Södertälje kommun
🕝 1 minuter
Nu är vintern här! Här är allt du behöver veta om snöröjning
Publicerad 8 december 2021 01:00
Uppdaterad 8 december 2021 01:00

Bild/Foto: Södertälje kommun.

Med snön krypande ner från himlen och temperaturer närmare 20 minusgrader har aktiviteten varit hög i stadens pulkabackar och på de nyfrusna sjöarna i helgen.

Samtidigt ställer sig många samma fråga som de gör varje år; hur går det egentligen med snöröjningen?

För att arbetet ska ske så effektivt som möjligt så väntar man med majoriteten av snöröjningen tills det har snöat klart, meddelar Nykvarn och Södertälje kommun på sina respektive hemsidor. Medan det snöar så plogas bara bussgator, större trafikleder och prioriterade cykel- och gångvägar. 

Även mängden snö påverkar när en gata ska plogas. För huvudgator och cykelvägar samt busshållsplatser så ska det i regel plogas vid ungefär 4 centimeter snö. För lokalgator är det 6-7 centimeter snö som gäller innan kommunen börjar snöröja. 

För den som äger en fastighet är det viktigt att komma ihåg att det är ens eget ansvar att se till så att vägen utanför fastigheten är framkomlig och säker. Detta innebär att snöröja gångbanan, sanda för att för att förebygga halka och hålla tak och stuprännor fria från snö och is som kan falla ner på vägen. 

Det kan ta upp till ett dygn efter att det snöat klart innan alla vägar är plogade och sandade. Först snöröjs de centrala delarna av staden, där flest människor går, och därefter jobbar plogmaskinerna sig utåt. Tills dess gäller det att gå försiktigt.

För mer information, besök Södertälje kommuns eller Nykvarn kommuns respektive hemsida. 

Text: Albert Greek.

Dela artikeln