🕝 2 minuter
Unga forskare tävlar i Södertälje - "Imponerande"
Publicerad 14 mars 2024 09:30
Uppdaterad 14 mars 2024 01:24

Pristagare under semifinalen av Unga Forskare
Foto: Södertälje Science Park

Gymnasieelever från hela Sverige imponerade med sina forskningsprojekt i Forsknings-SM:s semifinal på Södertälje Science Park, där ämnen som aerodynamik, svarta hål och musikens effekt på koncentration utforskades.

I en showcase av ung vetenskaplig talang har Södertälje Science Park varit värd för den senaste semifinalen i Utställningen Unga Forskare, en del av Sveriges största naturvetenskapliga och tekniska tävling för gymnasieelever. Eventet lockade cirka 60 deltagare som presenterade sina forskningsprojekt, vilka täckte ett brett spektrum av fascinerande ämnen.

– Vi arrangerar semifinal för femte året med en kompetent och rutinerad jury och varje gång blir vi glatt överraskade och imponerande av elevernas kreativitet, ihärdighet, klokhet och förmåga att berätta om sina arbeten. Semifinal i Unga Forskare är absolut en av årets toppdagar på jobbet, säger Mikael Ek, juryordförande.

(Annonslänk)

Tävlingen, som är ett initiativ av Unga Forskare – Sveriges ledande ideella ungdomsorganisation inom STEM – syftar till att främja ett intresse för vetenskap och teknik bland unga. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1977, engagerar organisationen årligen tusentals ungdomar i sina program och aktiviteter.

Under evenemanget den 7 mars utmärkte sig projekt inom allt från utforskning av aerodynamik med vindtunnlar, till studier om svarta håls effekt på universums struktur och klassisk musiks inverkan på koncentration. Av de 40 projekten som presenterades, lyckades 9 kvalificera sig för den nationella finalen, som planeras att äga rum på samma plats mellan 8-11 april. Finalen kommer att samla de bästa projekten från landets alla åtta semifinaler.

Juryn, ledd av Mikael Ek, berömde årets tävlande för deras höga kvalitet på arbeten. Utöver kvalificering till finalen, delades även specialpriser ut, inklusive årets vattenpris, framtidspris och publikens pris, vilket understryker bredden på talang och innovation bland de unga forskarna.

Med blick mot finalen i april, står det klart att Sveriges unga forskartalanger inte bara utmanar vetenskapens gränser utan även inspirerar framtida generationer att utforska och bidra till vårt samhälles teknologiska och vetenskapliga framsteg.

Dela artikeln