🕝 1 minuter
Så vill banken bana väg för unga att köpa sin första bostad
Publicerad 18 april 2022 02:00
Uppdaterad 18 april 2022 02:00

Foto: Alex Ataseven.

Unga som har fast anställning har det svårt att ta sig ut på bostadsmarknaden. I endast i 10 av 25 kommuner i regionen har en 27-åring råd att köpa en normalstor lägenhet på 39 kvadratmeter.

Det menar den svenska banken Skandia som undersökt ungas genomsnittliga inkomster. Nu förslår banken en amorteringstrappa för att ge unga chansen att ta sig in på bostadsmarknaden.

Den kraftiga prisökningen i kombination med bolånetak och amorteringskrav gör det svårt för unga att köpa en bostad, det menar Skandiabanken som anser att unga drabbas hårdast.

– Den kraftiga prisökningen slår väldigt hårt mot unga som vill köpa sin första lägenhet, säger Johanna Cerwall, VD på Skandiabanken.  

Enligt rapporten har unga med fast anställning endast möjlighet att köpa en bostad i 10 av de 25 mest attraktiva kommunerna och regionerna i Sverige. Södertälje är en av 10 orter där unga vuxna klarar av att köpa sin första bostad

Skandiabankens menar, i rapporten ”Lön utan lägenhet 2022”, att de största förlorarna blivit unga vuxna som har det svårt att få bolån med nuvarande kreditregler.

Banken föreslår därför en amorteringstrappa som skulle underlätta för dagens unga och därmed ge fler chansen att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Med flexiblare amorteringskrav som tar hänsyn till hur inkomsten förändras över ett yrkesliv kan vi underlätta för våra unga att komma in på bostadsmarknaden och köpa en egen första lägenhet – även i storstadsregioner. Det säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken.    

Tio orter där unga vuxna klarar av att köpa en första bostad: Sundsvall, Gävle, Västerås, Karlskrona, Helsingborg, Borås, Trollhättan, Skövde, Södertälje och Växjö.

Tio orter där unga vuxen klarar av att köpa en första bostad: Sundsvall, Gävle, Västerås, Karlskrona, Helsingborg, Borås, Trollhättan, Skövde, Södertälje och Växjö.

Dela artikeln