Företag i fokus:

Kulturhistoriska släpper en tredje vykortsbok – 150 år av stadsutveckling

2021_12_265939390_302362825146499_9170881732105698090_n

Kulturhistoriska föreningen illustrerar 150 år av stadsutveckling i ny vykortsbok.

Södertälje, som omringades av stängsel på 1620-talet för att komma in, hade fyra tullstationer: Järnatullen (Södertullen), Igelstatullen, Stockholmstullen och Turingetullen. Stadstullarna, som man behövde passera för att bland annat sälja varor och betala tull, upphörde i början av 1800-talet.

Nu har Kulturhistoriska föreningen i Södertälje kommit ut med en tredje vykortsbok. En vykortsvandring genom Södertälje centrum: 1865 – 2021 skildrar Södertälje centrums utveckling under de senaste 150 åren. 

Kulturhistoriska: “14 sidor med bilder från Södertälje på 1960-talet”

– Vi tre som gjort denna bok och tidigare vykortsböcker är alla födda och uppväxta i Södertälje, vår barndomsstad. Vi bor fortfarande kvar i Södertälje och älskar vår stad, säger Tord Hansén till Telgenytt.

Södertäljeborna Göran Gelotte, Tord Hansén och Peter Taberman vandrar från Järnagatan, genom Storgatan och hela vägen fram till Snäckviken där de avslutar sin tur. 

– Denna stad som har varit med om så mycket under åren. Staden har brunnit många gånger och nästan helt utplånats, men goda Södertäljebor har byggt upp staden gång på gång, säger Hansén.

I bilderna syns bland annat många av Södertäljes gamla byggnader som revs på 1960-talet till förmån för nya, mer storskaliga byggnader. Idag är det gamla Rådhuset ett av få utdrag från den gamla badortens arkitekturhistoria.

– Fastighetsunderhållet i centrala staden var starkt eftersatt, men det var aldrig tal om att helt eller delvis renovera, allt skulle bort. Södertälje är nog den stad i Sverige som drabbades hårdast av saneringsvågen under 1960-talet. Idag finns det inte många byggnader kvar från 1700-talet och tidigare. Konkret innebar saneringen att fyra hela kvarter om totalt 72 byggnader utplånades för ny storskalig bebyggelse, berättar Tord Hansén.

Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 23 december 2021 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors