🕝 2 minuter
Två män fångades på film med vapen - Frias av HD
Publicerad 16 april 2023 06:00
Uppdaterad 16 april 2023 22:48

Foto: Polisens förundersökning.

De två män som fångades på film av polis med vapen dömdes för grovt vapenbrott i Hovrätten. Nu frikänns männen efter att Högsta domstolen menar att vapenbrottets fullbordan var utesluten.

I Mars 2021 hittade polisen två automatkarbiner och en pistol i ett förråd i Södertälje, vilket ledde till att föremålen beslagtogs och ersattes med en vapenattrapp. I samband därmed satte polisen upp buggningsutrustning och dold kamera på platsen. Fyra månader senare fångades två Södertäljebor, en 32-åring och 35-åring, på film med attrapperna och på inspelningarna hördes en av männen fråga den andra; ”Var fan är den andra?”.

Männen greps och åtalades för försök till synnerligen grovt vapenbrott, men frikändes i tingsrätten som menade att vapnen hade beslagtagits flera månader innan männen fångades på film. Enligt domstolen var det omöjligt att fastställa att det redan fanns en brottsplan vid den tidpunkten. Däremot dömdes de för andra brott i samma process.

Vapen som hittades i förrådet. Bild: Polisens förundersökning

Åklagaren valde dock att överklaga den friande domen om grovt vapenbrott till hovrätten. Där dömdes männen av domstolen som menade att fara för brottets fullbordan enbart var utesluten på grund av tillfälliga omständigheter.

Fallet lyftes upp till Högsta domstolen som nu väljer att gå på tingsrättens linje och friar männen från åtal om försök respektive medhjälp till försök till synnerligen grovt vapenbrott.

”Polisen hade bytt ut vapen mot en attrapp fyra månader innan en person försökte hämta vapnen. Eftersom fara för vapenbrottets fullbordan var utesluten redan när den tilltalades uppsåt formades var det fråga om ett otjänligt försök som inte är straffbart.”, skriver Högsta domstolen.

– Det känns fantastiskt kul att vinna i Högsta domstolen. Jag drev rättsfrågan om otjänligt försök från första häktningsförhandlingen till HD. Det känns så klart mycket tillfredställande att HD går på försvarets linje, säger 35-åringens advokat Peter Ataseven till Telgenytt.

35-åringens försvarsadvokat Peter Ataseven.

Dela artikeln