🕝 2 minuter
Tindra Lundegård från Södertälje tävlar om SM guld och en plats i landslaget
Publicerad 6 mars 2022 01:00
Uppdaterad 6 mars 2022 01:00

Foto: Alex Ataseven.

Den 16 mars gör sju finalister upp om vem som ska utses till svensk mästare bland unga bagare i Sverige.

En av finalisterna som lyckats ta sig till finalen i Göteborg är 19-åringen Tindra Lundegård från Södertälje.

Hur känns det att vara i final och hur redo är du?

– Jättekul att vara med och tävla och få här möjligheten, bara att vara med är en vinst i sig, säger finalisten Tindra Lundegård till Telgenytt. Jag var väldigt stressad i början över hur ska jag hinna med att öva, men nu känner jag mig väldigt säker över det jag ska presenterna. Det ska bli en kul grej att vara med.

Idag studerar Tindra till bagare och konditor vid yrkeshögskolan i Kristianstad, men hennes intresse för bakningen föddes i yngre dar när hon bland annat lagade finska piroger med sin farmor. Nu har hon chansen bli svensk mästare i Unga Bagare och möjligheten att tävla i juniorlandslaget.

– Det hade varit fantastisk att komma med i landslaget. Möjligheten att få tävla i SM Unga Bagare, och därigenom ha möjligen att vara med i juniorlandslagenhar, har inte riktigt fallit mig i tanken att det verkligen kan hända.

Vägen till final var inte enkel för Tindra och lättar blir det inte i finalen. Under fem intensiva timmar ska hon skapa både goda och fantasifulla bakverk i fem olika kategorier – matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd.

Vad hon ska baka i final får hon i nuläget inte avslöja, däremot berättar hon för Telgenytt att hon inte ska laga det klassiska svenska som andra finalister väljer baka.

– Jag tycker inte klassiskt svenskt faller mig jätte mycket smaken. Jag väljer lite jordigare smaker och inte allt för sött som andra. Jag kör mitt race, sen får det bära eller brista, säger Tindra till Telgenytt.

Juryns val av vinnare kommer att baseras på bakverkens hantverksmässiga höjd, goda smak, vackra utseende och bakmetoderna de skapas med.

Här kräver juryn även ett nytt och kreativt tänk samt en smakprecision som utmärker sig.

Det vinnaren bidraget 2021 var ett Harry Potter-inspirerat skådebröd som innehöll både den berömda boken och tåget Hogwarts-expressen.

Den 16 mars har Tindra, utöver titelns som juniormästare, även chansen att kvala in sig i Svenska Juniorbagarlandslaget.

För att representera Sverige i VM för unga bagare krävs det att hon hamnar på minst en fjärde plats.

Följ Tindras resa på Instagram – @Tindras_bakhorna

Dela artikeln