Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Föräldrar från Saltsjöns förskolan – ”Vill varna andra skolor”

Föräldrarna Emil Andersson och Stina Holmgren. Foto: Alex Ataseven

Under torsdagsmorgonen tidigare i veckan ska en okänd man befunnit sig i Pershagen vid Saltsjöns förskola för att försöka ta kontakt med barn. Där ska han ha erbjudit godis om barnet följde med till bilen.

Förskola i Pershagen larmar: “Man försökte locka barn in i bilen”

Nu vill föräldrar från Saltsjöns förskola varna andra skolor i Södertälje om att vara uppmärksamma.

– Det är hemskt, jag har inga ord. Det får inte hända någonstans eller något barn/ungdom. Vi känner oss väldigt glada och nöjda över hur förskolan har hanterat detta och vi vet att dem kommer hantera detta på största allvar, säger Stina Holmgren till Telgenytt.

Under fredagen blev Telgenytt kontaktad av flera föräldrar som uttryckte sin oro. Emil Andersson och Stina Holmgrens, som har två barn som går på Saltsjöns förskola i Pershagen, är två av flera föräldrar som hört av sig efter den uppmärksammade händelsen i Pershagen.

– Vi nåddes av informationen under fredagen. När vi läste er artikel kände vi båda två att vi vill komma i kontakt med er och uppmana alla förskolor i Södertälje om att vara uppmärksamma. För oss är det väldigt viktigt att allmänheten och andra skolor får information om vad som har hänt, säger Emil Andersson.

Under torsdagen skickades ett meddelande till alla vårdnadshavare från förskolans rektor Maria Avelin och enhetschefen Anki Johansson.

Där informerade enhetschefen och rektorn, i ett gemensamt meddelande, alla vårdnadshavare om händelsen som skedde tidigt på torsdagsmorgonen mellan 08:00-09:30 den 2 september.

Någon gång mellan kl 08:00-09:30, blev ett barn på avdelningen Havet kontaktad av en man som befann sig på Hagkärrsvägen, bortre delen av försöksgården vid rutschkanan och enligt barnet var mannen en ”gubbe i grön tröja och cykel” som säger att X får godis om X följer med till bilen.” skrev enhetschefen Anki och rektorn Maria i ett meddelandet till alla vårdnadshavare.

– Jag har inte varit på plats, men jag vet att vi har polisanmält händelsen och haft kontakt med säkerhetstjänsten, säger Maria Avelin rektor på Salsjöns förskola när Telgenytt når henne.

Läs – Ung flicka antastad på väg till skolan i Södertälje

Förskola i Pershagen larmar: “Man försökte locka barn in i bilen”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 7 september 2021 00:00

Brottsmisstänkta friades i HD – Nekas ersättning

67FB5691-709E-45CD-B49C-85B707F15E51

En av männen fångades på bild av polisen dolda kamera. Foto: Polisens förundersökning.

Justitiekanslern stoppar ersättning till flera personer efter att de friats misstänkta för vapenbrott. Personerna friades efter en HD-dom där polisen bytte ut vapen mot atrapper.

I mars 2021 hittade polisen två automatkarbiner och en pistol i ett förråd i Södertälje. Polisen bytte sedan ut dessa mot vapenattrapper, installerade buggningsutrustning och en dold kamera. Cirka fyra månader senare greps två personer från Södertälje, då 32 år och 35 år gamla vid tidpunkten, efter att de sågs besöka gömman och leta efter vapnen.

Målet gick från tingsrätten, där männen friades, till hovrätten där de dömdes, och slutligen frikändes efter att Högsta domstolen ansåg att vapenbrottets fullbordan var utesluten. Att vapen eller narkotika bytts ut av polis, gjort att de misstänkta har friades – trots att de hade tänkt begå brott.

”Eftersom fara för vapenbrottets fullbordan var utesluten redan när den tilltalades uppsåt formades var det fråga om ett otjänligt försök som inte är straffbart.”, skrev Högsta domstolen i beslutet när männen friades.

Vapen som hittades i förrådet. Bild: Polisens förundersökning

Efter den friande domen begärde männen ersättning för den tid de satt frihetsberövade. En av de misstänkta männen, som var frihetsberövad i drygt åtta månader, begärde 190 000 kronor i ersättning.

Men nu har Justitiekanslern, JK, beslutat att säga nejt till ersättning till flera personer som har varit frihetsberövade och sedan friats från grova brott – kopplat till en omskriven prejudicerande dom från Högsta domstolen (HD).

Att ge ersättning i sådana situationer beskrivs som ”oskäligt och stötande mot det allmänna rättsmedvetandet” meddelar Justitiekanslern.

Bland dem som nu nekas ersättning finns en av de män som friades i den uppmärksammade HD-domen från i våras. 33-åringen stod åtalad för medhjälp till försök till synnerligen grovt narkotikabrott sedan han kört en man till ett förråd där flera vapen och ammunition tidigare hade förvarats i Södertälje.

HD friade dock båda personerna eftersom det inte ansågs bevisat att de hade haft uppsåt att begå brott förrän efter att vapnen hade bytts ut. Därför betraktades deras handling som ett ”otjänligt försök” som inte kunde bestraffas. Många andra liknande fall har hanterats på samma sätt, och Justitiekanslern beskriver omständigheterna som sådana att det skulle vara klart orättvist och stridande mot allmän rättvisa att betala ut ersättning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 14:09
Senast uppdaterad: 25 september 2023 14:09

Larm om brand i centrala i Södertälje 

61224826-DA47-4C48-9B2A-28117B387147

Foto: Alexander Isa

Strax efter lunch inkom det rapporter till SOS Alarm om en brand i en byggnad i centrala Södertälje. Flera räddningsenheter skickades till platsen.

– Enligt den som ringde in ska det ha varit rökutveckling från bostaden, men när vi kommer fram ser vi inte någon rökutveckling, säger räddningstjänsten vakthavande befäl till Telgenytt.

Larmet kom in vid 14:30 och enligt de första rapporterna från SOS Alarm inträffade branden i en bostad på Astrabacken. Men larmet ska ha kommit från en byggnad, och ska enligt uppgifter till Telgenytt inte användas som en bostad.

För närvarande befinner sig rökdykare på platsen, och enligt Telgenytts reporter har det observerats lätt rökutveckling från byggnaden. Inga personskador har dock rapporterats i samband med branden i centrala Södertälje.

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 13:02
Senast uppdaterad: 25 september 2023 13:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors