🕝 2 minuter
17-åring häktad för mord - Det här vet vi om honom
Publicerad 18 november 2022 09:18
Uppdaterad 27 oktober 2023 02:25

Foto: Alexander Ataseven.

För snart en vecka sedan mördades en 41-årig man i Ronna. Av allt att döma tros han ha skjutits till döds av misstag i det eskalerade våldet i Södertälje.

En 17-årig pojke, medborgare i Afghanistan, skriven i Stockholm och dömd för en rad brott, greps under onsdagskvällen och häktades under fredagen misstänkt för mord.

Den gripne, en 17-årig pojke född 2004, är skriven i Hägersten i södra Stockholm. Han är sedan tidigare känd av polisen. Han har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott och flera fall av misshandel. Ett av misshandelsfallen rörde en kvinnlig familjemedlem, där grunden för misshandeln var att ”upprätthålla familjens heder”. Nu misstänks han för att kallblodigt ha mördat en Södertäljebo i Ronna den 1 oktober.

Enligt Åklagarmyndigheten har pojken begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och greps på kvällen onsdag den 5 oktober.

Polisen på plats efter dödsskjutningen den 1 oktober. Foto: Alex Ataseven.

17-årigen är enligt häktningsframställan medborgare i Afghanistan. Han dömdes så sent som den 26 april för misshandel på en kvinnlig familjemedlem, enligt domstolen var motivet ”att bevara eller återupprätta familjens/släktens heder”. Den 23 juni 2022 dömdes han även för ringa narkotikabrott och för brotten dömdes han till sluten ungdomsvård – där hamnade han återigen i blåsväder. Efter en incident i ungdomshemmet, den 31 augusti i år, dömdes han för försök till misshandel.

I ett annat ärende som avgjordes i Förvaltningsrätten i Härnösand 2017, framgick det att det fanns flera oroväckande punkter gällande honom. Den då 12-åriga pojken påvisade, enligt Förvaltningsrätten, ett ”socialt nedbrytande beteende vilket innebär en påtaglig risk för hans hälsa och utveckling”.

2017 framgick det att han var inblandad i tre olika misshandelstillfällen, vid ett tillfälle bar han på ett knogjärn och gjorde våldsamt motstånd mot polisen.

I veckan greps han igen. Denna gång misstänkts 17-årigen för mordet på 41-åringen i Ronna som sköts med flera skott som bland annat träffade huvudet.

Klockan 14:00 idag, fredagen den 7 okt, hölls häktningsförhandlingen där det beslutades att häkta 17-åringen på sannolika skäl för mordet.

Läs även: – Misstänkta mördaren kan vara äldre än 17 år – Riskerar livstids fängelse

Dela artikeln