Debatt
🕝 3 minuter
"INSÄNDARE: Tomma löften och behovet av verkliga förändringar"
Publicerad 16 oktober 2024 20:00
Uppdaterad 16 oktober 2024 20:00
Foto: Alexander Isa
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det är hög tid att Södertäljeborna ser igenom de fina orden som våra styrande politiker gång på gång använder för att måla upp en positiv bild av sitt styre medan verkligheten talar ett helt annat språk.

S, M och MP skriver i sin insändare om "ordning och reda" och "gemenskap", men vad har egentligen blivit bättre i Södertälje under deras ledarskap?

Låt oss börja med tryggheten, eller snarare bristen på den. Trots ständiga löften om att bekämpa brottsligheten så har våldsbrott, narkotikahandel och organiserad brottslighet fortsatt att plåga vår stad. Statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att brottsligheten i Södertälje inte har minskat, utan tvärtom ökat de senaste åren. Människor fortsätter att känna sig otrygga i sina egna hem och på gatorna.

"Dags för S, M och MP att sluta med tomma löften."

Det är dags för S, M och MP att sluta med tomma löften och leverera konkreta åtgärder. Exempelvis åtgärder som Realistpartiet har presenterat och som polisen själv efterfrågar så sent som på vårt senaste möte i kultur & fritidsnämnden, nämligen fler vuxna som trygghetsvärdar ute i stadsdelarna och tillgång till lokaler som vi döpt till ”trygga hubbar”.

Skolan nämns ofta som en hög prioritet, men verkligheten ser annorlunda ut. Södertäljes skolor har i flera år legat under det nationella genomsnittet när det gäller elevernas resultat. Lärarbrist och överfulla klassrum är fortfarande en del av vår vardag.

Joakim Granberg, gruppledare Realistpartiet. Foto: Liza Simosson

Bostadsmarknadspolitiken har genom åren kantats av dåliga affärer och extremt dyra byggkostnader vid nyproduktion. Nu har Telge Bostäder köpt bostäder av JM och VD Krister Mellström säger glatt att JM är duktiga på att bygga bra bostäder till ett betydligt lägre kvm pris än vad Telgebostäder hade när de byggde ”Stockholmsberget”, nu ska man ta lärdom av JM säger Krister.
Vi tänker att det hade varit bättre att för länge sedan anställt någon som redan kan detta.

Har åtminstone företagsklimatet blivit bättre sedan M fick sin nya arbets- och näringslivsnämnd?
Nja, företagsklimatet har endast klättrat ifrån plats 241 till 240 av landets 290 kommuner.
 - Vår ranking visar att det finns ett missnöje bland företagen i Södertälje, även kommunens information till företagen och kommunens service och bemötande är sänken i rankingen, säger Olle Karstorp, regionchef Stockholm, Svenskt Näringsliv.

"Hur genuina är dessa försök? Det känns mer som ett försök att fjäska för röster inför valet."

S, M och MP lyfter 2025 som ett ”idrottsår” och 2026 som ett ”kulturår” för att skapa goda uppväxtvillkor för alla barn och unga. Men varför vänta till 2025 eller 2026? Vi anser att man redan nu måste bli bättre på att vårda sin relation till föreningar som engagerar hundratals ungdomar, att vara ett stöd i stället för en motståndare. Då tänker vi inte bara på fotbollsklubbarna, utan alla Södertäljes föreningar som tar hand om och engagerar våra ungdomar och hjälper till med att hålla dem borta ifrån kriminalitet, det är förebyggande arbete på riktigt!

Majoriteten lovar visserligen nu att "besöka och ordna möten med föreningar, kyrkor och olika former av kulturarbeten" för att skapa delaktighet i planeringen. Men hur genuina är dessa försök? Det känns mer som ett försök att fjäska för röster inför valet snarare än en äkta strävan att involvera medborgarna.

Det är dags att vi får en ledning som inte bara talar om gemenskap och trygghet, utan som också har förmågan att leverera konkreta resultat. Tiden för tomma löften är förbi – vi behöver verkliga förändringar i vår stad, rösta realistiskt i kommunvalet 2026.

Joakim Granberg,
Gruppledare

Simon Isso,
Utbildningsnämnden samt kultur & fritidsnämnden.

Realistpartiet, Södertäljes lokalparti

Dela artikeln