🕝 3 minuter
Bobby Oduncu prisas som "Årets Storyteller"
Publicerad 22 maj 2024 22:59
Uppdaterad 24 maj 2024 14:46
Bobby Oduncu, "Årets Storyteller". Foto: Shamash Oyal

Under onsdagskvällen anordnade Kvinnovation sitt allra första event för "Årets Storyteller 2024". Ett pris som gick till Södertäljeprofilen och företagaren Bobby Oduncu.

För allra första gången anordnade Kvinnovation, med Marie Samre och Gabriella Malki i spetsen, ett event i samarbete med börsnoterade bolaget Storytel. Tre nominerade hade samlats i Stadshuset där evenemanget hölls på Trombon, och varje kandidat fick möjlighet att berätta sin historia.

Först ut var Bobby Oduncu från Södertälje, känd som en av landets främsta frisörer. Han fick också stor uppmärksamhet för dokumentärfilmen ”Who the fuck is Bobby?” som släpptes på SVT Play 2021. Dokumentärfilmen, av Nisti Stêrk, utsågs till årets film på QX Gaygala 2022. Sedan släppte han sin självbiografi, med över 200 sidor, med samma namn, ”Who the fuck is Bobby?”, där han öppet berättar om sin uppväxt i en syrisk-ortodox familj och om att komma ut som gay.

Bobby Oduncu, Siduri Poli och Clara Törnvall i panelsamtal med Marie Samre. Foto: Shamash Oyal

Den andra av tre nominerade var Siduri Poli, som idag är en ledande röst inom Sveriges techsektor och kämpar för jämställdhet och mångfald. Hon är grundare av ett investeringsnätverk som främjar en mer jämställd och hållbar ägarstruktur i företag, och hon har skrivit självbiografin "Hur du lyckas i en vit värld", som erbjuder kraftfulla tips och verktyg för att ta sig fram i en ojämlik värld.

Sist ut var journalisten Clara Törnvall, som vid 42 års ålder fick sin autismdiagnos. Hon har varit programledare för Kulturnyheterna och redaktör på Babel, samt skrivit böckerna "Vanliga människor: Autistens guide till galaxen" och "Autisterna – om kvinnor på spektrat."

När juryn skulle säga sitt utsågs Bobby Oduncu som årets vinnare och därmet tilldelads priset "Årets Storyteller"

Motiveringen lyder:
"Alla tre nominerade har haft en uppväxt där de haft det tufft att anpassa sig till samhället och omgivningen. Många människor kan relatera till dem och vill gärna höra deras berättelser. Alla tre finalister är förebilder för många och har tillsammans tusentals människor som är tacksamma över att de öppnat upp sig och berättat om sin bakgrund, sin livshistoria - sina unika, men ändå vanliga, "Storytelling. Men vinnaren har idag lyckats beröra oss genom att på ett mycket genuint och transparent sätt dela med sig av sina erfarenheter och sitt utanförskap. Stort grattis Bobby Oduncu"

Vinnaren Bobby Oduncu. Foto: Shamash Oyal
Jurymedlemmen Marlen Eskander från LFI. Foto: Shamash Oyal
Marie Samre, från Kvinnovation
Gabriella Malki, från Kvinnovation . Foto: Shamash Oyal
Jurymedlemmen Therese Lindström från Storytel. Foto: Shamash Oyal
Clara Törnvall i panelsamtal. Foto: Shamash Oyal
Bobby Oduncu. Foto: Shamash Oyal
Siduri Poli. Foto: Shamash Oyal
Foto: Shamash Oyal
Foto: Shamash Oyal
Foto: Shamash Oyal
Siduri Poli, Bobby Oduncu och Clara Törnvall. Foto: Shamash Oyal

Dela artikeln