Kvinna avled efter förlossning – Södertälje Sjukhus: ”Tragisk händelse”

2022_01_Sodertalje-Sjukhus-scaled

Sommaren 2021 försämrades en kvinna så allvarligt efter sin förlossning att hon lades in på intensivvården där hon senare avled.

Nu väljer sjukhuset att anmäls sig själva till IVO, inspektionen för vård och omsorg då man anser att kvinnans liv gick att rädda.

Enligt sjukhuset avled kvinnan på grund av havandeskapsförgiftning som påverkade blodkärlen och orsakade högt blodtryck.

– Vi hade kunnat vara mer aggressiva genom att sänka blodtrycket och fört henne till intensivvårdsavdelningen tidigare i förloppet. Vi är otroligt ledsna för det här och lider med hennes anhöriga, säger Henrik Överödder, verksamhetschef för VO kvinnor-barn på Södertälje sjukhus till SVT.

Det var under förlossningen som sjukhuset upptäckte att kvinnan led av havandeskapsförgiftning. Hon behandlades och skickades hon hem, men kort därefter återvände hon med hög feber och höga infektionsvärden.

Sjukhuspersonalen befarade då att kvinnan drabbats av en infektion i livmodern och satte igång en behandling.

Till en början blev hon bättre, men kort därefter försämrades hennes tillstånd så allvarligt att hon las in på intensivvården där hon senare avled.

– En mycket ovanlig och tragisk händelse. Jag vill förtydliga att vi inte ser att dödsfallet beror på en enskild medarbetares misstag. Det är orsakades av en kedja av olyckliga omständigheter och felbeslut, säger Henrik Overödder verksamhetsansvarig förlossning på Södertälje sjukhus till Sveriges Radio.

I förebyggande syfte har sjukhuset infört nya rutiner för övervakning och behandling av patienter med havandeskapsförgiftning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 27 januari 2022 00:00

Kustbevakningen inleder kontroller mot vattenskotrar

kust

Foto: Kustbevakningen.

Från och med den 1 maj 2022 är det krav på att genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis för att köra vattenskoter.

Nu genomför Kustbevakningen en kontrollvecka riktat mot vattenskotertrafiken för att öka sjösäkerheten och se till att förare har ett giltigt förarbevis.

– Vi tycker att det är positivt med ett förarbevis eftersom både kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare nu kommer att öka. Dessutom kan ett förarbevis återkallas vid felaktig körning, berättade Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen vid ett tidigare tillfälle.

Senaste åren har användningen av vattenskotrar exploderat på marknaden, men samtidigt har det rapporterats att det körs hänsynslöst på sjön runt om i länet.

I och med de nya reglerna måste den som köra vattenskoter genomgå en utbildning och ha ett godkänt förarbevis. Reglerna infördes från och med den 1 maj 2022, utan förarbevis riskerar föraren att straffas med dryga böter.

Under måndagen införde Kustbevakningen en kontrollvecka med syfte om att kontrollera att förare rättar sig efter de nya reglerna. Och även minska störande körning och öka sjösäkerheten samt öka gott sjömanskap.

De riktade kontrollerna mot vattenskotertrafiken genomförs i hela landet under vecka 26, mellan 27 juni och 3 juli.

Läs även: Nu införs nya reglerna – Förarbevis krävs för att köra vattenskoter

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 05:35
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:58

Brand i industrilokal – flera stationer på plats

2022_05_Brandkar

Arkivbild.

Brand utbröt på i en industrilokal i Nykvarn vid 21-tiden på måndagskvällen.

Räddningstjänsten är på plats med sju enheter från tre olika stationer.

-Vi är på plats i Bruksgatan i Nykvarn från tre stationer med 7 enheter, säger Max Ekberg, vakthavande befäl hos räddningstjänsten till Telgenytt. 

Enligt uppgifter kom larmet från en industrilokal som hade öppna lågor dit räddningstjänsten snabbt ryckt ut till.

-Just nu pågår ett släckningsarbetet med flera enheter och kollar hur vi går till väga, säger Ekberg.

Finns det några skadade i samband med branden?

-Nej, inga rapporter just nu, vi har full styrka på plats för att släcka branden, avslutar Max Ekberg.

Uppdatering 22:00

Vid 21:30 meddelar räddningstjänsten att branden branden är släckt och att de arbetar på platsen för att ventilera lokalen. Arbetet beräknas vara ett par timmar till.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juni 2022 19:46
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 20:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors