Företag i fokus:

Jesper skulle ta sitt egna liv – Nu uppmanar han andra: ”Det finns hjälp att få”

Fredagen den 10 september var det World suicide day och för Södertäljebon Jesper Melander är 10 september en dag som tar honom 5 år tillbaka till en mörk dag.

World Suicide Day är en medvetenhetsdag som observeras den 10 september varje år för att ge engagemang och åtgärder för att förebygga självmord, med olika aktiviteter runt om i världen sedan 2003.

– Självmord? Det var bara en tanke som dykt upp i mitt liv nästan dagligen under tjugo års tid, säger Jesper Melander till Telgenytt.

Men torsdagen den 20 november 2016 blev det inte längre bara en tanke, utan en allvarlig handling som var påväg att kosta Jesper Melander livet. Vid 15-16-tiden på eftermiddagen knöt han en snara runt halsen, gick upp på en stege och slog undan den.

– Ett fullständigt korrekt beslut då i mitt eget huvud. Innan jag sparkade undan stegen så skickade jag ett sms till min mormor om vart jag kunde bli hittad, berättar Jesper.

Vad han inte hade räknat med var att hans pappa och morfar var så pass nära att dom lyckades ta sig till platsen, skära Jesper från repet innan sista stunden var kommen.

– Döden i sig är inget som skrämmer mig, den har funnits runt hörnet sedan jag var liten. Jag förlorade min mamma då hon valde att avsluta sitt eget liv när jag var sju år gammal. Även båda mina bröder har jag förlorat av olika former av självmord. Min äldsta förlorade jag till det passiva självmordet av alkohol och droger och min andra bror valde som mig att avsluta med en snara kring halsen, han lyckades där jag misslyckades.

Idag kan Jesper bara se tillbaka på hela förloppet och vara glad att han överlevde. Hans misslyckande har lett honom dit han är idag och mår bättre än någonsin.

– Jag har vänner som jag alltid kan prata med och som lyssnar. Jag driver ett eget företag som arrangerar spelevent i figurspelet Warhammer och även lyckats få jobba lite inom krogen igen som jag trivs med enormt mycket med.

AW Event i Järna – Anordnade första svenska mästerskapet i Age of Sigmar

Alla dessa pusselbitar gör att när tanken på självmord dyker upp i huvudet så kan han vifta dom åt sidan. Idag är han nyfiken på vad livet har att erbjuda och vart det tar honom.

Tyvärr så misslyckas inte alla med sitt självmords försök som Jesper Melander gjorde. Alltför många lyckas och allt för ofta har alla på något sätt ropat om hjälp men folk runtomkring uppfattar inte det ropet på hjälp.

– Till många där ute, det finns hjälp att få, det finns folk som lyssnar och det finns folk som bryr sig, säger Jesper Melander.

Självmordslinjen – Vi finns här, vi lyssnar

MIND – Så hjälper du någon med självmordstankar

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 20 september 2021 00:00

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors