Debatt
🕝 3 minuter
"Uppför ett minnesmärke över Raoul Wallenberg i Södertälje"
Publicerad 18 augusti 2022 07:00
Uppdaterad 9 januari 2023 20:28
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Wallenbergs minnesmärke i Stockholm. Rolan Jusupov, ordförande Fria Moderata Studentföreningen. Foto: Cc / Privat.

Det är svårt att missa honom när man anländer till Arlanda och går förbi galleriporträtten av betydande svenskar genom historien.

Med väskan i hand stannar man alltid upp en extra stund vid de sista porträtten. Fascineras. Känner sig lite extra stolt över att vara svensk. Det är förstås Raoul Wallenberg jag pratar om.

Svenska affärsmannen och diplomaten som under andra världskrigets slutfas i Ungern konkret räddade och tog hand om tiotusentals judiska män, kvinnor och barn från nazisternas och de ungerska pilkorsarnas övergrepp.

Wallenbergs insats för mänskligheten är kanske den största under 1900-talet.

När det gäller att hedra och bevara minnet av Raoul Wallenberg har samhället varit duktigt.

När det gäller att hedra och bevara minnet av Raoul Wallenberg har samhället varit duktigt. Stockholms stad har Raoul Wallenbergs torg och dess minnesmärken av Kirsten Ortwed. Det vackra monument i Göteborg av Charlotte Gyllenhammar föreställer ung Wallenberg och två judiska barn sittandes (och gråtandes?) på marken strax under honom. Skolorna gör ett fint jobb med upplysningar om Wallenberg.

Den 27 augusti är det Raoul Wallenbergs dag som är på Raouls namnsdag. En dag som instiftades och gäller på nationell nivå. Listan kan göras lång.

Raoul Wallenberg och hans minnesmärke i New York. Foto: CC/CC.

Nu är det Södertäljes tur att påbörja arbetet med att få till ett minnesmärke som ska se till att hedra minnet av Wallenberg gärning och historia – en historia han dock aldrig fick berätta själv (då han strax efter Röda arméns entré i Ungern föll offer för en annan ideologi – kommunismen: ryssarna slog fast att Raoul var spion och skickade därför i väg honom till Moskva och sedan dess har det inte funnits någonting konkret som skulle kasta ljus över hans öde).

Valet av plats för minnesmärket kan givetvis överläggas – men helst så centralt som möjligt

Valet av plats för minnesmärket kan givetvis överläggas – men helst så centralt som möjligt för att det skall kunna synas och således observeras. Till exempel i närheten av S:ta Ragnhilds kyrka. Eller varför inte vid Täljegymnasiet (där undertecknad för övrigt tog examen för tre år sedan; och hade en underbar mentor och lärare, Filip Bergendahl, med vilken vi lärde oss om Raoul Wallenberg vid flera tidpunkter).

Detta väsentliga initiativ är oavsett plats extra angeläget. Den fria världens stabilitet är hotad och antalet demokratier har sedan millenniumskiftet sjunkit.

För ett drygt halvår sedan, den 24 februari, vaknade Sverige till en dyster verklighet: Rysslands fullskaliga och oprovocerade angreppskrig gentemot ett demokratisträvande Ukraina var ett faktum. Och under våren reste den högerextreme politikern Rasmus Paludan runt och brände koranen med en enda avsikt, nämligen sprida hat och skapa oordning. I skrivande stund inväntar Paludan tillstånd hos polisen för att fortsätta idka sin verksamhet – i Södertälje denna gång.

I mitten av mars kunde LT:s ledarskribent belysa hur det ryska politiska systemets propagandamaskineri fick fäste hos delar av den assyrisk/syrianska gruppen i Södertälje. Man följer nämligen Assads regimtrogna statsmedia här hemma och ventilerar sedan dess narrativ – att Ryssland försvarar sig och det som pågår i själva verket är västs fel. Dessa lögner och konspirationsteorier hänger tätt samman med en annan tyvärr ständigt återkommande strömning nämligen antisemitismen, skriver Björn Wiman i essäsamlingen Hatet mot Judarna.

Men historien vet sin väg. Den gör inga misstag.

Mot bakgrund av dessa våra högst oroliga tider och tendenser, på såväl global som lokal nivå, är det, återigen, extra angeläget att satsa på skolan samt humanitära och demokratifrämjande insatser. Men också att försöka och jobba i det lilla. Det är dags att uppföra ett minnesmärke över Raoul Wallenberg i Södertälje.

Rolan Jusupov
Fri skribent och vice ordförande i Fria Moderata Studentföreningen i Stockholm

Dela artikeln