Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Hotell Skogshöjd väntas byggas om till 450 nya bostäder!

Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun har nu beslutat om att lämna positivt planbesked för fastigheten Yxan 8. Detaljplanen beräknas vara antagen 2024 som tidigast.

2023 förvandlas Hotell Scandic Skogshöjd till en byggarbetsplats, där fastighetsbolaget Balder slår ner spaden och ersätter dagens hotell med ca 450 bostäder i form av flerbostadshus i 5 –10 våningar samt en förskola.

Det var den 12 mars som fastighetsbolaget Balder Projektutveckling AB inkom med ansök om planbesked med syftet att ersätta dagens hotell. Den 20 maj meddelande Södertälje kommun och samhällsbyggnadskontoret att kontoret ställer sig positiv till utvecklingen av platsen.

Ny bebyggelse ska utformas med hänsyn till närområdets kulturhistoriska kvaliteter, siktlinjer och stadsbild som helhet. Bottenytor ska utformas med fokus på öppenhet i gestaltning och upplevelse. Fastigheten ligger inom primärt bebyggelseläge med gångavstånd till spårbunden trafik, centrum, parker, verksamheter och service. Det är både hållbart och resurseffektivt att koncentrera ny bebyggelse i centrala och kollektivtrafiknära lägen för att undvika ett ökat bilberonde och utbyggnad av infrastruktur, meddelar kommunen.

Stadsbyggnadsnämnden anser att fastigheten med det centrala läget har goda möjligheter att omvandlas till en mer levande och attraktiv stadsmiljö som knyts ihop med stadskärnan. Lokaler för butiker, restauranger och service i gatuplan bör möjliggöras i kommande detaljplan. Utvecklingen av platsen bär på utredningsbehov som behöver beaktas i det fortsatta planarbetet, som exempelvis trafik/infrastruktur, kulturmiljön/stadsbilden och dagvattenhanteringen i området.

Området har en blandning av högkvalitativa miljöer från sen 1800-tal till 1950-tal. Befintliga byggnader i nuvarande hotellkomplex har inga särskilda kulturhistoriska värden, skriver Stadsbyggnadsnämnden.

Det kommande planarbete ska innehålla fördjupade utredningar och analyser som visar förutsättningarna för långsiktig hållbar stadsutveckling i stadsdelen. Detaljplanen beräknas vara antagen 2024 som tidigast enligt kommens utredning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 30 maj 2021 00:00

10 miljarder kronor i elstöd till landets hushåll

Eluttag

Arkivbild.

Den 9 januari fick Svenska kraftnät uppdrag av regeringen att utforma ett förslag att stödja hushåll i hela landet för elkostnader under november och december 2022. Idag lämnades ansökan till Energimarknadsinspektionen som innebär 10 miljarder i elstöd till landets hushåll.

Svenska Kraftnät meddelar att alla hushåll med eget elnätsavtal kommer att erhålla kontantstöd som kompenserar för höga elpriser under november och december 2022. Stödets storlek beror på förbrukad elmängd och var i landet förbrukningen skett.

80% av den förbrukade elen kommer att ersättas – utan ett tak.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Regeringen hade önskat ett tak för stora elkonsumenter, men det har inte blivit möjligt på grund av kort tidsram och tekniska svårigheter. Svenska Kraftnät har ansökt om att få använda högst 10 miljarder kronor för ytterligare ett elstöd och för att täcka administrationens kostnader.

Vidare framgår det att hushållet, en fysisk person, måste ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för att vara berättigad stödet.

Förslaget om elstöd, som är framtagen av Svenska kraftnät och försäkringskassan på uppdrag av regeringen, måste först godkännas av Energimarknadsinspektionen innan utbetalningar av elstödet möjliggörs.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 18:30
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:37

Södertäljebo misstänkts för bombdåd i Upplands Väsby

polis

Arkivbild

Tidigt på söndagsmorgonen detonerade en kraftig bomb i ett bostadsområde Upplands Väsby. Nu framkommer det uppgifter om att en 25-åring man från Södertälje har gripits.

Efter midnatt, natten mot söndag, inträffade två explosioner kort efter varandra. Klockan 02.17 explodera en bomb vid en port till ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Knappt två timmar senare, klockan 03:58, inträffade ännu en explosion – den gången i Upplands Väsby.

Bägge portarna fick omfattande skador, men ingen person ska ha kommit till skada. Polisens bombtekniker befann sig under söndagen på platserna och inledde förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse. Men vid 12-tiden på söndagen uppgav polisen att en man gripits och är skäligen misstänkt för sprängningen i Upplands Väsby.

”Det utredningsarbete som har gjorts i förundersökningen har lett till fram att en man i 25 års åldern greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är efter beslut av åklagare anhållen skäligen misstänkt för brottet.”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne ska, enligt LT, var skriven i Södertälje och vara känd av polisen sedan tidigare samt ha kopplingar till den drogrelaterade miljön. För drygt ett år sedan hittade polisen sprängdeg och sprängpatroner som han förvarade i sin garderob. Enligt tidningen greps han efter att han själv uppmanat sin mamma att ringa polisen och berätta att han hade en bomb förvarat i en påse i garderoben

Gripandet blir den andra på kort tid som en Södertäljebo grips för inblandning i sprängningar i Stockholmsområdet. En 23-åring från Södertälje häktades lördagen den 21 februari för inblandning när en kraftig bomb detonerade i ett kontorsområde i Kista.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari.

Den senaste två detonationerna, i Upplands-Bro och Upplands Väsby, ska enligt SVTs uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han fortsätter med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Föregående vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i centrala Södertälje som tros röra samma konflikten som pågår i Stockholm. Enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en annan adress där en av Sveriges mest kända rappartister, som går under pseudonym, är skriven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 16:17
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna