Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Kommunfullmäktige i Nykvarn vinner i mark och miljödomstolen

Ärendet har legat hos Mark- och miljööverdomstolen fram till september i år.

Överdomstolen lät då meddela att den inte kommer att pröva överklagandet av Mark- och miljödomstolen tidigare avgörande kring kommunens detaljplan för Baffeln 2 och 11 m.fl.

Under den överklagandeperiod på kommunens detaljplan, som pågick under två veckor mellan årsskiftet 2020–2021, inkom tre stycken överklaganden. Ett överklagande avvisades, då den ena överklagande inte hade någon rätt att överklaga.

De andra två överklaganden avslogs, eftersom kommunen inte ansågs bryta mot någon rättsregel samt inte verkat utanför sitt handlingsutrymme enligt domstolen avgörande.

Detta ledde alltså till det överklagande som Mark- och miljööverdomstolen nu gett besked om. Mark och miljödomstolens avgörande står fast och detaljplanen har därmed vunnit laga kraft.

Bygget väntas leda till ett ”förtätat” Nykvarn, skriver Nykvarn Kommun i detaljplanen. Det ska byggas bostäder som är anpassade utefter olika målgruppers behov.

Det kommer även att vara uteplatser i olika form på samtliga boende, så som takterrasser, balkonger samt terrasser i markplan, skriver kommunen under avsnittet bebyggelseförslag i detaljplanen

Tanken är att ett mer sammankopplat Nykvarn, där de centrala delarna är förtätade, ska leda till en positiv utveckling av regionens kommunaltrafik samt kommersiella och offentliga service. Detaljplanen hänvisar till en regional utvecklingsplan från 2010, med motiveringen att även andra ställningstagande gjorts med samma slutsats, att Nykvarn har stor potential för utveckling.

Det är dock mycket arbete som behöver utföras och det kommer att dröja till det att boende i området blir mer sammankopplade till de mer centrala delarna av den regionala stadsdelen. Dels ska det utföras schaktningsarbete för att jämna ut terrängen, då marken är för ojämn i dagsläget och dels det ske en del avverkning av träd, innan själva bebyggelsen kan påbörjas.

Genomförandetiden är 10 år från den dag planen vinner laga kraft står det detaljplanen, vilket den nu alltså gjort.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 23 oktober 2021 00:00

Södertälje föll på mållinjen i kampen om priset ”Årets Stadskärna”

IMG_1639

Malmös stad kammade hem utmärkelsen ”Årets Stadskärna”

För 27:e året i rad utsåg Svenska Stadskärnor ”Årets Stadskärna” i Helsingborg. Södertälje gick till finalen där de tävlade mot Sundsvall och Malmö, men till slut var det Malmö som vann utmärkelsen.

Södertälje som arbetar för att vara den självklara mötesplatsen för alla och erbjuda mångfald och puls hela dygnet, nådde inte hela vägen. Södertälje arbetar strategiskt och långsiktigt för att skapa en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna, men räckte inte hela vägen till första platsen. Under kvällens tillställning i Helsingborg, som föregående års vinnare, tilldelades utmärkelsen ”Årets Stadskärna” till Malmö.

Staden belönades för sitt imponerande framsteg i utvecklingen av stadskärnan, vilket uppnåddes genom ett framgångsrikt samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Malmö jobbat långsiktigt och samtidigt hela tiden utvecklat sitt arbete, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnor.

Juryns motivering:

”Genom ett brett samarbete med professionell attityd och stor kompetens har Malmö planerat och genomfört viktiga gemensamma utvecklingsprojekt. Kulturen får spela en stor roll, trygghetsfrågorna hanteras strukturerat och genom nya utvecklingsmodeller har samarbetet genomförts på bred front. Innovativa trafiklösningar, urbana stråk, attraktiva platser och spännande koncept har tillkommit. Dessutom finns en tydlig strategi för marknadsföring, kommunikation och byggandet av stadens varumärke. Alla vill vara med och bidra till stadens utveckling och attraktivitet.

Södertäljes delegation på plats i Helsingborg. Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 21:22
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 21:41

Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Sodertalje-kommun-scaled

Foto/Montage: Alexander Isa

En högt uppsatt kommuntjänsteman i Södertälje och en företagare blev dömda för mutbrott i april av Södertälje tingsrätt. Nu kommer fallet att omprövas efter att hovrätten beslutat att granska tingsrättens beslut.

– Det är glädjande att hovrätten prövar målet. Och självklart är det en lättnad för min klient att sista ordet inte är sagt än, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden.

Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Advokaten Jakob Lindgren försvarar tjänstemannen som dömdes i Södertälje tingsrätt.

I början av maj valde tjänstemannens advokat, Jacob Lindgren, att överklaga domen till hovrätten, som nu väljer att pröva tingsrättens bedömning.

– Det framgår inte av hovrättens beslut varför målet tas upp till prövning, men målet innehåller en rad viktiga frågor som behöver svar. Inte minst vad man får göra som förälder utan att bli anklagad för att ta mutor, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Men enligt advokat Lindgren är det osäkert om det kommer att bli förhandlingar i hovrätten.

– Det kan avgöras på handlingarna, men vi har åberopat vittnesförhör så antagligen blir det förhandling, säger Lindgren.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 20:32
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 20:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors