Kulturhistoriska släpper en tredje vykortsbok – 150 år av stadsutveckling

2021_12_265939390_302362825146499_9170881732105698090_n

Kulturhistoriska föreningen illustrerar 150 år av stadsutveckling i ny vykortsbok.

Södertälje, som omringades av stängsel på 1620-talet för att komma in, hade fyra tullstationer: Järnatullen (Södertullen), Igelstatullen, Stockholmstullen och Turingetullen. Stadstullarna, som man behövde passera för att bland annat sälja varor och betala tull, upphörde i början av 1800-talet.

Nu har Kulturhistoriska föreningen i Södertälje kommit ut med en tredje vykortsbok. En vykortsvandring genom Södertälje centrum: 1865 – 2021 skildrar Södertälje centrums utveckling under de senaste 150 åren. 

Kulturhistoriska: “14 sidor med bilder från Södertälje på 1960-talet”

– Vi tre som gjort denna bok och tidigare vykortsböcker är alla födda och uppväxta i Södertälje, vår barndomsstad. Vi bor fortfarande kvar i Södertälje och älskar vår stad, säger Tord Hansén till Telgenytt.

Södertäljeborna Göran Gelotte, Tord Hansén och Peter Taberman vandrar från Järnagatan, genom Storgatan och hela vägen fram till Snäckviken där de avslutar sin tur. 

– Denna stad som har varit med om så mycket under åren. Staden har brunnit många gånger och nästan helt utplånats, men goda Södertäljebor har byggt upp staden gång på gång, säger Hansén.

I bilderna syns bland annat många av Södertäljes gamla byggnader som revs på 1960-talet till förmån för nya, mer storskaliga byggnader. Idag är det gamla Rådhuset ett av få utdrag från den gamla badortens arkitekturhistoria.

– Fastighetsunderhållet i centrala staden var starkt eftersatt, men det var aldrig tal om att helt eller delvis renovera, allt skulle bort. Södertälje är nog den stad i Sverige som drabbades hårdast av saneringsvågen under 1960-talet. Idag finns det inte många byggnader kvar från 1700-talet och tidigare. Konkret innebar saneringen att fyra hela kvarter om totalt 72 byggnader utplånades för ny storskalig bebyggelse, berättar Tord Hansén.

Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 23 december 2021 00:00

JUST NU: En person gripen för våldtäkt i centrala Södertälje

2021_12_hanfangsel-polis

Foto/Arkvibild: KV / Alex Ataseven.

En kvinna blev under natten utsatts för en våldtäkt i centrala Södertälje.

Nu meddelar polisen att man har en man gripen som misstänkts för våldtäkten som skedde under natten.

Enligt uppgifter ska den misstänkta våldtäkten ha inträffat natten mot tisdags i centrala Södertälje.

Enligt uppgifter till Telgenytt pågår just nu en polisiär insats på Järnagatan i centrala Södertälje, men om det har med nattens händelse vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Det har skett i centrala Södertälje, platsen har varit avspärrad sedan dess, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Telgenytt. Vi kan inte kommentera mer än så i nuläget, säger han.

Under tisdagen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information om händelsen.

En man är gripen och frihetsberövad misstänk för våldtäkten i centrala Södertälje och just nu pågår en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker.

Hur gammal den misstänkte mannen är och om den utsatta kvinnan skadats i samband med den misstänkta våldtäkten är i nuläge oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 12:28
Senast uppdaterad: 28 juni 2022 12:28

SOS Alarms nya system kritiseras – ”Livsfarligt”

Ambulans-SOS

Foto: Alex Ataseven.

I februari tidigare i år införde SOS Alarm ett nytt automatiserade system över hela Sverige som mål att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

Men det nya systemet, STEP, som implementerats hos SOS Alarm kritiseras nu av ambulanspersonal och av fackligt håll som menar att systemet ger missvisande information.

Med det nya automatiserade system, STEP: Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision, är målet att förbättra patientsäkerheten, precisionen och effektiviteten i vårdärenden.

 – STEP är livsfarligt! Det är en stor exploderande patientsäkerhetsrisk. Det är ett system i pubertetsstadiet som aldrig skulle ha satts i skarp drift, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

När en person med vårdbehov ringer 112 får SOS-operatören stöd i att bedöma symptom och att ställa rätt frågor för att ringa in sjukdomsbilden så snabbt som möjligt.

SOS Alarms nya, moderna, system bedömer samtalen automatiskt till 112 med syfte att förbättra bedömningen av behovet av ambulansvård.

Foto: Alex Ataseven.

Men enligt en avvikelserapporter, som utförts i flera regioner, vittnar ambulanspersonal att systemet ger missvisande information. Systemet har ett återkommande problem som kan leda till att patienter utan ambulansbehov ges hög prioritet medan de med livshotande symptom kan få vänta längre.

– Man har människor som någon sorts försökskaniner och skickar ambulanser på olika larm och tänker ”det här kanske går bra, för det sa ju det här programmet att det skulle göra”, säger Henrik Johansson från Ambulansförbundet till Siren.

Systemet implementeras trots att det funnits flera indikationer på man förutsåg fel.

– Alla vet att det här är en stor patientsäkerhetsrisk, men ändå envisas man med att köra med det här. Det är ungefär som om vi som ambulanspersonal skulle sluta jobba med HLR eller sluta stoppa blödningar. Det kommer att leda till olyckor och till att någon dör, säger Johansson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 juni 2022 11:00
Senast uppdaterad: 27 juni 2022 21:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors