🕝 1 minuter
TELGENYTT AVSLÖJAR: Scania flyttar produktion till Polen - 200 anställda berörs
Publicerad 20 januari 2022 01:00
Uppdaterad 20 januari 2022 01:00

Foto: Scania.

Den 23 oktober 2001 meddelade Scania att produktionen av busschassi i Katrineholm flyttas till Södertälje och de aviserade förändringarna slutfördes under 2002. Totalt berördes 740 personer i Katrineholm och 70 procent av de anställda tackade ja till ett fortsatt arbete som innebar att pendla mellan städerna.

Nu kan Telgenytt avslöja att Scania flyttar chassibuss produktionen igen efter 20 år. Denna gång flyttas anläggningen från Södertälje till Slupsk i Polen och uppemot 200 personer berörs av nedläggningen.

– Totalt är det uppemot 200 personer berörs av att produktionen läggs ner i Södertälje. De anställda kommer att behålla sina anställningar, men kommer erbjudas plats på andra avdelningar, säger en källa till Telgenytt.

Enligt uppgifter till Telgenytt flyttar Scania utvecklingen och produktionen av busschassi till Polen som en del i en större effektivisering av verksamheten.

Anläggning i Slupsk beskrivs som navet i Scanias europeiska produktion av helbyggda, karosserade, bussar för kollektivtrafik. Att flytta produktionen till Slupsk ska bland annat sänka kostnaden för busstillverkningen, samla tillverkningen till färre platser och ge plats för tillverkning av el-lastbilar i Södertälje.

Flytten till Polen ska även underlätta logistiken då dessa chassin levereras till andra, fristående busskarossörer i Europa, Afrika och Asien.

Flytten till Polen planeras vara klar efter sommaren 2022 , men fram till dess fortsätter tillverkningen av busschassier som vanligt i Södertälje.

Dela artikeln