Uppdaterad 11 oktober 2021 02:00
Foto: Creative Commons CC0.
Igår, den 10 oktober, var det Världsdagen för psykisk hälsa och instiftades av World Federation for Mental Health 1992. Dagen uppmärksammas över hela världens med syfte att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa.
Nu vill Röda korset att beslutsfattare på statlig nivå, i regioner och kommuner att ta större krafttag att stärka förutsättningarna och vår förmåga att hantera psykisk ohälsa.
Här kan du få hjälp – Om du mår psykiskt dåligt.
– Beslutsfattare måste förstå allvaret i barn och ungas psykiska ohälsa och sätta in de resurser som krävs för att möta det ökade behovet av stöd. Vi på Röda Korsets Ungdomsförbund ser att det måste bli tydligare var man som ung vänder sig för rätt stöd, säger Lotta Schneider, förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund i ett pressmeddelande.
Enligt en enkätundersökning, som genomförts av Folkhälsomyndigheten, svarar fyra av tio vuxna i Sverige att de har eller har haft psykisk ohälsa. I enkäten svar även att mer än hälften att de vet någon som har psykisk ohälsa, exempelvis familjemedlem, släkting eller en arbetskamrat.
– Coronapandemin har förvärrat det psykologiska läget hos miljontals människor, hårdast drabbas de som redan lever i konflikter och katastrofer. Vi ser även hur unga människor mår allt sämre, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset i ett pressmeddelande.
Här kan du få hjälp – Om du mår psykiskt dåligt.