🕝 2 minuter
Unik utställning i Södertälje med en eftertraktad konstnär
Publicerad 2 oktober 2022 07:00
Uppdaterad 2 oktober 2022 03:57

Utställningen av konstnären Santiago Mostyn. Foto: Privat

Den 23 september presenterades höstens stora utställning, Dream One, i Södertälje konsthall av konstnären Santiago Mostyn.

För den som inte hunnit se den fantastiska utställningen, finns möjligheten ett tag till.

Konstnären Santiago Mostyn har efter sin resa till hemlandet Trinidad och Zimbabwe skapat kulturell och geografisk utställning som inspirerats av poeten Édouard Glissants tankar och skapats av Laercio Redondo och Birger Lipinski.

– Jag är stolt över att en av Sveriges mest eftertraktade konstnärer valt att skapa ett nytt verk här i Södertälje. Som konstnär kan Santiago Mostyn som få andra ladda en berättelse med politisk sprängkraft genom ett nästan musikaliskt berättande. I Dream Onefinns en djup politisk och etisk dimension som berör frågor om rotlöshet och hem, teman som är ständigt aktuella i Södertälje, en kommun präglad av migration och flykt, säger konsthallschefen Joanna Sandell.

Södertälje konsthall. Foto: Privat.

I sitt arbete med utställningen har Santiago Mostyn bland annat fått hjälp av flera profiler som röstberättare. Bland de som medverkat är bland annat skådespelaren Richard Sseruwagi, reggae artisten Eek-a-Mouse och skådespelaren Katarina Strandmark, barn till skådespelaren Eric Strandmark som omkom i en flygolycka i Trinidad år 1963.

– I installationen får vi höra ljud genom paranötter som växer i Karibien, nötternas skal blir ett slags resonanshölje för ljudkällorna. Biologiskt och tekniskt material blir ett i installationen. På så vis är utställningen därmed en sinnebild för vår tid, där mobiltelefonen och den bärbara datorn nästan blivit en förlängning av vårt eget medvetande, oavsett vem vi är och var vi kommer ifrån, säger Sandell.

Utställningen presenterades 23 september och pågår fram till den 4 november.

Laercio Redondo och Birger Lipinski har skapat konstverk som inspirerats av poeten Édouard Glissants tankar. Foto: Privat.

Dela artikeln