Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Boel Godner – Samarbete med polisen mot grovt organiserad brottslighet

Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Södertälje, Boel Godner. Foto: Shamash Oyal.

Södertälje kommun har i över tio år haft ett nära samarbete med polisen. Det handlar om såväl förebyggande insatser mot att barn och unga ska hamna i kriminalitet som att jobba mot grov organiserad brottslighet och så kallad välfärdsbrottslighet.

Arbetet har utvecklats över tid från Tore II- insatsen till nu och idag kallar vi det för PAX.

”Vi har identifierat en mycket stor oreda i folkbokföringen!”

Vi har förmodligen det längsta och mest omfattande samarbetet med polisen som finns i hela Sverige. Vi ser också hur övriga kommuner intresserar sig för vårt arbete, inte minst det som gäller brott mot välfärden då vi lyckats minska kostnaderna för försörjningsstöd med över hundra miljoner genom att aktivt leta efter fusk.

Inom ramen för PAX ska alla kommuners verksamheter lära sig att identifiera och motverka otillbörlig påverkan och tystnadskultur. På så sätt minimerar vi risken för att skattemedel hamnar i kriminellas fickor eller att vår myndighetsutövning utnyttjas på så sätt att ett felaktigt beslut fattas.

Skolan är kommunens högst prioriterade fråga. Så har det varit i tio år nu. Att våra ungdomar får en gymnasieutbildning är nyckeln till att de ska kunna göra egna stabila livsval. Från att ha haft bland landets lägsta skolresultat har vi idag nått upp till en medelnivå och det jobbas hårt i våra skolor för att det ska bli ännu bättre. 

”Idag är det tryggare i Södertälje, men vi har inte nått ett läge ännu där den organiserade brottsligheten eller parallella system inte längre finns.”

LÄS: 100 fängelseår mot grov organiserad brottslighet i Södertälje

I några av våra bostadsområden är det mer otryggt än på andra ställen med många som flyttar in och ut så att man från dag till dag knappt vet vem ens grannar är. Vi har identifierat en mycket stor oreda i folkbokföringen och en svart bostadsmarknad.

I frågor om folkbokföringsbrott och olovlig andrahandsuthyrning samarbetar vi idag med Skatteverket och polisen. Inte sällan luras människor in i detta och får en mycket svår bostadssituation.

Jag är angelägen om att vi som är politiskt ansvariga är så offentliga som möjligt med vad som görs i dessa frågor. Vi och vår förvaltning hanterar svåra frågor. Jag är tacksam för det breda politiska stöd som finns för vårt arbete mot grov organiserad brottslighet.

”Vi behöver alla hjälpas åt.”

Idag är det tryggare i Södertälje, men vi har inte nått ett läge ännu där den organiserade brottsligheten eller parallella system inte längre finns. Så länge det finns så kallade utsatta områden i Södertälje så fortsätter kommunen att stärka samarbetet med polisen. Som exempel får avhopparverksamheten och arbetet mot våld i nära relation förstärkt ekonomi.

Kommunen är mycket vaksam för att inte bli en del av penningtvätt. En mycket hård markanvisningspolicy finns sedan några år för att förhindra det. För att skapa sund konkurrens bland företag i Södertälje stärker vi nu också samarbetet med näringslivet.

Vi är duktiga på att upptäcka saker som sker och hantera dem men får också tips från allmänheten i Södertälje. Det är vi tacksamma för. Vi behöver alla hjälpas åt för att Södertälje ska bli en ännu tryggare kommun.

Boel Godner (S)

Kommunstyrelsens ordförande”

Södertälje tredje bästa arbetsgivarkommunen i Stockholm län – Boel Godner: “Stolta över vårt arbete”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 26 november 2021 00:00

Deras traditionella mat från Mellanöstern gör succé

22F2F9B8-DDAD-478C-861D-F619208C389B

Paul Habib från restaurang Carolina i Södertälje.

När de slog upp portarna för den vackra restaurangen Carolina vid Nygatan skakades Södertälje av en otäck våldsvåg, men nu kommer vändningen, av allt att döma. – Vi fick en tuff start på grund av allt som hänt, men nu går det åt rätt håll och det är vi väldigt glada för, säger Paul Habib som arbetar på platsen till Telgenytt.

I centrala Södertälje erbjuder Carolina varierade och traditionella rätter med hög kvalité på råvaror och smakupplevelser utöver det vanliga från Mellanöstern. Meza, bulgur, hummus, tabbouleh är några av rätterna som utmärker det libanesiska köket, men enligt Paul, som är född och uppvuxen i Syrien, betonar att matkulturen är känd från hemlandet och hela mellanöstern – men som idag främst associeras med Libanon.

– Det är precis samma maträtter och samma upplägg runt grannländerna vid medelhavet så som Libanon och Syrien, och jag personligen har studerat matkulturen. Idag är det många från Syrien som döper sina restauranger till libanesiska, enbart för att allmänheten inte skulle förstå om de skulle kalla den för exempelvis Syriskt, säger Paul Habib som arbetar på restaurang Carolina.

– Säger man Syrien tänker folk exempelvis Shawarma, men vi har så mycket mer så. Allt från meza och grillrätter och det är just den breda menyn som vi erbjuder här hos oss, säger han.

Avsmakningsmenyn Damaskus på restaurang Carolina.

Familjerestaurangen Carolina, vid korsningen Nygatan/Nedre Torekällgatan, har erfarenheter som sträcker sig decennier tillbaka – över 20 år närmare bestämt. När kriget utbröt i hemlandet tvingades hela familjen att lämna allt som byggdes upp i generationer för att ta sig till en tryggare tillvaro. Det var över 10 år sedan.

Väl i Sverige tampades de med den stora omställningen att börja om på nytt i ett främmande land, men tack vare tidigare kunskaper inom matkulturen lyckades de skaffa arbeten på olika håll, främst i Stockholm. När storebrodern Eile bestämde sig för att ta över den asiatiska restaurangen Full House i Södertälje väckte han familjens dröm om arbeta ihop igen – precis som i hemlandet Syrien.

Men när restauranger öppnades ställdes de inför en brant uppförsbacke.

– Vi öppnade precis när allt hände. Folk ville besöka oss, men vågade inte gå på grund av oroligheterna. Det påverkade oss väldigt mycket under hösten, men i december kände vi verkligen att vi kom igång. Vi hade i princip fullbokat varje dag och vår cateringen exploderade, säger Paul.

Lokalen har renoverats in i minsta detalj och inger en avslappnad och välkomnande miljö och erbjuder allt från lunch, À la carte, catering och eventbokningar. Vilket Södertäljeborna sakta men säkert börjat hitta till berättar Habibi.

Men från och med nästa vecka ändrar restaurangen lite på sina öppettiderna.

– Vi jobbar nästan varje dag. När vi öppnade såg vi söndagar som en dag vi kunde stänga, men senaste tiden har vi fullt upp på söndagar. Allt från dop till examensfester, så vi ha valt att stänga måndagar för att få lite ledighet, säger Paul Habib till Telgenytt.

Se Foodora för mer info om restaurangens meny Restaurang Carolina

Restaurang Carolina vid Nedre Torekällgatan. Foto: Alexander Isa.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2023 20:21
Senast uppdaterad: 2 februari 2023 22:59

SENASTE NYTT: 22-åring häktad – Misstänkt för inblandning i mordet i Ronna

Ronna

Foto: Polisen/Alexander Isa.

En man född, 2000, har häktats misstänkt för delaktighet i mordet på 41-åringen i Ronna. Han blir den tredje som gripits för inblandning i mordet den 1 oktober 2022.

Vid 20-tiden, lördagskvällen den 1 oktober, promenerade 41-åringen och en vän längst Enhörnaleden när en maskerad person på elcykel körde fram. Den maskerade personen tar fram ett vapen och avlossar mot 41-åringen som avlider på platsen.

Den 5 oktober grips en 17-årig pojke, skriven i Hägersten i södra Stockholm, och misstänks för ha att skjutit 41-åringen med flera skott. Torsdagen den 12 januari kom nästa gripande. En 25-åring greps och häktades misstänkt för medhjälp till mord och i andra hand grovt skyddande av brottsling.

En tredje person gripen för inblandning.

I början av veckan, måndag 30 januari, grep polisen en tredje person som misstänks för delaktighet i mordet på Enhörnaleden vid Ronnaskolan den 1 oktober 2022. En 22-årig man, född år 2000 och skriven i Södertälje, greps tidigt på måndagsmorgonen och begärdes häktad misstänkt för medhjälp till mord samt grovt skyddande av brottsling.

Under torsdagen kom domstolens beslut. 22-åringen häktas, men på enbart grovt skyddande av brottsling.

Läs även:

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2023 11:22
Senast uppdaterad: 2 februari 2023 11:31

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna