår dag idag, säger vänsterspiker Isabella Hansson. Men just nu känns det viktigaste ändå att få besked om Frida och att hon kan komma tillbaka snart igen.

På söndagen spelades helgens tredje och sista match mot Degerfors. Nu kände man igen Södertelge igen – man hade roligt på planen och höll energin uppe. Tyvärr förlorade Södertelge även matchen mot Degerfors i sista stund – i femte avgörande set med 16-14. Så jämnt som det kan bli alltså.

– Idag spelade vi jättebra mot Degerfors. Vi saknade självklart Frida, men igår saknade vi både vår coach och några spelare som var med idag vilket gjorde stor skillnad. Vi visar att vi verkligen kan sätta press på Division 1-lag och hade vi haft en full trupp hela tiden tror jag det hade sett annorlunda ut. Nu satsar vi på att vinna Division 2 igen nästa år och kvala upp då istället, säger Agnes Westerberg.

Solna VBK blev till slut det laget som försvarade sin plats i Division 1 efter tre raka vinster.

– En av Solnas spelare, Katarina Lundgren Gestlöf, är uppvuxen i Södertelge Volleybollklubb och dessutom syster till Johanna i vårt lag så vi är i alla fall glada att Södertelge är representerat i Division 1 nästa år. De var värdiga vinnare, avslutar Isabella Hansson.

Text: Johanna Lundgren Gestlöf

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 26 april 2022 00:00

SENASTE NYTT: Peab får uppdraget att bygga klart Slussen

D39C2720-1BC3-4504-BB07-867353B28D8C

Foto: Bild/Illustration: Sweco / Alex Ataseven.

I augusti väntas arbetet med Slussen i Södertälje, Nordens största handelssluss, ta fart på allvar.

Trafikverket har nu gett Peab uppdraget att bygga klart slussen. Ett kontrakt som uppgår till 1,5 miljarder kronor och väntas påbörja i augusti 2022.


– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Bild/Illustration: Sweco.

Nu har Trafikverket gett Peab uppdraget att bygga om hela slussen. Slussen kommer att göras längre och bredare samt få nya slussportarna och en helt ny öppningsbar slussbro.

– Att bygga nya slussar samtidigt som de gamla är i drift är komplicerat och kräver hänsyn till både de gamla och de nya rörliga konstruktionerna samt de många olika teknikslagen. Arbetet kräver god planering. Det här är verkligen ett projekt där vi kommer att kunna dra nytta av alla våra olika kompetenser inom Peab, regionchefen.

I avtalet mellan Trafikverket och Peab ingår även bygget av nya driftlokaler för slussverksamheten och anläggning av nya gator vid sidan av kanalen.

Uppdraget väntas starta i augusti 2022 och under andra kvartalet i år orderanmäls projektet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 14:14
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 14:17

Lösningen efter kaoset på Mälarbron – ”Såga av klaffarna”

A3EB89C8-9FFA-4863-934E-D0816470A2FF

Foto: Alex Ataseven.

I söndags uppstod stor trafikstörningar när Mälarbron på nytt fastande i värmen.

Nu meddelar Södertälje kommun att brons klaffar ska sågas av för att undvika att likande problem uppstår.

– Vi vill automatisera nedkylningen med Mälarvatten men också såga ner brons klaffar så de inte sväller i värmen, säger Cecilia Eriksson, tf. gruppledare på gata och trafik i Södertälje kommun till P4 Sveriges Radio.

Med redan förra sommaren meddelade kommunen att den 50 år gamla Mälarbron, som inte är anpassad för den extrema värmen, skulle få en lösning. 

Delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererades till Södertälje kommun redan sommarn 2021.

Men ett år senare kvarstår alltså problemet och till Sverige Radio berättar kommunen att system inte kommer att bli klart i år.

– Vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, berättade Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt förra året. 

Istället fortsätter man manuellt spola och kyla ner bron och istället sågs av klaffarna som sväller upp i värmen.

– Vi har som förhoppning att automatisera det systemet så att man rent fysisk behöver stå och spola. Det systemet kommer inte bli klart i år.

Läs även: Trafikkaoset på Mälarbron – ”Samma visa varje sommar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 10:26
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors