🕝 1 minuter
Teslas leveranser stoppas vid Södertälje hamn
Publicerad 10 november 2023 09:00
Uppdaterad 10 november 2023 09:51

Foto: Creative Commons / Telge

Den pågående arbetskonflikten mellan IF Metall och Tesla har trappats upp, med strejker och hamnblockader som påverkar verksamheten i hela Sverige. Nu har strejken nått Södertälje.

IF Metall har länge arbetat för att förhandla fram ett kollektivavtal för bättre löner och arbetsvillkor hos Teslas svenska dotterbolag, TM Sweden, vilket berör över 130 anställda. Dock utan framgång, vilket resulterade i en stor strejk.

I helgen fick strejken, som började i oktober, anslutning från 17 företag över hela landet i en sympatistrejk mot Tesla. Detta innebär att all verksamhet kopplad till Tesla-fordon avstannar fram till dess att en uppgörelse mellan facket och Tesla uppnås. Enligt IF Metall avböjer dock Tesla att underteckna något kollektivavtal, med hänvisningen till att företaget globalt sett inte ingår i sådana avtal.

Elon Musk, VD Tesla. Foto: Cc / Telge

Samtalen mellan IF Metall och Teslas bolag i Sverige, TM Sweden, fortsatte i november utan att nå en överenskommelse.

Strejken når Södertälje
Nu har strejken nått Södertälje och spridit sig till hamnblockader i fyra städer, där LO-facket Transport stöttar IF Metalls krav genom att stoppa lossning av Teslabilar. Denna åtgärd berör även Södertälje hamn, där normala leveranser av Teslafordon nu är inställda.

Dock uttrycker facket oro för att Tesla kan försöka undvika blockaderna genom att importera fordon via hamnar i grannländer.
IF Metall är fast besluten att kämpa för kollektivavtalet, medan Tesla håller fast vid sin ståndpunkt.

Dela artikeln