Annons

Skolan först!

Nr  1 till kommunen.
Nr 17  till riksdagen.

Metin Hawsho (L)

Jesper skulle ta sitt egna liv – Nu uppmanar han andra: ”Det finns hjälp att få”

Fredagen den 10 september var det World suicide day och för Södertäljebon Jesper Melander är 10 september en dag som tar honom 5 år tillbaka till en mörk dag.

World Suicide Day är en medvetenhetsdag som observeras den 10 september varje år för att ge engagemang och åtgärder för att förebygga självmord, med olika aktiviteter runt om i världen sedan 2003.

– Självmord? Det var bara en tanke som dykt upp i mitt liv nästan dagligen under tjugo års tid, säger Jesper Melander till Telgenytt.

Men torsdagen den 20 november 2016 blev det inte längre bara en tanke, utan en allvarlig handling som var påväg att kosta Jesper Melander livet. Vid 15-16-tiden på eftermiddagen knöt han en snara runt halsen, gick upp på en stege och slog undan den.

– Ett fullständigt korrekt beslut då i mitt eget huvud. Innan jag sparkade undan stegen så skickade jag ett sms till min mormor om vart jag kunde bli hittad, berättar Jesper.

Vad han inte hade räknat med var att hans pappa och morfar var så pass nära att dom lyckades ta sig till platsen, skära Jesper från repet innan sista stunden var kommen.

– Döden i sig är inget som skrämmer mig, den har funnits runt hörnet sedan jag var liten. Jag förlorade min mamma då hon valde att avsluta sitt eget liv när jag var sju år gammal. Även båda mina bröder har jag förlorat av olika former av självmord. Min äldsta förlorade jag till det passiva självmordet av alkohol och droger och min andra bror valde som mig att avsluta med en snara kring halsen, han lyckades där jag misslyckades.

Idag kan Jesper bara se tillbaka på hela förloppet och vara glad att han överlevde. Hans misslyckande har lett honom dit han är idag och mår bättre än någonsin.

– Jag har vänner som jag alltid kan prata med och som lyssnar. Jag driver ett eget företag som arrangerar spelevent i figurspelet Warhammer och även lyckats få jobba lite inom krogen igen som jag trivs med enormt mycket med.

AW Event i Järna – Anordnade första svenska mästerskapet i Age of Sigmar

Alla dessa pusselbitar gör att när tanken på självmord dyker upp i huvudet så kan han vifta dom åt sidan. Idag är han nyfiken på vad livet har att erbjuda och vart det tar honom.

Tyvärr så misslyckas inte alla med sitt självmords försök som Jesper Melander gjorde. Alltför många lyckas och allt för ofta har alla på något sätt ropat om hjälp men folk runtomkring uppfattar inte det ropet på hjälp.

– Till många där ute, det finns hjälp att få, det finns folk som lyssnar och det finns folk som bryr sig, säger Jesper Melander.

Självmordslinjen – Vi finns här, vi lyssnar

MIND – Så hjälper du någon med självmordstankar

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 20 september 2021 00:00

Paludans Sverigeturné kostade 43 miljoner kronor

Shamash

Paludan under sitt Södertäljebesök. Foto: Shamash Oyal.

Rasmus Paludans valturné har hittills kostat skattebetalarna hela 43 miljoner kronor i år.

Det rapporterar Ekot, som sammanställt notan för polisens bevakning.

När Paludan besökte Sveaparken i Örebro skadades 71 poliser och slutnotan landade på 800.000 kronor. En månad senare skenade kostnaderna när polisen bemannades med bland annat polishästar, helikopter och en vattenkanon. Den gången låg notan på cirka 2,2 miljoner kronor.

– Polisens uppdrag är ju att när man fått tillstånd för allmänsammankomst att den kan genomföras utan ordningsstörningar och då måste vi anpassa vår resurs till den hotbild som finns, säger Lars Wirén biträdande valkommenderingschef vid polisregion Bergslagen till Ekot.

Högerextremisten Paludan har i år hållit flera demonstrationer på flera orter runt om i Sverige, varav på två stadsdelar i Södertälje.

Men i Södertälje gick lugnt till efter en enorm Paludan-bojkott.

Nu har Ekot sammanställt den totala kostnaderna efter att ha frågat samtliga polisregioner, där Paludans demonstrerat, om vilka kostnader de haft i samband med besöken.

Slutnotan i år ligger på hela 43,5 miljoner kronor för skattebetalarna.

Läs även – Paludan-bojkott i Södertälje gav effekt

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 augusti 2022 05:00
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022 20:03

Trubadur, hattar och visblad – Levines dukar för kräftskiva

A7C16DEB-F7CB-4845-B65C-2BC062A42169

Har du inte hunnit bryta klor i år, har du ingen kräftskiva inbokad eller älskar du helt enkelt att frossa i dig kräftor?

Då har du kommit rätt. Telgenytt guidar till det perfekta alternativet för dig och ditt sällskap.

Augusti är här och givetvis betyder det att kräftsäsongen är igång igen. På Stora Torget håller Restaurangen Levines hårt på traditionen och bjuder in till kräftfest nu på torsdag.

Under kvällen gästas Levines av den populära trubadurduon S&J Starkers som står för underhållningen och utlovar en härlig stämning. I samband med spelningen har restaurangen även anordnat en kräftskiva med skaldjursbuffé.

Under kvällen kommer även den ordinarie menyn att gälla.

– Vi kommer att satsa på en riktigt kräftfrossa. Det är buffé som gäller, så det blir mycket kräftor, musslor och skaldjur, säger Nour Dhiaa på Levines Brasseriet till Telgenytt.

Buffen startar 18:00, torsdag den 18 augusti, och pågår till 23:00, och trots den knappa marknadsföringen har intresset varit oerhört stort. För att säkra en plats rekommenderar Nour att vara ute i god tid med att boka bord.

– Vi förväntar oss en riktigt bra kväll, men det gäller att boka bord för att garantera en plats, säger Nour.

Sommaren lider mot sitt slut, men först ska hattarna och visbladen fram.

Säkra er plats på torsdag – Boka bord på Levines på Stora Torget

Kräftor på längden och tvären. Fram med hattar, visblad och färgglada lyktor. Det är dags för kräftskiva.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 augusti 2022 19:08
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022 19:08

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Södertälje Festivalen

26 - 28 AUGUSTI

(Detta är ett betalt annonssammarbete)