Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Jesper skulle ta sitt egna liv – Nu uppmanar han andra: ”Det finns hjälp att få”

Fredagen den 10 september var det World suicide day och för Södertäljebon Jesper Melander är 10 september en dag som tar honom 5 år tillbaka till en mörk dag.

World Suicide Day är en medvetenhetsdag som observeras den 10 september varje år för att ge engagemang och åtgärder för att förebygga självmord, med olika aktiviteter runt om i världen sedan 2003.

– Självmord? Det var bara en tanke som dykt upp i mitt liv nästan dagligen under tjugo års tid, säger Jesper Melander till Telgenytt.

Men torsdagen den 20 november 2016 blev det inte längre bara en tanke, utan en allvarlig handling som var påväg att kosta Jesper Melander livet. Vid 15-16-tiden på eftermiddagen knöt han en snara runt halsen, gick upp på en stege och slog undan den.

– Ett fullständigt korrekt beslut då i mitt eget huvud. Innan jag sparkade undan stegen så skickade jag ett sms till min mormor om vart jag kunde bli hittad, berättar Jesper.

Vad han inte hade räknat med var att hans pappa och morfar var så pass nära att dom lyckades ta sig till platsen, skära Jesper från repet innan sista stunden var kommen.

– Döden i sig är inget som skrämmer mig, den har funnits runt hörnet sedan jag var liten. Jag förlorade min mamma då hon valde att avsluta sitt eget liv när jag var sju år gammal. Även båda mina bröder har jag förlorat av olika former av självmord. Min äldsta förlorade jag till det passiva självmordet av alkohol och droger och min andra bror valde som mig att avsluta med en snara kring halsen, han lyckades där jag misslyckades.

Idag kan Jesper bara se tillbaka på hela förloppet och vara glad att han överlevde. Hans misslyckande har lett honom dit han är idag och mår bättre än någonsin.

– Jag har vänner som jag alltid kan prata med och som lyssnar. Jag driver ett eget företag som arrangerar spelevent i figurspelet Warhammer och även lyckats få jobba lite inom krogen igen som jag trivs med enormt mycket med.

AW Event i Järna – Anordnade första svenska mästerskapet i Age of Sigmar

Alla dessa pusselbitar gör att när tanken på självmord dyker upp i huvudet så kan han vifta dom åt sidan. Idag är han nyfiken på vad livet har att erbjuda och vart det tar honom.

Tyvärr så misslyckas inte alla med sitt självmords försök som Jesper Melander gjorde. Alltför många lyckas och allt för ofta har alla på något sätt ropat om hjälp men folk runtomkring uppfattar inte det ropet på hjälp.

– Till många där ute, det finns hjälp att få, det finns folk som lyssnar och det finns folk som bryr sig, säger Jesper Melander.

Självmordslinjen – Vi finns här, vi lyssnar

MIND – Så hjälper du någon med självmordstankar

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 20 september 2021 00:00

Ni lärare bör tänka på hur ni kommunicerar med oss

skola-elever-larare

Foto: Pxhere.

Varje dag, bokstavligen varje dag, åker jag på hemringning av lärarna. Det kan vara allt från tuggummi i munnen till mobilen i fickan. Det är så onödiga hemringningar som läraren väljer att utföra. Är det verkligen nödvändigt och varför är vår relation så dålig?

Jag får hemringning varje dag, men känner själv att det inte är nödvändiga samtal. Hemringningar inte är lösningen på problemen utan det är relationen mellan eleven och läraren som brister. Det är relationen som avgör om man som elev vill lära sig av sina misstag.

Väljer läraren att ständigt ringa hem till mina föräldrar istället för att diskutera situationen med mig och förklara konsekvenserna, samt motivera mig till att vilja förstå mina misstag så kommer jag som elev inte vilja lyssna och göra bättre ifrån mig.

Väljer du som lärare att istället kommunicera med mig och förklara mina misstag på ett lugnt och sansat sätt, så garanterar jag att att vår relation kommer bli bättre. Jag som elev vill förbättras.

Du som lärare kanske anser att det är något som ska diskuteras hemma, samt att föräldrarna ska ta ansvar och se till att barnen gör rätt för sig i skolan. Men ni glömmer att en större del av våra dagar spenderas i skolan. Ert sätt att kommunicera med oss elever kan ibland ske aggressivt och högljutt, som leder till att eleven distansera sig. Det blir otryggt för oss elever som tappar fortroendet och leder till att vi inte alls kommer lyssna på er. Vi elever hör högljudda och frustrerade lärare dagligen, så högljudda att hela skolan skakar.

Vill ni nå oss elever är det hög tid att tänka till. Svaret på vår vårt beteende ligger i hur ni kommunicerar med oss. Inte alltid, men oftast. Ni ska vara våra förebilder och föregå med gott exempel, inte vara våra mardrömmar. 

En som är trött lärarnas beteende

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 20:45

Efter drunkningsolyckan i Nykvarn – En person dömd

Ambulans

Foto: Shamash Oyal

En treåring pojke var nära att drunkna vid Hökmossbadet förra sommaren. Nu döms pojkens familjemedlem för vållande till kroppsskada, för att han lämnat barnet utan uppsikt och tillsyn.

Det var den 20 juli 2022 som räddningstjänsten tillkallades till Hökmossbadet i Nykvarn efter att en liten pojke var nära att drunkna vid badplatsen. Enligt åtalet lämnades treåringen ”utan uppsikt och tillsyn” när drunkningsolyckan var framme.

Allmänheten hjälpte snabbt till med hjärt- och lungräddning tills sjukvårdpersonal anlände och förde pojken med ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter.

Ambulanshelikopter på plats efter drunkningsolyckan i Nykvarn. Arkivbild /Läsarbild.

Den lilla pojken drabbades för hjärtstopp, kramp och syrebrist till hjärnan samt lunginflammation och befann sig i ett ”livshotande tillstånd”, men överlevde mirakulöst.

I slutet på december beslutade Åklagarmyndigheten att åtala en av pojkens familjemedlem för händelsen i Nykvarn för vållande till kroppskada, grovt brott, och gärningen ansågs ha begått av oaktsamhet.

”Brottet bör bedömas som grovt då det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag eller försummelse av allvarligt slag när särskild uppmärksamhet var påkallad.”, skrev Åklagarmyndigheten i stämningsansökan.

Nu meddelar tingsrätten domen mot familjemedlemmen som döms för vållande till kroppsskada, samt 50 dagsböter på 50 kronor och betala 5 000 kronor i skadestånd.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 16:03
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 16:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors