Lilla Styrbjörn besöks av White Guide – Ryhnell: ”Det känns galet bra”

2022_03_092CEC7F-A78E-4AAC-9635-AFB2421A0176

Foto: Alex Ataseven.

Franska ostron, spanska räkor till kalventrecote, klassisk blodpudding lagad enligt gammalt familjerecept, råbiff med toppad med gruyère och krasse, vegetarisk risotto eller en smakrik högrevsburgare.

Nu har den riksomfattande restaurangguiden, White Guides, som årligen testar och presenterar närmare 800 restauranger besökt Södertälje och Styrbjörn.

White Guide är årligen i jakt på Sveriges bästa restaurang och nyligen ärades Södertälje med ett första besök i restaurangguidens snart 20 år långa historia. Här beskriver White Guide restaurangbesöket som en ”Mysig gastropub med mormorkrubb”,

– Som att gå på fredagsmiddag hos mormor – och hela tjocka släkten är bjuden, skriver White Guide i recensionen.

Styrbjörn tilldelas utmärkelsen God Klass. Foto: Alex Ataseven.

– Väldigt bra när Sveriges bästa restaurangguide väljer att komma till Södertälje för att prova vår mat. Det bekräftar att vi är en bättre restaurang, säger ägaren Kristoffer Ryhnell till Telgenytt.

Efter besöket på Styrbjörn kunde matskribenten med gott samvete rekommendera Lilla Styrbjörns vällagade och smakrika rätter och ge Södertäljerestaurangen betyget God Klass.

– Det känns galet bra. Det hårda arbetet med att jobba från grunden med råvaror samt färskfisk och kött är uppskattat, säger Kristoffer Ryhnell.

Betyget God Klass är sympatisk helhetsupplevelse där köket presterar en väl genomförd matlagning.

De transparenta bedömningskriterier baseras på mat och gastronomi, dryck, service, atmosfär, miljö och stämning. Kriterier som Lilla Styrbjörn med råge levde upp till.

– Det betyder mycket för oss och för restaurangen, vi hoppas på att detta gör att restaurangen blir proppfull med gäster som vill njuta av vår mat. Vill även passa på att tacka mitt team, samt köksmästare Kim Schelin, avslutar Ryhnell.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2022 00:00

Skenande avloppsskuld hotar vatten och sjöar i Södertälje

stuga Cc

Foto: Creative Commons.

Enligt branschinitiativet, Aktionsgrupp Små Avlopp, mellan VVS-Fabrikanterna och Maskinentreprenörerna hotas Södertäljes sjöar och dricksvattnet.

Detta på grund av dåligt fungerande avlopp som innebär risker för övergödning och smittspridning i sjöar och vattendrag.

Ett så kallat enskilt avlopp avser en avloppsanläggning utanför det kommunala avloppsnätet och i Södertälje finns det totalt 3078 sådana fastigheter med det systemet.

Totalt åtgärdades 2577 små avlopp inom Stockholms län år 2021, Södertälje inräknat. Nu vill Aktionsgrupp Små Avlopp att regeringen ökar takten genom obligatoriska avloppsdeklarationer för att rädda vårt dricksvatten och våra sjöar.

– Föroreningar som orsakas av utsläpp från små avlopp är allvarliga och långt ifrån ovanliga. Därför måste fler fastighetsägare åtgärda sina uttjänta avlopp. Obligatoriska avloppsdeklarationer skulle hjälpa både kommuner och fastighetsägare att få bättre koll på avloppen och deras skick, säger Caroline Harrå, branschutvecklare inom VA och Små Avlopp hos VVS-Fabrikanterna i ett pressmeddelande.

En modern avloppsanläggning håller normal i cirka 20 år. I Södertälje behöver cirka 5 procent av alla enskilda avlopp åtgärdas årligen för att hålla beståndet i gott skick.

För att få skapa ordning och reda samt säkra en god kvalitet på vårt dricksvatten och sjövattnet vi badar vill Aktionsgruppen se åtgärder från Regeringen.

Trots flera försök att få regeringen agera har åtgärderna uteblivit.

– Gång på gång skjuter regeringen upp möjligheten att skapa ordning bland de små avloppen. Nu har vi i stället 240 000 små avlopp i Sverige som har varit olagliga i över 50 år, säger Harrå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 05:00
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:19

MINGELBILDER v.25 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0031

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juni 2022 21:21
Senast uppdaterad: 26 juni 2022 21:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors