🕝 1 minuter
Tredje vaccindos kan bli aktuellt till hösten
Publicerad 3 augusti 2021 02:00
Uppdaterad 3 augusti 2021 02:00

Vaccinmottagningen på Nygatan.

Flera medier har rapporterat att effekten av Pfizers covidvaccin börjar avta redan efter sex månader enligt studier som gjorts. Nu kommer flera rapporter om att en tredje dos kan bli aktuellt till hösten.

– Vi tycker inte att det finns några tydliga studier som talar för att vi kommer behöva göra det än, men vi har en beredskap för det, har Anders Tegnell sagt i ett tidigare pressmeddelande.

Oron över att deltavarianten ska sprida sig har skapat oro världen runt. Nu planerar flera länder, bland annat Tyskland och Storbritannien, ett tredje vaccinationsdos.

Förs ut med är Israel. Israel är först i världen med att vaccinera riskgrupper med ett tredje vaccindos. Kort därefter beslutade även Ungern att följa efter och erbjuder en tredje dos.

För att behålla effekten mot Covid-19 behöver personer en tredje dos för att behålla effekten mot coronaviruset rapporterar läkemedelsbolaget som tillverkar Pfizer.

Men det är delade meningar om detta. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har man nyligen fastslagit att det inte finns ett behov av en tredje dos för tillfället. I Sverige avvaktar man och menar att man inte ser något behov i nuläget.

 – Vi får avvakta och se. Kanske behövs en tredje dos någon gång i höst. Vi vet inte i dag hur länge det starka skyddet sitter kvar, säger professor Ali Mirazimi vid Karolinska institutet till Aftonbladet.

Dela artikeln