Företag i fokus:

Boel Godner – Samarbete med polisen mot grovt organiserad brottslighet

Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Södertälje, Boel Godner. Foto: Shamash Oyal.

Södertälje kommun har i över tio år haft ett nära samarbete med polisen. Det handlar om såväl förebyggande insatser mot att barn och unga ska hamna i kriminalitet som att jobba mot grov organiserad brottslighet och så kallad välfärdsbrottslighet.

Arbetet har utvecklats över tid från Tore II- insatsen till nu och idag kallar vi det för PAX.

”Vi har identifierat en mycket stor oreda i folkbokföringen!”

Vi har förmodligen det längsta och mest omfattande samarbetet med polisen som finns i hela Sverige. Vi ser också hur övriga kommuner intresserar sig för vårt arbete, inte minst det som gäller brott mot välfärden då vi lyckats minska kostnaderna för försörjningsstöd med över hundra miljoner genom att aktivt leta efter fusk.

Inom ramen för PAX ska alla kommuners verksamheter lära sig att identifiera och motverka otillbörlig påverkan och tystnadskultur. På så sätt minimerar vi risken för att skattemedel hamnar i kriminellas fickor eller att vår myndighetsutövning utnyttjas på så sätt att ett felaktigt beslut fattas.

Skolan är kommunens högst prioriterade fråga. Så har det varit i tio år nu. Att våra ungdomar får en gymnasieutbildning är nyckeln till att de ska kunna göra egna stabila livsval. Från att ha haft bland landets lägsta skolresultat har vi idag nått upp till en medelnivå och det jobbas hårt i våra skolor för att det ska bli ännu bättre. 

”Idag är det tryggare i Södertälje, men vi har inte nått ett läge ännu där den organiserade brottsligheten eller parallella system inte längre finns.”

LÄS: 100 fängelseår mot grov organiserad brottslighet i Södertälje

I några av våra bostadsområden är det mer otryggt än på andra ställen med många som flyttar in och ut så att man från dag till dag knappt vet vem ens grannar är. Vi har identifierat en mycket stor oreda i folkbokföringen och en svart bostadsmarknad.

I frågor om folkbokföringsbrott och olovlig andrahandsuthyrning samarbetar vi idag med Skatteverket och polisen. Inte sällan luras människor in i detta och får en mycket svår bostadssituation.

Jag är angelägen om att vi som är politiskt ansvariga är så offentliga som möjligt med vad som görs i dessa frågor. Vi och vår förvaltning hanterar svåra frågor. Jag är tacksam för det breda politiska stöd som finns för vårt arbete mot grov organiserad brottslighet.

”Vi behöver alla hjälpas åt.”

Idag är det tryggare i Södertälje, men vi har inte nått ett läge ännu där den organiserade brottsligheten eller parallella system inte längre finns. Så länge det finns så kallade utsatta områden i Södertälje så fortsätter kommunen att stärka samarbetet med polisen. Som exempel får avhopparverksamheten och arbetet mot våld i nära relation förstärkt ekonomi.

Kommunen är mycket vaksam för att inte bli en del av penningtvätt. En mycket hård markanvisningspolicy finns sedan några år för att förhindra det. För att skapa sund konkurrens bland företag i Södertälje stärker vi nu också samarbetet med näringslivet.

Vi är duktiga på att upptäcka saker som sker och hantera dem men får också tips från allmänheten i Södertälje. Det är vi tacksamma för. Vi behöver alla hjälpas åt för att Södertälje ska bli en ännu tryggare kommun.

Boel Godner (S)

Kommunstyrelsens ordförande”

Södertälje tredje bästa arbetsgivarkommunen i Stockholm län – Boel Godner: “Stolta över vårt arbete”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 26 november 2021 00:00

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors