Uppdaterad 17 december 2024 05:00
Forskare från Linnéuniversitetet ska under två år granska och utvärdera Södertäljes unika avhopparverksamhet. Resultatet väntas presenteras om cirka två år.
Socialkontoret i Södertälje har beviljats medel från Brottsförebyggande rådet (Brå) för att utvärdera sin avhopparverksamhet. Studien genomförs av Torbjörn Forkby, professor i socialt arbete, och Caroline Hansén, fil.dr. i socialt arbete vid Linnéuniversitetet.
- Vi tror att det är en nyckel till – att lyckas. Vi kommer få lokal kunskap kring vad vi gör bra men också vad vi behöver skruva på för att jobba med insatsen ännu bättre. Jag hoppas att utvärderingen leder till en manual på hur en socialtjänst bör arbeta för att lyckas med individer som vill lämna en kriminell livsstil, säger Anette Berg, resultatenhetschef vuxen på Södertälje kommun.
Unik metod granskas
Södertäljes arbetssätt skiljer sig från många andra kommuner genom att varje individ som vill lämna kriminalitet tilldelas en samordnare som följer hela avhopparprocessen. Forskarna kommer att analysera detta genom intervjuer med avhoppare, både pågående och avslutade ärenden, samt verksamhetens samverkanspartners. De kommer även att granska rutiner, processer och avidentifierad dokumentation.
Socialtjänstens arbete med avhoppare är ett relativt nytt område, och det saknas omfattande forskning kring effektiva arbetssätt och metoder. Utvärderingen pågår i två år, och resultatet kommer att presenteras i slutet av 2026.
Brå, som finansierar projektet, är en myndighet som arbetar för att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället genom att ta fram fakta och kunskap som stöd för brottsförebyggande arbete.
- Det finns studier på att avhopparverksamhet är en effektiv insats men just socialtjänstens sätt att arbeta med insatsen behöver vi få mer evidens kring. Vi tänker också att utvärderingen ska spridas för att andra kommuner som kanske befinner sig i uppbyggnadsfas av avhopparstödet lättare ska kunna bygga sitt stöd på ett effektivt sätt från start, säger Anette Berg.
Forskningsresultaten från Linnéuniversitetets team kan bli en viktig pusselbit i utvecklingen av framtidens avhopparprogram.