Företag i fokus:

Varför ett hotell just på Torekällberget?

Bild/Illustration: Södertälje kommun / Arkitekt Kjellander Sjöberg.

Kommunen äger Torekällbergets friluftsmuseum. En gång i tiden skänkt av Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje. Museet har ca 100 000 besökare årligen och kommunen vill att såväl besökare som intäkter skall öka. De ansvariga tjänstepersonerna för museet är oroliga för att hotellet leder till motsatsen. I ett PM till yttrandet står ”Ur kulturmiljöhänsyn föreslås att planförslaget avstyrks”. Varför vill då den politiska majoriteten ändå ha ett hotell?  

Efter att värdshuset brann ner har en företagare köpt tomten. Han vill bygga ett hotell i fyra våningar. För detta kräves en ny detaljplan som har presenterats. Över 300 synpunkter har lämnats varav de allra flesta är kritiska.

Hotellet innehåller en restaurang. Värdshuset attraherade inte särskilt många besökare till museet. Likaså kunde inte värdshuset dra nytta av museets besökare. När museet hade högsäsong under sommaren valde värdshuset att hålla stängt pga dålig lönsamhet. Någon ömsesidig nytta har således inte funnits. Varför skulle då ett hotell dra besökare till museet? Dessutom hamnar hotellet utanför staketet och ca 300 m från den nya entrén. Besökarna till museet är oftast barnfamiljer och skolklasser som snarare har behov avett matsäcksrum. Dom kommer från Södertälje och närliggande kommuner och har inget behov av hotellrum.

”Kommunen vill öka besökarna till museet. Samtidig ska hotellets gäster parkera någonstans.”

Redan idag råder det brist på parkeringsplatser under många dagar. Kommunen vill öka besökarna till museet. Samtidig ska hotellets gäster parkera någonstans. Det går inte ihop. Det är inte så att hotellets gäster bara står där under natten som samhällsbyggnadskontoret hävdar. Ett hotell av idag är en konferensanläggning och konferenser pågår även dagtid – vardag som helgdag.

Den främsta kritiken handlar om att den kulturhistoriska miljön och stadsbilden hotas. Kvarnens dominerande plats i stadsbilden kommer att försvinna. Ett högt hotell passar inte i den småskaliga miljö som skall visa hur Södertälje såg ut på 1800-talet. Hotellet motverkar därmed museets syfte. Länsstyrelsen skriver att hotellet inte ens lever upp till de gestaltningsprinciper som kommunen själva angivit för hotellförslaget för att värna kulturmiljön och att ”kommunen bör överväga om den föreslagna byggnadens och placering är lämplig i den museala miljön”. Stadsbyggnadsnämnden har pga alla kritiska synpunkter beslutat att bl a rita om hotellet och minska det med en våning Våra föreningar tror inte att det hjälper för att avhjälpa den allvarliga kritik som framförts.

Det var ett misstag att kommunen en gång sålde värdshustomten.

Det var ett misstag att kommunen en gång sålde värdshustomten. När kommunen ägde värdshuset kunde man påverka service och öppettider via hyresavtalet så att det gynnade museet. Skulle kommunen vilja återköpa värdshustomten ska det göras innan en plan för ett hotell är antagen. En antagen plan för ett hotell flerdubblar värdet för den nya ägaren och ett framtida återköp försvåras.

Den nya ägaren har rätt att återuppföra en restaurang och/eller en kaffestuga på tomten. Det skulle många södertäljebor uppskatta. Kommunen äger museet och vill öka antalet besökare. Museet anser att ett hotell försvårar detta då antalet parkeringsplatser inte räcker till och att kulturmiljön förvanskas. Södertäljeborna vill inte heller ha ett hotell på platsen att döma av de rekordmånga kritiska synpunkterna. Varför fortsätter då politikerna att driva en planprocess för ett hotell?

Föreningen Vårda Södertälje

Åke Norrman ordf

Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje

Pia Lillieborg ordf

Såhär kan hotellet på Torekällberget se ut – Men partierna är inte eniga

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 29 oktober 2021 00:00

Ny samverkan mellan Södertälje och Botkyrka

Lars-Greger_IMG_3509_Foto-Liza-Simonsson_HIGHRES-1

Lars Greger(MP), ordförande miljönämnden.
Foto: Södertälje kommun/Liza Simonsson

Miljönämnden har fattat beslut om att ingå ett samverkansavtal med Botkyrka kommun, som syftar till att effektivisera myndighetsutövningen inom miljö- och livsmedelslagstiftningen.

Ett viktigt steg mot en effektivare och mer sammanhållen tillsyn inom miljö- och livsmedelsområdet har tagits, när Miljönämnden nyligen beslutade att ingå ett samverkansavtal med Botkyrka kommun. Detta beslut, som träder i kraft från och med 1 juli 2024, markerar en ny period av samarbete mellan kommunerna.

(Annonslänk)

Det framkom att både Södertäljes och Botkyrkas miljökontor sett ett ökat behov av att kunna stärka sina resurser temporärt eller periodvis för tillsyn och kontroll. Därutöver har man identifierat fördelarna med att kunna överlåta beslutanderätten i specifika ärenden till varandra för att optimera processerna.

Genom detta samverkansavtal formaliseras samarbetet, vilket inte bara förbättrar resursanvändningen utan även bidrar till en ökad kompetens inom de berörda områdena. Avtalet, som föreslogs av miljökontoret och starkt stöddes av ordförande Lars Greger (MP), är tänkt att gälla från sommaren 2024.

Genom att samarbeta kan Södertälje och Botkyrka effektivisera sitt arbete och säkerställa högre kvalitet och snabbare hantering av ärenden inom miljöbalkens och livsmedelslagstiftningens områden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 24 april 2024 01:14

Frontalkrock mellan buss och personbil – två skadade

IMG_4581

Foto: Alexander Isa

En allvarlig kollision mellan en personbil och en buss inträffade på Mariekällgatan under tisdagskvällen. Två personer fördes till sjukhus med skador.

– En buss och en personbil ska ha krockat. Två personer ska ha förts till sjukhus på egen hand, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

(Annonslänk)

En trafikolycka inträffade på Mariekällgatan strax vid klockan 22:30 på tisdagskvällen, där en personbil och en buss var inblandade. Olyckan orsakade stopp i trafiken i båda riktningar medan räddningstjänst och polis arbetade på platsen.

Enligt uppgifter från räddningstjänsten skadades minst två personer i olyckan och har förts till sjukhus för vård. Skadeläget för de inblandade är ännu inte klart. Både den drabbade personbilen och bussen ska bärgas från olycksplatsen.

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 april 2024 23:46
Senast uppdaterad: 23 april 2024 23:47

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors