Företag i fokus:

Kommunfullmäktige i Nykvarn vinner i mark och miljödomstolen

Ärendet har legat hos Mark- och miljööverdomstolen fram till september i år.

Överdomstolen lät då meddela att den inte kommer att pröva överklagandet av Mark- och miljödomstolen tidigare avgörande kring kommunens detaljplan för Baffeln 2 och 11 m.fl.

Under den överklagandeperiod på kommunens detaljplan, som pågick under två veckor mellan årsskiftet 2020–2021, inkom tre stycken överklaganden. Ett överklagande avvisades, då den ena överklagande inte hade någon rätt att överklaga.

De andra två överklaganden avslogs, eftersom kommunen inte ansågs bryta mot någon rättsregel samt inte verkat utanför sitt handlingsutrymme enligt domstolen avgörande.

Detta ledde alltså till det överklagande som Mark- och miljööverdomstolen nu gett besked om. Mark och miljödomstolens avgörande står fast och detaljplanen har därmed vunnit laga kraft.

Bygget väntas leda till ett ”förtätat” Nykvarn, skriver Nykvarn Kommun i detaljplanen. Det ska byggas bostäder som är anpassade utefter olika målgruppers behov.

Det kommer även att vara uteplatser i olika form på samtliga boende, så som takterrasser, balkonger samt terrasser i markplan, skriver kommunen under avsnittet bebyggelseförslag i detaljplanen

Tanken är att ett mer sammankopplat Nykvarn, där de centrala delarna är förtätade, ska leda till en positiv utveckling av regionens kommunaltrafik samt kommersiella och offentliga service. Detaljplanen hänvisar till en regional utvecklingsplan från 2010, med motiveringen att även andra ställningstagande gjorts med samma slutsats, att Nykvarn har stor potential för utveckling.

Det är dock mycket arbete som behöver utföras och det kommer att dröja till det att boende i området blir mer sammankopplade till de mer centrala delarna av den regionala stadsdelen. Dels ska det utföras schaktningsarbete för att jämna ut terrängen, då marken är för ojämn i dagsläget och dels det ske en del avverkning av träd, innan själva bebyggelsen kan påbörjas.

Genomförandetiden är 10 år från den dag planen vinner laga kraft står det detaljplanen, vilket den nu alltså gjort.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 23 oktober 2021 00:00

En person anhållen – misstänkt för mordförsök

12

Foto: Shamash Oyal

En person har anhållits misstänkt för mordförsök efter gårdagens händelse i Stadsparken.

(Annonslänk)

Det var vid halv sju-tiden på söndagskvällen som ett larm om en knivskärning inkom, varpå ambulans och flera polisstyrkor beordrades till platsen.

På plats påträffades en 20-årig person med knivskador samt en 25-årig misstänkt man som kunde gripas. Ett omfattande område spärrades av för att säkra bevis. Den skadade personen fördes till sjukhus med oklara skador efter att ha blivit knivhuggen.

De inblandade personerna ska enligt polisens uppgifter känna varandra sedan tidigare.

– Den skadade var vaken och gick att prata med innan denne fördes till sjukhus. Händelsen bedöms av polisen som en isolerad händelse, säger Anna Westberg, polisens mediecenter Stockholm till Telgenytt

Detaljer kring personens skadeläge är fortfarande oklara, men den gripne, en 25-åring, har under måndagen anhållits, misstänkt för försök till mord.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 19:02
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 19:02

Nätverkskriminella flydde landet efter fällande domar

Pass

Arkivbild

Förra veckan fällde hovrätten fyra personer i ett omfattande narkotikamål i Södertälje. Två av de dömda flydde från Sverige, varav en greps i Tyskland och den andra i Spanien, rapporterar Lt.

(Annonslänk)

Utredningen om ett stort narkotikabeslag tog fart efter ett polistillslag mot en lägenhet, vilket var en del av en operation kopplad till ett mord i Ronna i september 2022. Tolv personer med anknytning till Ronnafalangen åtalades. I tingsrätten dömdes tre personer till fängelse, medan nio frikändes. Hovrätten skärpte dock domarna, och fyra personer som initialt frikänts dömdes.

En central figur i nätverket, en 24-årig man ansedd som andreman i Ronnafalangen, fick sitt straff skärpt till åtta år och sex månader för synnerligen grovt narkotikabrott. Han pekas, enligt LTs polisuppgifter, ha en nära koppling till nätverkets ledare, en 28-årig man som dömts till 20 års fängelse för mord i Portugal.

I det omfattande narkotikamålet beslutade hovrätten att döma ytterligare fyra personer. Två av dem valde dock att fly landet istället för att avtjäna sina straff, rapporterar LT. Men deras flykt blev kortvarig. En 24-årig man greps under söndagen i Tyskland och en 26-årig man greps efter en internationell efterlysning i Spanien under måndagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 18:14
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 18:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors