Uppdaterad 25 oktober 2024 05:00
I två workshops i Södertälje undersöktes framtidens livsmedelssystem under kris eller krig. Deltagarna fick uppleva en framtid där maten är begränsad och ransonering är en del av vardagen.
Södertälje kommun deltar i det Vinnova-finansierade projektet Framtidens Mat – om att reagera och agera, där möjliga scenarion för livsmedelssystemet vid kris eller krig utforskas. Genom workshops fick deltagarna uppleva hur Södertälje skulle kunna se ut år 2035.
- Vi valde att fråga om Södertälje ville delta i projektet därför att de redan ligger i framkant i dessa frågor i Sverige genom sin odlingsstrategi, livsmedelsförsörjningsstrategi samt Matlust, säger Marie Palmnäs, forskare och projektets koordinator från Chalmers Industriteknik.
En "nyhetssändning" från framtiden presenterade ett scenario där maten är knapp och myndigheterna ransonerar genom ett boxsystem där invånarna får sin veckoranson.
- Vi vet inte hur framtiden för vår matförsörjning ser ut. Men vi kan vara ganska säkra på att olika slags kriser med jämna mellanrum utsätter den för påfrestningar. Det har varit lärorikt att tillsammans med kollegor med andra synsätt fundera på vad vi kan ställas inför, säger Åsa Waldenström, odlingssamordnare och samordnare för Södertäljes medverkan i projektet.
Projektet, i samarbete med bland andra Chalmers industriteknik och Hushållningssällskapet Jönköping, syftar till att problematisera hur framtidens matförsörjning skulle kunna se ut och vad vi kan göra idag för att förbereda oss. En framtidsprototyp av detta scenario kommer att visas i Stadshuset den 28–29 november.