Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Kevin Makota Ström kan skriva historia – Uttagen till VM i Ryssland

Nu kan brottaren från Nykvarn Kevin Makota Ström skriva historia när han ska representera Sverige i junior-VM.

Södertäljekillen, Kevin Makota Ström, är uttagen att som enda fristilsbrottare representera Sverige under Junior-VM i Ufa i Ryssland 15:e augusti.

– Det känns mycket bra och jag är väldigt taggad. Det är en ära att som ensam svensk få representera Sverige i herrfristil, säger Kevin Makota till Telgenytt.

Telgenytt skrev tidigare om 19 åringen Kevin Makota Ström som gjorde comeback, 28 juni i Tyskland, efter en långdragen ryggskada. Där tävlade Kevin i 70-kilosklassen och vann mot Albanien och Spanien, men förlorade mot en välmeriterad Georgier.

19 åringen Kevin Makota om comebacken i Tyskland “Gör det jag älskar”

Kevin lyckades komma på en 7:e plats av totalt 23 deltagare i sin comeback i Tyskland och nu har han åter bevisat att han tillhör toppskiktet i världen genom att bli uttagen till Junior-VM i Ryssland.

Nykvarns killen Kevin Makota Ström fick bekräftat under landslagslägret i Örnsköldsvik den gångna helgen att han kommer att representera Sverige i Junior-VM i Ryssland och sätta Nykvarns brottarförening på världskartan.

– Vi i Nykvarns Brottarförening är väldigt stolta över honom, säger tränaren Gerry Ström.

I Ryssland ska Kevin tävla i den stentuffa 70 kg-klassen som den enda svensk på herrfristils sidan i mästerskapet. Här kan Kevin Makota skriva historia då Sverige inte har tagit någon mästerskapsmedalj i fristilsbrottning sedan sovjets fall.

Redan 2019 var Kevin Makota Ström nära ett VM-brons då han förlorade en tight bronsmatch mot den stora brottarnationen Iran.

Förbundskaptenen Mehdi Farokhian är mycket nöjd med Kevins prestation under det gångna tredagars lägret i Örnsköldsvik då han visat upp fina tekniker samt stort fighterhjärta.

I tre dagar lades det mycket fokus på Kevin. Där sparrades han en hel del med träningskompisen Khamzat Chimaev från Tjetjenien som tävlar i MMA-organisationen UFC sedan 2020

Khamzat Chimaev gjorde sig ett stort namn när han blev svensk mästare i fristilsbrottning. Att Kevin sparrats med en mästare och en rutinerad UFC fighter tyder på att man förbereder Kevin för det tuffa motståndet som väntar i Ryssland 15 augusti.

– Trots att jag inte har samma sparring och träningsförutsättningar som mina motståndare från öststaterna har, så kommer jag ändå som vanligt ge allt för att komma så långt som möjligt i detta VM. Det gick bra på mitt förra VM så det är bara att köra på, säger Kevin Makota

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 1 augusti 2021 00:00

10 miljarder kronor i elstöd till landets hushåll

Eluttag

Arkivbild.

Den 9 januari fick Svenska kraftnät uppdrag av regeringen att utforma ett förslag att stödja hushåll i hela landet för elkostnader under november och december 2022. Idag lämnades ansökan till Energimarknadsinspektionen som innebär 10 miljarder i elstöd till landets hushåll.

Svenska Kraftnät meddelar att alla hushåll med eget elnätsavtal kommer att erhålla kontantstöd som kompenserar för höga elpriser under november och december 2022. Stödets storlek beror på förbrukad elmängd och var i landet förbrukningen skett.

80% av den förbrukade elen kommer att ersättas – utan ett tak.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Regeringen hade önskat ett tak för stora elkonsumenter, men det har inte blivit möjligt på grund av kort tidsram och tekniska svårigheter. Svenska Kraftnät har ansökt om att få använda högst 10 miljarder kronor för ytterligare ett elstöd och för att täcka administrationens kostnader.

Vidare framgår det att hushållet, en fysisk person, måste ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för att vara berättigad stödet.

Förslaget om elstöd, som är framtagen av Svenska kraftnät och försäkringskassan på uppdrag av regeringen, måste först godkännas av Energimarknadsinspektionen innan utbetalningar av elstödet möjliggörs.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 18:30
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:37

Södertäljebo misstänkts för bombdåd i Upplands Väsby

polis

Arkivbild

Tidigt på söndagsmorgonen detonerade en kraftig bomb i ett bostadsområde Upplands Väsby. Nu framkommer det uppgifter om att en 25-åring man från Södertälje har gripits.

Efter midnatt, natten mot söndag, inträffade två explosioner kort efter varandra. Klockan 02.17 explodera en bomb vid en port till ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Knappt två timmar senare, klockan 03:58, inträffade ännu en explosion – den gången i Upplands Väsby.

Bägge portarna fick omfattande skador, men ingen person ska ha kommit till skada. Polisens bombtekniker befann sig under söndagen på platserna och inledde förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse. Men vid 12-tiden på söndagen uppgav polisen att en man gripits och är skäligen misstänkt för sprängningen i Upplands Väsby.

”Det utredningsarbete som har gjorts i förundersökningen har lett till fram att en man i 25 års åldern greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är efter beslut av åklagare anhållen skäligen misstänkt för brottet.”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne ska, enligt LT, var skriven i Södertälje och vara känd av polisen sedan tidigare samt ha kopplingar till den drogrelaterade miljön. För drygt ett år sedan hittade polisen sprängdeg och sprängpatroner som han förvarade i sin garderob. Enligt tidningen greps han efter att han själv uppmanat sin mamma att ringa polisen och berätta att han hade en bomb förvarat i en påse i garderoben

Gripandet blir den andra på kort tid som en Södertäljebo grips för inblandning i sprängningar i Stockholmsområdet. En 23-åring från Södertälje häktades lördagen den 21 februari för inblandning när en kraftig bomb detonerade i ett kontorsområde i Kista.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari.

Den senaste två detonationerna, i Upplands-Bro och Upplands Väsby, ska enligt SVTs uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han fortsätter med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Föregående vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i centrala Södertälje som tros röra samma konflikten som pågår i Stockholm. Enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en annan adress där en av Sveriges mest kända rappartister, som går under pseudonym, är skriven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 16:17
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna