Södertälje kommun
🕝 2 minuter
"Vågade jag så vågar du" - Nu tävlar syskonen i SM i Skydive
Publicerad 14 oktober 2023 15:06
Uppdaterad 14 oktober 2023 15:04

Simon Lundgren tävlar i SM i Indoor Skydive. Foto: Privat

SM i Indoor Skydiving arrangeras för sjunde året i rad och äger rum i Stockholm. Bland deltagarna finns 27-åringen Simon Lundgren från Södertälje, som tävlar i lag med sin syster Annika.

Att skriva poesi och spela glädjefyllda melodier är intressen som definierar Södertäljebon, som normalt sett ägnar sina dagar åt att studera för att bli behandlingspedagog. Men när fritiden kommer till hans förfogande, investerar han sina resurser och tid i sin stora passion för fallskärmshoppning och träning i vindtunneln.

När han fick chansen att delta i mästerskapet, som arrangeras av Svenska Fallskärmsförbundet, tvekade han inte att medverka. Tillsammans med sin syster Annika, med vilken han tävlar i lag, befann sig Simon på plats när de två dagarna av SM inom Indoor Skydiving inleddes på fredagen.

– Det är första gången jag och mitt lag Eclipse tävlar inomhus. I somras var vi med i SM för första gången i fallskärmshoppning. Då var vi i Skåne och hoppade från flygplan och gjorde precis samma sak som vi ska göra i helgen i tunneln, fast i himlen.

Tävlingen hålls inomhus i en av Europas högsta vindtunnlar, där syskonen Simon och Annika och trettio andra deltagare tävlar om medaljer i två olika kategorier.

Vad har du för förväntningar?
– Förväntningarna är att prestera på vår högsta nivå. Vi är fortfarande nybörjare och tävlar i rookieklassen, självklart siktar vi på guldet. Långsiktigt vill vi utvecklas till att tävla på högsta nivå i Sverige och även tävla internationellt, säger Simon Lundgren till Telgenytt.

Simon Lundgren, här tillsammans med sin syster och sina lagkamrater. Foto: Privat

Följer pappas fotspår
Under 2020 blev Simon engagerad inom sporten och genomgick fallskärmskursen tillsammans med sin syster. Numera är de lagkamrater och dessutom följer faders fotspår.

– En stor anledning till att vi började hoppa är för att vår pappa hoppade på den gamla goda tiden. Så det har följt med en genom uppväxten. Utsvävande och välkryddade anekdoter gjorde oss nyfikna på fallskärmsvärlden. 

För de som är nyfikna vad skulle du säga är det mest spännande eller unika med Skydiving?

– Både vindtunnel och fallskärmshoppning är fantastiskt roligt. Känner du ett litet sug så greppar du tag i det och anmäler dig till en fallskärmskurs eller åker och testar på att flyga vindtunnel. Tunneln ligger i Bromma och du hittar den om du söker på Bodyflight. För att gå en fallskärmskurs så är du varmt välkommen till min klubb, Stockholms Fallskärmsklubb. Att hoppa ut ur ett flygplan tillsammans med sina kompisar är känsla som är svår att sätta ord på i en kort intervju. Det måste upplevas! Jag kom över min höjdrädsla genom att börja hoppa, vågade jag så vågar du

På lördagseftermiddagen inleds den andra dagen av SM i Indoor Skydive, där de för närvarande leder sin klass. Totalt hann de med sju tävlingsrundor under fredagen och har tre kvar.

Dela artikeln