🕝 1 minuter
Kulturhistoriska släpper en tredje vykortsbok - 150 år av stadsutveckling
Publicerad 23 december 2021 01:00
Uppdaterad 23 december 2021 01:00

Kulturhistoriska föreningen illustrerar 150 år av stadsutveckling i ny vykortsbok.

Södertälje, som omringades av stängsel på 1620-talet för att komma in, hade fyra tullstationer: Järnatullen (Södertullen), Igelstatullen, Stockholmstullen och Turingetullen. Stadstullarna, som man behövde passera för att bland annat sälja varor och betala tull, upphörde i början av 1800-talet.

Nu har Kulturhistoriska föreningen i Södertälje kommit ut med en tredje vykortsbok. En vykortsvandring genom Södertälje centrum: 1865 – 2021 skildrar Södertälje centrums utveckling under de senaste 150 åren. 

Kulturhistoriska: “14 sidor med bilder från Södertälje på 1960-talet”

– Vi tre som gjort denna bok och tidigare vykortsböcker är alla födda och uppväxta i Södertälje, vår barndomsstad. Vi bor fortfarande kvar i Södertälje och älskar vår stad, säger Tord Hansén till Telgenytt.

Södertäljeborna Göran Gelotte, Tord Hansén och Peter Taberman vandrar från Järnagatan, genom Storgatan och hela vägen fram till Snäckviken där de avslutar sin tur. 

– Denna stad som har varit med om så mycket under åren. Staden har brunnit många gånger och nästan helt utplånats, men goda Södertäljebor har byggt upp staden gång på gång, säger Hansén.

I bilderna syns bland annat många av Södertäljes gamla byggnader som revs på 1960-talet till förmån för nya, mer storskaliga byggnader. Idag är det gamla Rådhuset ett av få utdrag från den gamla badortens arkitekturhistoria.

– Fastighetsunderhållet i centrala staden var starkt eftersatt, men det var aldrig tal om att helt eller delvis renovera, allt skulle bort. Södertälje är nog den stad i Sverige som drabbades hårdast av saneringsvågen under 1960-talet. Idag finns det inte många byggnader kvar från 1700-talet och tidigare. Konkret innebar saneringen att fyra hela kvarter om totalt 72 byggnader utplånades för ny storskalig bebyggelse, berättar Tord Hansén.

Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje

Dela artikeln