🕝 1 minuter
Tandläkare kritiseras av IVO - Drog ut 19 tänder mot patientens vilja
Publicerad 4 maj 2022 02:00
Uppdaterad 4 maj 2022 02:00

En tandläkare från Södertälje drog ut 19 tänder från en person i 30-årsåldern och enligt IVO saknas det generell diagnos som grund för tanduttagningarna.

Nu kritiserar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, två tandläkare för deras åtgärder. Den ena för att ha följt patientens vilja och den andra för att ha gått emot.

Den 15 november 2019 var en 30-åring person med om en olyckshändelse där framtänderna i underkäken gick sönder.

Personen besökte då en tandläkare i Södertälje för att ersätta sina tänder med implantat. Till en början motsatte sig tandläkaren att dra ut alla tänder, men beslutade att göra det ändå och skickade en remiss till nästa tandläkare för ingrepp.

Hos den andra tandläkare framgick det att implantaten förutsatte insättning av benersättning, men patienten ändrade sitt beslut och önskade att inte gå vidare med ingreppet. Då blev tandläkaren arg, och mot patientens vilja fortsatte ingreppet och 19 tänder drogs ut.

I anmälan till IVO framgår det, efter en utredning, att patienten hade kunnat behålla samtliga tänder och få brokonstruktioner istället.

Nu får båda tandläkarna skarpt kritik för bland annat ett ingrepp som stred mot patientens självbestämmande och för att ha brustit i tandvårdslagen. Båda tandläkarna får även stark kritik för sin journalföring.

Dela artikeln