🕝 1 minuter
Uppmaningen: Stoppa ovaccinerad hemtjänstpersonal
Publicerad 4 december 2021 01:00
Uppdaterad 4 december 2021 01:00

Sjuksköterska och demensförbundets vice ordförande, Carina Lindegren, kräver att man stoppar all ovaccinerad personal från att ha kontakt med de äldre och sjuka.

Flera kommuner runt om i landet är påväg att införa intyg om att man är vaccinerad mot covid-19 för att få anställning inom äldreomsorgen och hemtjänsten, men det räcker inte till menar Carina som vill se kraftfulla tag.

– Det är inte rimligt att riskera livet och hälsan hos de svagaste för att personalen inte vill ta sin spruta”, säger Carina Lindegren i ett pressmeddelande.

Hon har arbetat med demensvårdsutveckling inom äldreomsorgen i 40 år och reagerar nu starkt mot att ovaccinerad personal som tillåts ha kontakt med omsorgstagarna. 

Carina menar även att alla kommuner borde ta efter kommunerna i Göteborg och Kalmar som är på väg att införa krav på vaccinationsintyg för nyanställda inom hemtjänsten och äldrevården.

– Det är ju inte klokt som det ser ut på de flesta håll i landet. Vill man inte vaccinera sig så ska man inte jobba med äldre och sjuka. Då finns det andra arbetsuppgifter man kan hålla på med som inte är vårdnära, som administrativt arbete eller att städa, diska och tvätta. 

Samtidigt är hon kritisk till flera kommuner, bland annat de i Region Stockholm, som förflyttar eller omplacerar personal som inte vill vaccinera sig.

– Hemtjänsten och äldrevården är till för de äldre och sjuka, inte tvärtom. Det är ett rimligt krav att de som har i uppgift att hjälpa och vårda människor har vidtagit alla åtgärder för att förhindra spridning av smitta, säger Carina Lindegren.

Dela artikeln