Företag i fokus:

Ny undersökning: – ”Så tränar vi i den nya vardagen”

2022_01_Fotograf_-Magnus-Selander

Foto: Magnus Selander.

De senaste åren har många träningsvanor kastats om. Vardagen har varit upp och ner och rapporterna om ökat stillasittande har avlöst varandra.

Men nu visar en ny undersökning från Kantar SIFO som Friskis låtit göra att mer än halva svenska folket har en rutin för träning i vardagen, trots allt. 

I en tid när flera av oss står med det ena benet på hemmakontoret och det andra på arbetsplatsen har så många som 85% (18-79 år) lyckats träna under hösten. 6 av 10 svarar att de har en rutin för träningen i vardagen och vanligast är att träna 1-2 gånger i veckan. Positiva besked i en utmanande tid som vi gärna delar med oss av. 

Under pandemin har den svenska träningskartan ritats om

Bland de svarande i undersökningen, som har en träningsrutin, uppges “att träna varierat” vara en nyckel till framgångDet är något vi på Friskis känner igen som centralt i hållbar träning. Täck in styrka, kondition och rörlighet så bygger du upp kroppen på ett allsidigt och långsiktigt sätt. 

Att träna tillsammans med andra eller med en ledare är andra framgångsfaktorer för en rutin som håller i längden. Det syns i undersökningen och gäller oavsett ålder. Under pandemin har den svenska träningskartan ritats om och idag är det många som varierar sin träning på ett helt annat sätt än tidigare. Och tränar med ledare, inte bara inomhus, utan också online, hemma eller utomhus. 

Att närhet till träning är viktigt för att den ska bli av är inget nytt. Men närhet till vad? Omkring hälften av alla svarande uppger att möjlighet att träna nära hemmet är viktigt, för att komma till skott. Medan endast 10 % lyfter närhet till jobbet. Kanske hade siffrorna sett annorlunda ut om inte hemmakontoret dundrat in i svenskarnas medvetande? Det blir intressant att följa utvecklingen under våren.

Låt oss hjälpas åt att sänka tröskeln för att både komma igång och hänga i.

De 4 av 10 som, i undersökningen, uppger att de saknar rutiner för träning i vardagen svarar att de skulle kunna motiveras av att ha roligt och få snabba resultat.

Snabba resultat som vi från Friskis gärna lyfter fram är att redan lite rörelse gör stor skillnad för hur vi mår, vi blir helt enkelt gladare. Dessutom höjs koncentrationsförmågan, stressiga situationer blir enklare att hantera och vi sover bättre.  

Det här är tiden på året då nyårslöften förväntas bli verklighet och inte sällan handlar de om träning. Låt oss hjälpas åt att sänka tröskeln för att både komma igång och hänga i.

Om inspirationen tryter i hemma-träningen eller om pannlampan aldrig blivit din grej på löprundan så finns massor av alternativ. Botanisera, utforska och gör det som känns rätt för dig. Med över 40 års erfarenhet vet vi på Friskis vad vi pratar om. Lustfylld träning, gärna med en vän, är den som håller i längden.                                               

  • Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis
  • Robert Nordström, Ordförande, Friskis&Svettis Södertälje
  • Malin Holmqvist, VD & Verksamhetschef, Friskis&Svettis Södertälje

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 23 januari 2022 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors