Företag i fokus:

Annons

Tindra Lundegård från Södertälje tävlar om SM guld och en plats i landslaget

2022_03_BD0065C6-1A48-465F-B6F3-1769DACAECA4-scaled

Foto: Alex Ataseven.

Den 16 mars gör sju finalister upp om vem som ska utses till svensk mästare bland unga bagare i Sverige.

En av finalisterna som lyckats ta sig till finalen i Göteborg är 19-åringen Tindra Lundegård från Södertälje.

Hur känns det att vara i final och hur redo är du?

– Jättekul att vara med och tävla och få här möjligheten, bara att vara med är en vinst i sig, säger finalisten Tindra Lundegård till Telgenytt. Jag var väldigt stressad i början över hur ska jag hinna med att öva, men nu känner jag mig väldigt säker över det jag ska presenterna. Det ska bli en kul grej att vara med.

Idag studerar Tindra till bagare och konditor vid yrkeshögskolan i Kristianstad, men hennes intresse för bakningen föddes i yngre dar när hon bland annat lagade finska piroger med sin farmor. Nu har hon chansen bli svensk mästare i Unga Bagare och möjligheten att tävla i juniorlandslaget.

– Det hade varit fantastisk att komma med i landslaget. Möjligheten att få tävla i SM Unga Bagare, och därigenom ha möjligen att vara med i juniorlandslagenhar, har inte riktigt fallit mig i tanken att det verkligen kan hända.

Vägen till final var inte enkel för Tindra och lättar blir det inte i finalen. Under fem intensiva timmar ska hon skapa både goda och fantasifulla bakverk i fem olika kategorier – matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd.

Vad hon ska baka i final får hon i nuläget inte avslöja, däremot berättar hon för Telgenytt att hon inte ska laga det klassiska svenska som andra finalister väljer baka.

– Jag tycker inte klassiskt svenskt faller mig jätte mycket smaken. Jag väljer lite jordigare smaker och inte allt för sött som andra. Jag kör mitt race, sen får det bära eller brista, säger Tindra till Telgenytt.

Juryns val av vinnare kommer att baseras på bakverkens hantverksmässiga höjd, goda smak, vackra utseende och bakmetoderna de skapas med.

Här kräver juryn även ett nytt och kreativt tänk samt en smakprecision som utmärker sig.

Det vinnaren bidraget 2021 var ett Harry Potter-inspirerat skådebröd som innehöll både den berömda boken och tåget Hogwarts-expressen.

Den 16 mars har Tindra, utöver titelns som juniormästare, även chansen att kvala in sig i Svenska Juniorbagarlandslaget.

För att representera Sverige i VM för unga bagare krävs det att hon hamnar på minst en fjärde plats.

Följ Tindras resa på Instagram – @Tindras_bakhorna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 6 mars 2022 00:00

JUST NU: Kraftig rökutveckling från lokal

DDFA1242-BD38-4863-8724-784DE919C1FE

Foto: Shamash Oyal.

Räddningstjänsten ryckte ut under torsdagskvällen till Prästgårdsvägen med flera enheter. Enligt uppgifter rapporterades kraftig rökutveckling som drabbat flera boende.

Det var vid 19-tiden i Geneta Centrum som SOS Alarm fick rapporter om en misstänkt skorstensbrand och beordrade flera räddningsstationer till adressen.

Initialt misstänktes det röra sig om en soteld eller skorstensbrand.

– Flera stationer har ryckt ut, Södertälje är redan på plats. Det är ännu oklart om det handlar om en lokal eller en restaurang. Kan eventuellt för sig om en skorstensbrand, säger en representant för räddningstjänsten till Telgneytt.

Räddningstjänsten på plats i Geneta Centrum. Foto: Shamash Oyal

Än så länge är det dock oklart vad som orsakat rökutvecklingen. Boende i närheten har uttryckt sina observationer till Telgneytt, där några beskriver röken som liknande den från bränd plast. Flera boende har drabbats till följd av att röklukten trängt sig in i flera bostäder i området.

Inga rapporter om personskador eller allvarliga incidenter har rapporterats, och situationen övervakas noggrant av räddningstjänsten.

Texten uppdateras.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 19:44
Senast uppdaterad: 7 december 2023 19:48

Södertäljepolisen: – ”Vi har mycket mer våld än Italien”

Polis

Foto: Shamash Oyal

I ett försök att få bukt med den tilltagande organiserade brottsligheten i kommunen vänder sig nu Södertäljepolisen till Italien för att hämta inspiration och expertkunskap.

Polisen ser stora likheter mellan brottsligheten i Södertälje och den som länge härjat i delar av Italien. Det rapporterar SVT Nyheter i Södertälje. Även om den organiserade brottsligheten ännu inte fått samma fäste här som i vissa italienska regioner, menar Torbjörn Hermansson, samordnare mot den organiserade brottsligheten i Södertälje, att det finns mycket att lära av italienarnas långa erfarenhet av att bekämpa exempelvis maffian.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

– Som tur har den organiserade brottsligheten inte hunnit så långt i Sverige än, men vi har mycket mer våld än Italien och andra europeiska länder, säger Torbjörn Hermansson till SVT Nyheter.

Redan i vår väntas italienska maffiaexperter besöka Södertälje för att hjälpa polisen att kartlägga problembilden och hitta nya vägar framåt i det brottsförebyggande arbetet.

Samarbetet med Italien är unikt och polisen ser det som ett viktigt led i att vända den negativa trenden och få bukt med den organiserade brottsligheten.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 18:52
Senast uppdaterad: 7 december 2023 18:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors