Företag i fokus:

CSN-lånet kan bli 10 gånger dyrare – Tusentals protesterar mot förslaget

Nu förslår regeringen att höja räntan på de flesta studielån 2023 med 0,5 procent. Detta för att täcka skulder som CSN inte räknar med att få in samt finansiera det nya stödet för studier mitt i livet, enligt regeringen.

Förslaget har kritiserats väldigt hårt och en namninsamling har startats för att stoppa förslaget.

Stoppa räntehöjningen på CSN-lån.

För skulder under 200 000 kronor innebär en höjning av räntan till 0,5 procent att återbetalningstiden totalt sett förlängs med ett år, enligt utbildningsdepartementets uppgifter, skriver TT.

– Det gör det ännu mindre lönsamt att studera i Sverige, säger Göran Arrius ordförande i Saco.

”För att möta Sveriges behov av välutbildad arbetskraft på kort och lång sikt behövs god tillgång till utbildning.”, skriver regeringen i samband höstbudgeten som offentliggjordes.

Enligt Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, anser man att det det är olyckligt att regeringen lägger fram förslaget som anser att förslaget slår mot en viss grupp på arbetsmarknaden.

”Enligt förslaget skulle räntan på studiemedel tiodubblas om man utgår från årets ränta. Totalt har 1,5 miljoner svenskar studielån. Och förslaget kommer att beröra alla med studielån tagna efter 1989. För den med stora lån kan det bli en årlig ökning av räntekostnaden med 1600 kronor.”, skriver Saco.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 24 oktober 2021 00:00

Mordförsök i Södertälje – En person förd till sjukhus

Ambulans

Arkivbild.

En man påträffades skadad under natten och fördes till sjukhus för vård. Nu jagar polisen en person som misstänks för mordförsök.

I Södertälje hamn skadades en man svårt med ett vasst föremål under natten mot söndagen. Polis och ambulans larmades till platsen strax efter klockan 02:00, där de påträffade mannen utomhus med flera stickskador.

(Annonslänk)

Trots skadorna var mannen vaken och kunde kommunicera; han fördes omedelbart till sjukhus för vård.

Polisen har inlett en förundersökning och behandlar händelsen som ett försök till mord. Initiala utredningsåtgärder tyder på att utredningsläget är gott, även om ingen än så länge har gripits i samband med händelsen.

På Söndagsförmiddagen var fortfarande ingen misstänkt person gripen.

– Skadorna var inte livshotande, men vi har ingen gripen gripen ännu säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Polisen fortsätter att undersöka brottsplatsen och söka vittnesuppgifter för att klarlägga omständigheterna kring mordförsöket.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 11:13
Senast uppdaterad: 14 april 2024 11:13

Genomför förbättring och underhåll vid Halldeponin

Kartor

Bild: Kartor

Trafikverket och Södertälje kommun påbörjar samarbetsprojekt vid den tidigare Halldeponin för miljöförstärkning och järnvägsunderhåll.

(Annonslänk)

Södertälje kommun och Trafikverket har påbörjat ett viktigt samarbetsprojekt vid Halldeponin i Östertälje, belägen intill järnvägsspåret. Kommunen kommer att genomföra miljöförstärkande åtgärder på området, som tidigare användes som avfallsanläggning från 1950-talet till 1975, för att försäkra områdets säkerhet och hälsa för människor och djur. Sedan deponins nedläggning har inget nytt avfall tillförts och området har blivit överbyggt.

Parallellt med kommunens insatser kommer Trafikverket att utföra nödvändiga underhållsarbeten på järnvägsspåret som korsar den gamla deponin. Dessa arbeten är planerade att ske samtidigt för att maximera effektiviteten och minska störningar.

Arbetena är planerade att starta efter sommaren och under byggperioden kommer området att vara avstängt och säkrat. Detta är en del av en större satsning för att säkerställa att området fortsätter att vara säkert och inte utgör någon miljörisk i framtiden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 14 april 2024 00:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors