🕝 2 minuter
Vägen bort från oljeberoendet - "Det är ingen överdrift"
Publicerad 16 februari 2025 05:00
Uppdaterad 16 februari 2025 05:00
Anders Björklin, Telge Nät. Foto: Telge/Söderenergi

Fjärrvärmen har länge varit en trygg och hållbar värmekälla för Södertälje. Nu står den inför en ny era med modern teknik och renare energikällor.

Fjärrvärme är idag en självklar del av den svenska infrastrukturen. Enligt Telge får hela 85–90 procent av våra städer sin värme och sitt varmvatten genom fjärrvärmesystem. I Södertälje är det Söderenergis Igelstaverk som värmer upp fjärrvärmevattnet, vilket sedan leds ut till fastigheter genom ett omfattande rörnät.

Tekniken bakom fjärrvärme har funnits i över 100 år, men det var under oljekrisen på 1970-talet som utbyggnaden tog fart. Sverige insåg då vikten av att minska beroendet av fossila bränslen och satsade på att bygga ut fjärrvärmen, vilket idag gör att en stor del av våra flerbostadshus och offentliga byggnader värms med denna teknik.

– I dag finns det cirka 250 fjärrvärmesystem runt om i Sverige. Det är alltså ingen överdrift när vi säger att fjärrvärmens bidrag till Sveriges omställning är stor. Med den försvann de gamla oljepannorna, de rykande skorstenarna och föroreningarna minskade, säger Anders Björklin, marknad och försäljningschef på Telge Nät, och fortsätter.

- Med fjärrvärmen använder vi energin mycket mer effektivt, vi har minskat vår miljöpåverkan och på köpet får du som kund en trygg och enkel leverans av värme och varmvatten, säger han.

Fjärrvärmen gör mer än att bara värma bostäder – den frigör kapacitet i elnätet och gör det möjligt att använda el där den behövs som mest, exempelvis i industrin och vid laddning av elfordon. Utan fjärrvärmen skulle Södertälje behöva en betydligt större utbyggnad av elnätet, menar Anders Björklin.

Trots stigande bränslepriser är utvecklingen av fjärrvärme på väg mot en mer hållbar framtid. Branschen satsar på renare energikällor, effektivare produktion och avancerade IT-lösningar för att optimera systemet.

Fjärrvärmen har spelat en avgörande roll i Södertäljes energisystem – och kommer fortsätta vara en central del av stadens hållbara omställning.

I Södertälje är det Söderenergis Igelstaverk som värmer upp fjärrvärmevattnet. Foto: Söderenergi.
Dela artikeln