Ny undersökning: – ”Så tränar vi i den nya vardagen”

2022_01_Fotograf_-Magnus-Selander

Foto: Magnus Selander.

De senaste åren har många träningsvanor kastats om. Vardagen har varit upp och ner och rapporterna om ökat stillasittande har avlöst varandra.

Men nu visar en ny undersökning från Kantar SIFO som Friskis låtit göra att mer än halva svenska folket har en rutin för träning i vardagen, trots allt. 

I en tid när flera av oss står med det ena benet på hemmakontoret och det andra på arbetsplatsen har så många som 85% (18-79 år) lyckats träna under hösten. 6 av 10 svarar att de har en rutin för träningen i vardagen och vanligast är att träna 1-2 gånger i veckan. Positiva besked i en utmanande tid som vi gärna delar med oss av. 

Under pandemin har den svenska träningskartan ritats om

Bland de svarande i undersökningen, som har en träningsrutin, uppges “att träna varierat” vara en nyckel till framgångDet är något vi på Friskis känner igen som centralt i hållbar träning. Täck in styrka, kondition och rörlighet så bygger du upp kroppen på ett allsidigt och långsiktigt sätt. 

Att träna tillsammans med andra eller med en ledare är andra framgångsfaktorer för en rutin som håller i längden. Det syns i undersökningen och gäller oavsett ålder. Under pandemin har den svenska träningskartan ritats om och idag är det många som varierar sin träning på ett helt annat sätt än tidigare. Och tränar med ledare, inte bara inomhus, utan också online, hemma eller utomhus. 

Att närhet till träning är viktigt för att den ska bli av är inget nytt. Men närhet till vad? Omkring hälften av alla svarande uppger att möjlighet att träna nära hemmet är viktigt, för att komma till skott. Medan endast 10 % lyfter närhet till jobbet. Kanske hade siffrorna sett annorlunda ut om inte hemmakontoret dundrat in i svenskarnas medvetande? Det blir intressant att följa utvecklingen under våren.

Låt oss hjälpas åt att sänka tröskeln för att både komma igång och hänga i.

De 4 av 10 som, i undersökningen, uppger att de saknar rutiner för träning i vardagen svarar att de skulle kunna motiveras av att ha roligt och få snabba resultat.

Snabba resultat som vi från Friskis gärna lyfter fram är att redan lite rörelse gör stor skillnad för hur vi mår, vi blir helt enkelt gladare. Dessutom höjs koncentrationsförmågan, stressiga situationer blir enklare att hantera och vi sover bättre.  

Det här är tiden på året då nyårslöften förväntas bli verklighet och inte sällan handlar de om träning. Låt oss hjälpas åt att sänka tröskeln för att både komma igång och hänga i.

Om inspirationen tryter i hemma-träningen eller om pannlampan aldrig blivit din grej på löprundan så finns massor av alternativ. Botanisera, utforska och gör det som känns rätt för dig. Med över 40 års erfarenhet vet vi på Friskis vad vi pratar om. Lustfylld träning, gärna med en vän, är den som håller i längden.                                               

  • Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis
  • Robert Nordström, Ordförande, Friskis&Svettis Södertälje
  • Malin Holmqvist, VD & Verksamhetschef, Friskis&Svettis Södertälje

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 23 januari 2022 00:00

JUST NU: En person gripen för våldtäkt i centrala Södertälje

2021_12_hanfangsel-polis

Foto/Arkvibild: KV / Alex Ataseven.

En kvinna blev under natten utsatts för en våldtäkt i centrala Södertälje.

Nu meddelar polisen att man har gripit en man som misstänkts för våldtäkten som skedde under natten.

Enligt uppgifter ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat natten mot tisdags i centrala Södertälje.

– Det har skett i centrala Södertälje, platsen har varit avspärrad sedan dess, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Telgenytt.

Under tisdagen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information om händelsen.

Men enligt uppgifter till Telgenytt pågår just nu en stor polisiär insats vid Järnagatan i centrala Södertälje, men om det har med nattens händelse vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Vi kan inte kommentera mer än så i nuläget, säger Österling.

Just nu pågår en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker efter att man är gripit och frihetsberövat en man som misstänks för våldtäkten i centrala Södertälje.

Hur gammal den misstänkte mannen är och om den utsatta kvinnan skadats i samband med den misstänkta våldtäkten är i nuläge oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 12:28
Senast uppdaterad: 28 juni 2022 12:39

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors