Uppdaterad 16 oktober 2023 20:46
Bild: Pexels.
Ensamstående föräldrar saknar ekonomiskt utrymme, och var femte person bor i hushåll som inte kan hantera stora oväntade utgifter. Detta enligt ny statisitk som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram.
Statistiken avslöjar att det finns närmare 1,7 miljoner människor i Sverige som bor i hushåll som inte kan hantera större oväntade utgifter. Nästan hälften av dessa är ensamstående föräldrar som saknar den ekonomiska flexibilitet som behövs för att möta oplanerade kostnader.
Detta innebär att de inte har möjlighet att täcka oförutsedda utgifter på minst 13 000 kronor.
(Annonslänk)
– Det motsvarar ungeför 20 procent av Sveriges befolknig. Ensamstående vuxna med barn sticker ut i flera av indikatorerna som mäter materiell och social fattigdom. I den gruppen är det till exempel vanligare än bland befolkningen i stort att ha svårt att få ekonomin att gå ihop. Det är vanligare att de kommit efter med betalningar, inte har råd att spendera mindre summor på sig själva eller råd att åka på en veckas semester, säger Helena Månsson, utredare på SCB.
Enligt Statistiska centralbyrån defineras materiell och social fattigdom som att man inte har råd med en viss levnadsstandard. I det här fallet innebär det att många ensamstående föräldrar och deras barn lever i ekonomisk osäkerhet och brist på resurser för att hantera oväntade ekonomiska påfrestningar.
– I Sverige lever 14 procent av alla ensamstående föräldrar med barn i materiell och social fattigdom. I hela EU är motsvarande andel 26 procent, säger Månsson.