Företag i fokus:

Hotell Skogshöjd väntas byggas om till 450 nya bostäder!

Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun har nu beslutat om att lämna positivt planbesked för fastigheten Yxan 8. Detaljplanen beräknas vara antagen 2024 som tidigast.

2023 förvandlas Hotell Scandic Skogshöjd till en byggarbetsplats, där fastighetsbolaget Balder slår ner spaden och ersätter dagens hotell med ca 450 bostäder i form av flerbostadshus i 5 –10 våningar samt en förskola.

Det var den 12 mars som fastighetsbolaget Balder Projektutveckling AB inkom med ansök om planbesked med syftet att ersätta dagens hotell. Den 20 maj meddelande Södertälje kommun och samhällsbyggnadskontoret att kontoret ställer sig positiv till utvecklingen av platsen.

Ny bebyggelse ska utformas med hänsyn till närområdets kulturhistoriska kvaliteter, siktlinjer och stadsbild som helhet. Bottenytor ska utformas med fokus på öppenhet i gestaltning och upplevelse. Fastigheten ligger inom primärt bebyggelseläge med gångavstånd till spårbunden trafik, centrum, parker, verksamheter och service. Det är både hållbart och resurseffektivt att koncentrera ny bebyggelse i centrala och kollektivtrafiknära lägen för att undvika ett ökat bilberonde och utbyggnad av infrastruktur, meddelar kommunen.

Stadsbyggnadsnämnden anser att fastigheten med det centrala läget har goda möjligheter att omvandlas till en mer levande och attraktiv stadsmiljö som knyts ihop med stadskärnan. Lokaler för butiker, restauranger och service i gatuplan bör möjliggöras i kommande detaljplan. Utvecklingen av platsen bär på utredningsbehov som behöver beaktas i det fortsatta planarbetet, som exempelvis trafik/infrastruktur, kulturmiljön/stadsbilden och dagvattenhanteringen i området.

Området har en blandning av högkvalitativa miljöer från sen 1800-tal till 1950-tal. Befintliga byggnader i nuvarande hotellkomplex har inga särskilda kulturhistoriska värden, skriver Stadsbyggnadsnämnden.

Det kommande planarbete ska innehålla fördjupade utredningar och analyser som visar förutsättningarna för långsiktig hållbar stadsutveckling i stadsdelen. Detaljplanen beräknas vara antagen 2024 som tidigast enligt kommens utredning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 30 maj 2021 00:00

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors