Uppdaterad 15 december 2024 08:00
Elever i årskurs åtta och nio har fått en unik chans att prova på arbete inom äldreomsorgen i Södertälje. Fyra ungdomar har hittills anställts på Ljungbackens vård- och omsorgsboende.
Att säkra framtidens arbetskraft inom äldreomsorgen är en av de stora utmaningarna för Södertälje kommun. Under höstterminen 2024 har man därför startat ett projekt där ungdomar från årskurs åtta och nio får möjlighet att arbeta deltid på ett vård- och omsorgsboende. Syftet är att väcka intresse för vårdyrket och skapa en tidig förståelse för vård och omsorg som yrkesval.
- Projektet är ett bra exempel på hur kommunen arbetar för att säkerställa en hållbar bemanning inom äldreomsorgen och samtidigt ge unga en chans att få kunskap om ett viktigt och värdefullt yrkesområde, säger Maria Vikström, resultatområdeschef, Södertälje kommun.
Fyra elever har hittills anställts och arbetar varannan helg, tre och en halv timme per pass, på Ljungbackens vård- och omsorgsboende. Deras arbetsuppgifter är utformade för att skapa en trivsam miljö för de boende. Det kan handla om att spela spel, läsa, fika eller ta en promenad tillsammans.
- Det är roligt att testa ett helt nytt jobb och att arbeta med människor. Det är intressant att höra äldres livshistorier. Jag tror att jag bidragit till intressanta samtal, säger Avin Lilja Özer, en av ungdomarna som jobbar på ett vård- och omsorgsboende
Innan ungdomarna börjar sitt arbete får de en grundlig introduktion för att förstå sina uppgifter och säkerhetsrutiner. Under hela perioden har de tillgång till handledare som stöttar och ser till att arbetet sker tryggt och säkert.
- Det har blivit trevliga pratstunder och det är roligt att ungdomarna deltar i våra aktiviteter, säger Maria Karlberg som bor på Ljungbackens vård- och omsorgsboende.
Bakgrunden till initiativet är kommunens växande behov av personal inom äldreomsorgen. Antalet äldre som behöver stöd och omsorg ökar stadigt, samtidigt som det är svårt att rekrytera nya medarbetare. Genom att låta ungdomar tidigt få inblick i vårdyrket hoppas man kunna skapa en långsiktig lösning på bemanningsproblemen.
Med satsningen på ungdomsarbete i äldreomsorgen hoppas Södertälje kommun inte bara kunna fylla framtida rekryteringsbehov utan även bidra till att skapa generationsmöten som berikar både de unga och de äldre.
- Förhoppningen är att ungdomarna ska få ett intresse för vård och omsorg och kanske en gång i framtiden välja att utbilda sig inom området eller arbeta extra som tim- eller semestervikarier, säger Helene Brånn, resultatenhetschef på Ljungbacken vård- och omsorgsboende.