🕝 2 minuter
Misstänkt för att ha knivmördat sin fru - åtalas för mord
Publicerad 23 maj 2024 05:00
Uppdaterad 23 maj 2024 05:00
Foto: Alexander Isa

En man i 50-årsåldern åtalas för mord på sin fru efter att hon hittats död i parets bostad tidigare i år. Paret var tidigare bosatta i Södertälje men hade nyligen flyttat till Vagnhärad.

Den tragiska händelsen inträffade den 6 januari i år i Vagnhärad då en kvinna i 50-årsåldern hittades död i sitt hem efter ett larm om bråk.

- Varje gång en kvinna berövas livet på det här sättet är det ett misslyckande från samhällets sida, säger Martina Valentin Lane, kammaråklagare som har lett förundersökningen. 

Polisen grep en man i samma ålder vid ankomst till bostaden och har varit frihetsberövad sedan dess. Mannen och kvinnan, som tidigare bodde i Södertälje, hade nyligen flyttat till Vagnhärad. Enligt uppgifter hade mannen tidigare dömts för att ha misshandlat på sin fru, och var känd för sitt alkoholproblem.

Misstänks ha knivhuggit sin fru till döds.

Polisens utredning avslöjade att kvinnan hade dödats med ett vasst föremål. Mannen, som har en historia av våldsamma beteenden mot kvinnan, har tidigare dömts för tre fall av misshandel mellan 2017 och 2020, vilket resulterade i fängelsestraff. Senast i september förra året greps han för ytterligare en misshandel mot sin fru, men den gången hann fallet inte leda till åtal.

Det är inte första gången polisen har ryckt ut till parets gemensamma bostad i Vagnhärad.

Vid flera tillfällen tidigare har polisen kallats till parets bostad efter rapporter om våld och misshandel. Vittnesmål beskriver händelser där mannen knuffade kvinnan så våldsamt att hon föll och började blöda, samt andra incidenter där polisen hittade henne med tydliga skador i ansiktet. Men den 6 januari i år mördades kvinnan.

Efter en intensiv utredning har åklagaren nu väckt åtal mot mannen för mord och ett fall av misshandel.

- Nu har vi bedrivit den här utredningen med full kraft i snart ett halvår och jag tror att det blir en lättnad för alla inblandade att få komma till något slags avslut i detta, säger Martina Valentin Lane, kammaråklagare.

Huvudförhandlingen startar den 28 maj och förväntas hålla på i fyra dagar. 

Dela artikeln