Tindra Lundegård från Södertälje tävlar om SM guld och en plats i landslaget

2022_03_BD0065C6-1A48-465F-B6F3-1769DACAECA4-scaled

Foto: Alex Ataseven.

Den 16 mars gör sju finalister upp om vem som ska utses till svensk mästare bland unga bagare i Sverige.

En av finalisterna som lyckats ta sig till finalen i Göteborg är 19-åringen Tindra Lundegård från Södertälje.

Hur känns det att vara i final och hur redo är du?

– Jättekul att vara med och tävla och få här möjligheten, bara att vara med är en vinst i sig, säger finalisten Tindra Lundegård till Telgenytt. Jag var väldigt stressad i början över hur ska jag hinna med att öva, men nu känner jag mig väldigt säker över det jag ska presenterna. Det ska bli en kul grej att vara med.

Idag studerar Tindra till bagare och konditor vid yrkeshögskolan i Kristianstad, men hennes intresse för bakningen föddes i yngre dar när hon bland annat lagade finska piroger med sin farmor. Nu har hon chansen bli svensk mästare i Unga Bagare och möjligheten att tävla i juniorlandslaget.

– Det hade varit fantastisk att komma med i landslaget. Möjligheten att få tävla i SM Unga Bagare, och därigenom ha möjligen att vara med i juniorlandslagenhar, har inte riktigt fallit mig i tanken att det verkligen kan hända.

Vägen till final var inte enkel för Tindra och lättar blir det inte i finalen. Under fem intensiva timmar ska hon skapa både goda och fantasifulla bakverk i fem olika kategorier – matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd.

Vad hon ska baka i final får hon i nuläget inte avslöja, däremot berättar hon för Telgenytt att hon inte ska laga det klassiska svenska som andra finalister väljer baka.

– Jag tycker inte klassiskt svenskt faller mig jätte mycket smaken. Jag väljer lite jordigare smaker och inte allt för sött som andra. Jag kör mitt race, sen får det bära eller brista, säger Tindra till Telgenytt.

Juryns val av vinnare kommer att baseras på bakverkens hantverksmässiga höjd, goda smak, vackra utseende och bakmetoderna de skapas med.

Här kräver juryn även ett nytt och kreativt tänk samt en smakprecision som utmärker sig.

Det vinnaren bidraget 2021 var ett Harry Potter-inspirerat skådebröd som innehöll både den berömda boken och tåget Hogwarts-expressen.

Den 16 mars har Tindra, utöver titelns som juniormästare, även chansen att kvala in sig i Svenska Juniorbagarlandslaget.

För att representera Sverige i VM för unga bagare krävs det att hon hamnar på minst en fjärde plats.

Följ Tindras resa på Instagram – @Tindras_bakhorna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 6 mars 2022 00:00

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors