🕝 1 minuter
De vill lyfta kvinnor i utanförskap i Ronna och Fornhöjden
Publicerad 5 april 2022 02:00
Uppdaterad 5 april 2022 02:00

Duaa Veder Abdulkadir, Anja Nordenfelt, Ilhan Demirkiran, Imran Raza och Jorunn Rådberg.

Victoriahem i Södertälje, som tar ett aktivt ansvar för social hållbarhet, vill förebygga utanförskap och fysisk och psykisk ohälsa i sina bostadsområden.

Nu ingår de ett samarbetsavtal, tillsammans med SBB, med Mamma United för att erbjuda mödrar i Ronna och Fornhöjden kostnadsfria utbildningar i hälsa och samhällskunskap.

– Mamma United har visat bra resultat och vi tror att de kan bidra till att stärka den sociala hållbarheten i Ronna och Fornhöjden, säger Imran Raza, områdeschef för Victoriahem i Södertälje i ett pressmeddelande.

Imran Raza, områdeschef för Victoriahem.

Utbildningen, som är en beprövad och väl utvärderad metod, ger deltagarna förkunskaper i kost och motion, föräldraskap och motivation samt kunskap om den svenska arbetsmarknaden och socialtjänsten.

– Vi hoppas att vårt arbete leder till bättre hälsa för mammor och deras barn, och att det påverkar deras egenmakt och skapar tryggare bostadsområden, säger Anja Nordenfelt, verksamhetschef för Mamma United.

Deltagarna genomgår en 10 veckors kurs och utbildas av bland annat läkare, poliser och socialsekreterare.

Duaa Veder Abdulkadir, som själv genomgått utbildningen, menar att hon bland annat lärde sig att hantera och lugna andra mammor. Nu vill hon göra gott för samhället och dela med sig av sina kunskapar till andra mammor.

– Jag vill göra något för världen, för de som invandrat och kommit nyligen. Om en mamma får ny kunskap och jag hjälper henne så är jag jättenöjd, säger Duaa Veder Abdulkadir, koordinator på Mamma United.

Dela artikeln