🕝 1 minuter
Två fall av nya virusvarianten omikron bekräftade - "Inte oväntat"
Publicerad 1 december 2021 01:00
Uppdaterad 1 december 2021 01:00

Foto: Pixabay.

Två fall av nya virusvarianten omikorn har bekräftats i Stockholm efter att två personer har varit på resa i ett land som utpekas som ett riskområden av Folkhälsomyndigheten. Enligt FHM ska Personerna har lindriga symtom.

– Vi sekvenserar positiva prover bland annat från personer som varit utomlands, med eller utan symtom, och det har det nu bekräftats att två personer som rest i södra Afrika har konstaterats bära på omikron-varianten av covid-19, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund i ett pressmeddelande.

För att begränsa fortsatt spridningen av nya virusvarianten omikron har FHM rekommenderat samtliga resenärer från förskoleklass och uppåt som reser in till Sverige från länder utanför Norden att testa sig för covid-19. Det gäller resenärer som under de senaste sju dagarna har vistats i ett land utanför Norden.

– Det var inte oväntat eftersom denna variant redan påvisats såväl på annan plats i Sverige som i våra grannländer, säger smittskyddsläkaren Östlund.

Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund. Foto: Region Stockholm.

– Det är fortfarande viktigast att vaccinera sig med minst två doser vaccin för att få ett skydd mot allvarlig sjukdom och det minskar risken att smitta andra i sin närhet. Den som ännu inte har fått två doser vaccin ska hålla avstånd så ofta det går och undvika närkontakt med personer som är 70 år och äldre eller den som ingår i en riskgrupp. Det är en omtanke som blir lite extra viktig inför jul- och nyårshelgerna, säger Maria Rotzén Östlund i pressmeddelandet.

SENASTE NYTT: Nya rekommendationer efter ny virusvariant – “Snabb spridning”

Dela artikeln