Företag i fokus:

Annons

FÅ 10%

På ditt första köp
med koden

SEYMI22

Nu är vintern här! Här är allt du behöver veta om snöröjning

2021_12_gata_trafik-5

Bild/Foto: Södertälje kommun.

Med snön krypande ner från himlen och temperaturer närmare 20 minusgrader har aktiviteten varit hög i stadens pulkabackar och på de nyfrusna sjöarna i helgen.

Samtidigt ställer sig många samma fråga som de gör varje år; hur går det egentligen med snöröjningen?

För att arbetet ska ske så effektivt som möjligt så väntar man med majoriteten av snöröjningen tills det har snöat klart, meddelar Nykvarn och Södertälje kommun på sina respektive hemsidor. Medan det snöar så plogas bara bussgator, större trafikleder och prioriterade cykel- och gångvägar. 

Även mängden snö påverkar när en gata ska plogas. För huvudgator och cykelvägar samt busshållsplatser så ska det i regel plogas vid ungefär 4 centimeter snö. För lokalgator är det 6-7 centimeter snö som gäller innan kommunen börjar snöröja. 

För den som äger en fastighet är det viktigt att komma ihåg att det är ens eget ansvar att se till så att vägen utanför fastigheten är framkomlig och säker. Detta innebär att snöröja gångbanan, sanda för att för att förebygga halka och hålla tak och stuprännor fria från snö och is som kan falla ner på vägen. 

Det kan ta upp till ett dygn efter att det snöat klart innan alla vägar är plogade och sandade. Först snöröjs de centrala delarna av staden, där flest människor går, och därefter jobbar plogmaskinerna sig utåt. Tills dess gäller det att gå försiktigt.

För mer information, besök Södertälje kommuns eller Nykvarn kommuns respektive hemsida. 

Text: Albert Greek.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 8 december 2021 00:00

Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

3395ff9c-c827-4875-a612-3d155add328f

Laura Hartman, LO:s chefsekonom. Foto: Fredrik Sandin Carlson

I tisdags chockhöjdes styrräntan med 1 procent och blir den största höjningen som Riksbanken gjort sedan 1993.

Nu får den kraftiga höjningen kritik av chefsekonomen Laura Hartman på Landsorganisationen, LO, som anser att det är ett olyckligt beslut.

– En hög inflation är ett reellt bekymmer för alla, särskilt för hushåll med små marginaler. Därför är det förstås viktigt med motåtgärder. Men risken är att räntevapnet skadar ekonomin och ökar arbetslösheten mer än den hjälper mot inflationen, säger Laura Hartman.

Styrräntan höjdes med 1 procent, från 0,75 till 1,75 procent, för att hejda den stigande inflationen som i augusti låg på 9 procent. Enligt Riksbanken är den alldeles för hög och anses urholka hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi.

Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, . Foto: Creative Commons.

Hartman därmot anser att Riksbankens räntepolitik är ett ineffektivt vapen som har potentiellt mycket skadliga effekter på svensk ekonomi och arbetslöshet.

– Vad som däremot skulle ha en mer kännbar effekt på inflation är mer direkta åtgärder mot de höga energipriserna. Därför behövs andra, mer direkta och snabba åtgärder mot de höga energipriserna. Annars riskeras omställningen mot ökad elektrifiering som näringslivet anammat. Vi börjar redan se oroande tecken på fler varsel, säger Laura Hartman på paraplyorganisation LO.

Riksbankens mål är att att den långsiktigt inflationen ska ligga på 2 procent. I augusti föregående månad låg den på 9 procent.

Läs även: – Styrräntan chockhöjs – Nu väntas bolånen stiga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 15:37
Senast uppdaterad: 25 september 2022 15:38

MINGELBILDER v.38 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0018-1

FOTO: Shamash Oyal.

Se mingelbilder från föregående veckaMingelbilder v.37

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2022 10:45
Senast uppdaterad: 25 september 2022 10:48

Annons

www.seymisweden.se

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lanseringserbjudande - Få 10% på ditt första köp!

(Detta är ett betalt annonssamarbete)