Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Hotell Skogshöjd väntas byggas om till 450 nya bostäder!

Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun har nu beslutat om att lämna positivt planbesked för fastigheten Yxan 8. Detaljplanen beräknas vara antagen 2024 som tidigast.

2023 förvandlas Hotell Scandic Skogshöjd till en byggarbetsplats, där fastighetsbolaget Balder slår ner spaden och ersätter dagens hotell med ca 450 bostäder i form av flerbostadshus i 5 –10 våningar samt en förskola.

Det var den 12 mars som fastighetsbolaget Balder Projektutveckling AB inkom med ansök om planbesked med syftet att ersätta dagens hotell. Den 20 maj meddelande Södertälje kommun och samhällsbyggnadskontoret att kontoret ställer sig positiv till utvecklingen av platsen.

Ny bebyggelse ska utformas med hänsyn till närområdets kulturhistoriska kvaliteter, siktlinjer och stadsbild som helhet. Bottenytor ska utformas med fokus på öppenhet i gestaltning och upplevelse. Fastigheten ligger inom primärt bebyggelseläge med gångavstånd till spårbunden trafik, centrum, parker, verksamheter och service. Det är både hållbart och resurseffektivt att koncentrera ny bebyggelse i centrala och kollektivtrafiknära lägen för att undvika ett ökat bilberonde och utbyggnad av infrastruktur, meddelar kommunen.

Stadsbyggnadsnämnden anser att fastigheten med det centrala läget har goda möjligheter att omvandlas till en mer levande och attraktiv stadsmiljö som knyts ihop med stadskärnan. Lokaler för butiker, restauranger och service i gatuplan bör möjliggöras i kommande detaljplan. Utvecklingen av platsen bär på utredningsbehov som behöver beaktas i det fortsatta planarbetet, som exempelvis trafik/infrastruktur, kulturmiljön/stadsbilden och dagvattenhanteringen i området.

Området har en blandning av högkvalitativa miljöer från sen 1800-tal till 1950-tal. Befintliga byggnader i nuvarande hotellkomplex har inga särskilda kulturhistoriska värden, skriver Stadsbyggnadsnämnden.

Det kommande planarbete ska innehålla fördjupade utredningar och analyser som visar förutsättningarna för långsiktig hållbar stadsutveckling i stadsdelen. Detaljplanen beräknas vara antagen 2024 som tidigast enligt kommens utredning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 30 maj 2021 00:00

Person påkörd i centrala Södertälje – Förd till sjukhus

4ACAE2C6-801A-4136-B226-FDA4DB9DBA18

Läsarbild

En äldre man blev på lördagseftermiddagen påkörd i centrala Södertälje och förts till sjukhus och. Nu misstänkta en förare för vållande till kroppsskada.

-Vi är på plats tillsammans med polis och läkare säger, räddningstjänstens vakthavande befäl, Roger Magnusson, till Telgenytt.

En 75-årig man blev på eftermiddagen påkörd av en bilförare vid korsningen Nygatan och Järnagatan centrala i Södertälje. Flera räddningsenheter, ambulans och polis kallades till olycksplatsen.

Den skadade mannen vårdades på plats och har nu förts till sjukhuset med ambulans. Enligt polisen var den skadade mannen vid medvetande och kunde talbar.

Detaljerna kring händelsen är dock inte helt klarlagda, inklusive exakta omständigheter kring olyckan och huruvida övergångsstället var involverat. Mannen har ännu inte kunnat höras av polisen angående händelsen.

Bilföraren, en man i 50-årsåldern, misstänks för vållande till kroppsskada och kommer att undersökas och utredas av polisen. Mer information och detaljer förväntas framkomma när den skadade mannen har kunnat ge sin version av händelsen och utredningen fortskrider.

Läsarbild

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2023 16:03
Senast uppdaterad: 3 juni 2023 16:07

Skogsbrand i Nykvarn – Flera enheter på plats

Brandbil

Arkivbild

Just nu brinner det i skogen nära Långsjön i Nykvarn. Räddningstjänsten är på plats med flera enheter och bistås av en helikopter från ovan.

– Det var en helikopter på plats i början. Det var inte vår helikopter utan polisen som förmodligen var i närheten för ett annat ärende, säger Roger Magnusson, vakthavande befäl på Räddningscentralen, till Telgenytt.

Larmet inkom vid 13.40 om en skogsbrand cirka en kilometer väster om Långsjön i Nykvarn.

Flera enheter från räddningstjänsten, tillsammans med ett ledningsfordon, är nu på platsen för att bekämpa branden och omfattar en yta på cirka 1500 kvadratmeter.

– Vi är på plats och har en prognos på att vara klara om cirka 2 timmar. Vi har ringat in branden som uppskattas vara på en yta av cirka 1500 kvadratmeter. Ingen vattenbombning med helikopter behövs, allt är under kontroll i Nykvarn skulle jag vilja säga, säger Magnusson.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2023 13:10
Senast uppdaterad: 3 juni 2023 13:16

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors