🕝 2 minuter
”100 fyllda säckar” bär av mot krigsdrabbade Ukraina
Publicerad 16 januari 2023 11:53
Uppdaterad 2 maj 2024 11:24

Amar Sabri, Klara Shabo och Nuri Kino. Foto: Karin Dahlström.

I helgen, den 14 januari, anslöts flertalet volontärarbetare i Södertälje för att tillsammans hjälpa till i arbetet inför lasset mot Ukraina. Volontärerna i alla åldrar hjälptes åt att ta emot, sortera, packa ner och förbereda inför resan mot krigsdrabbade Ukraina – och framförallt barn som inte ska behöva frysa denna kalla vinter.

Bland volontärerna kunde man se att hälften var barn i tioårsåldern, och även ett 72 årigt ukrainskt par som själva flytt kriget och kommit till Sverige för bara ett år sedan. De var med och hjälpte till i att ta emot, samla, sortera, flytta, packa och förbereda.

Stämningen på Handelsbankens gamla kontor på Nygatan i Södertälje var harmonisk och kärleken till medmänniskan var total. Youtubestjärnan Annika Elgeskog, även känd som ”HusbilsAnnika”, var där och vek och packade kläder. Hon kallas för HusbilsAnnika då hon sålde allt hon ägde för att bo i en husbil – allt för att kunna hjälpa till där det behövs.

Annika Elgeskog ”HusbilsAnnika. Foto: Karin Dahlström.

Nuri Kino, grundare av ADFA verksamheten var på plats, tillsammans med Ukrainas kulturcenter, och höll i ställningarna för att se till att allting gick som planerat. ADFAs arbetare var också på plats för att se till att insamlingen blev så bra den kunde bli och dagen till ära samlades 100 fyllda säckar med kläder, leksaker, skor, vårdartiklar och hygienartiklar.

Amar Sabri och Klara Shabo som sitter i ADFAs styrelse berättar för Telgenytt att Ukrainas kulturcenter förening kommer att hålla i en gala/julbord och en utställning den 21 januari. Varje svensk som köper en biljett betalar 300 kr, varav 150kr går raka vägen till en insamling för krigsdrabbade i Ukraina, men även att en köpt biljett tillåter en Ukrainks flykting att få närvara på festen. Till den 21 januari kommer flertalet artister från Ukraina att närvara. Insamlingen som skett under dagen kommer att färdas tillsammans med artisterna när de åker tillbaka till Ukraina med bussen som ADFA har finansierat.

Ett otroligt generöst initiativ som visar hopp om mänsklighet och kärleken till våra medmänniskor. I nöd och lust hjälps vi åt och ställer upp för att visa på att det goda övervinner det onda. Alltid.

Flyktingparet från Ukraina, Vladymyr Kiselov och Polina Kiselova. Foto: Karin Dahlström.

Foto: Karin Dahlström.

Foto: Karin Dahlström.

Dela artikeln