Igår begravdes den mördade 23-åringen – Klorin bland polisens fynd

2022_03_9CA3843A-240D-4283-B0BC-AD16B5120825

Foto: Shamash Oyal.

För 17 dagar sedan, den 22 februari, sköts en 23-åring till döds på en parkering i Gillestigen i Ronna med flera skott genom bilrutan.

Under torsdagseftermiddagen begravdes han i Tveka kyrkogård.

100-tals anhöriga hade samlats vid Tveta Kyrkogård för att ta ett sista farväl när den unga Södertäljebon begravdes under torsdagen. Även flera polispatruller var på plats under begravningen och hade en anpassad närvaro, men någon konkret hotbild ska inte ha funnits.

I jakten på mördaren har polisen gjort flera fynd som kan kopplas till mordet den 22 februari. Ett av fynden är mordvapnet, en pistol med kaliber 9 millimeter, som hittades i närhet av den utbrända flyktbilen.

Gärningsmannen flydde från mordplatsen i en silverfärgad Volkswagen Passat kombi, men redan två timmar innan mordet fångades flyktbilen på film. En kamera på parkering vid Gillestigen fångar den silverfärgade Passaten som rör sig på parkeringen vid 15-tiden, två timmar innan dödskjutningen.

Enligt polisens uppfattning befann sig mördarna på platsen under en längre tid. De ska ha spanat efter 23-åringen och sedan överfallit honom.

9 timmar efter mordet vid 02-tiden hittades flyktbilen utbränd vid kyrkogården i Tveka och i samband med branden kontrollerades området av polis som gjorde flera fynd på platsen.

Bland annat hittades flera blå flaskor som innehöll klorin som låg i en gröna sandlåda vid parkeringsplatsen.

– Vi sätter det i samband med att man kan ha försökt förstöra bevisning i fordonet, säger spaningsledaren Rickard Holtz till Efterlyst.

Inte långt därifrån hittade polisen det misstänkta vapnet som misstänks ha använts. Mördarna tros ha gömt vapnet för att inte åka fast med den i en vägspärr. När de väljer att hämta den igen är polisen redo och griper dem på bar gärning.

De gripna, en 32-åringen skriven i Norsborg och en 23-åringen skriven i Norrtälje grips och häktas för mordet på Gillestigen i Ronna. Men enbart den yngre häktas för mordet, 32-åringen häktades för medhjälp till försök till grovt vapenbrott.

Männen som misstänks för mordet i Ronna begärs häktade

23-åring död efter skjutningen i Ronna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 11 mars 2022 00:00

SENASTE NYTT: Peab får uppdraget att bygga klart Slussen

D39C2720-1BC3-4504-BB07-867353B28D8C

Foto: Bild/Illustration: Sweco / Alex Ataseven.

I augusti väntas arbetet med Slussen i Södertälje, Nordens största handelssluss, ta fart på allvar.

Trafikverket har nu gett Peab uppdraget att bygga klart slussen. Ett kontrakt som uppgår till 1,5 miljarder kronor och väntas påbörja i augusti 2022.


– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, säger Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab.

2016 påbörjades arbetet med kanalen och var planerad att stå klart 2019, men istället stod projektet stilla fram till 2022.

Bild/Illustration: Sweco.

Nu har Trafikverket gett Peab uppdraget att bygga om hela slussen. Slussen kommer att göras längre och bredare samt få nya slussportarna och en helt ny öppningsbar slussbro.

– Att bygga nya slussar samtidigt som de gamla är i drift är komplicerat och kräver hänsyn till både de gamla och de nya rörliga konstruktionerna samt de många olika teknikslagen. Arbetet kräver god planering. Det här är verkligen ett projekt där vi kommer att kunna dra nytta av alla våra olika kompetenser inom Peab, regionchefen.

I avtalet mellan Trafikverket och Peab ingår även bygget av nya driftlokaler för slussverksamheten och anläggning av nya gator vid sidan av kanalen.

Uppdraget väntas starta i augusti 2022 och under andra kvartalet i år orderanmäls projektet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 14:14
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 14:17

Lösningen efter kaoset på Mälarbron – ”Såga av klaffarna”

A3EB89C8-9FFA-4863-934E-D0816470A2FF

Foto: Alex Ataseven.

I söndags uppstod stor trafikstörningar när Mälarbron på nytt fastande i värmen.

Nu meddelar Södertälje kommun att brons klaffar ska sågas av för att undvika att likande problem uppstår.

– Vi vill automatisera nedkylningen med Mälarvatten men också såga ner brons klaffar så de inte sväller i värmen, säger Cecilia Eriksson, tf. gruppledare på gata och trafik i Södertälje kommun till P4 Sveriges Radio.

Med redan förra sommaren meddelade kommunen att den 50 år gamla Mälarbron, som inte är anpassad för den extrema värmen, skulle få en lösning. 

Delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererades till Södertälje kommun redan sommarn 2021.

Men ett år senare kvarstår alltså problemet och till Sverige Radio berättar kommunen att system inte kommer att bli klart i år.

– Vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, berättade Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt förra året. 

Istället fortsätter man manuellt spola och kyla ner bron och istället sågs av klaffarna som sväller upp i värmen.

– Vi har som förhoppning att automatisera det systemet så att man rent fysisk behöver stå och spola. Det systemet kommer inte bli klart i år.

Läs även: Trafikkaoset på Mälarbron – ”Samma visa varje sommar”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2022 10:26
Senast uppdaterad: 29 juni 2022 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors