🕝 1 minuter
Taberman och Westlund tilldelas årets S:ta Ragnhildsmedaljer
Publicerad 25 maj 2022 02:00
Uppdaterad 25 maj 2022 02:00

Peter Taberman och Tina Westerlund. Foto: Södertälje kommun.

Sankta Ragnhildsmedaljen är ett av de finaste priset man kan få i Södertälje kommun som förknippas med Sveriges nationaldag.

I år tilldelas den årliga utmärkelsen till Peter Taberman och Tina Westerlund för deras betydande insatser.

Utmärkelsen Sankta Ragnhildsmedaljen tilldelas den person som har gjort och gör stora insatser för Södertälje och stadens medborgare.

”Peter Taberman tilldelas priset för sin bildskatt och engagemang för Södertäljes nutidshistoria och Tina Westerlund för sina kärleksfulla skildringar av Södertäljes historia.”, skriver Södertälje kommun i ett pressmeddelande.

Representationsgruppens motivering för Peter Taberman:

Den som inte känner sin historia kan ha svårt att få grepp om framtiden, sägs det. Årets S:ta Ragnhildsmedaljör har hjälpt Södertäljebor och andra historieintresserade med det, genom att visa oss autentiska bilder i bokform och vid uppskattade föredrag. Med sin fantastiska samling av vykort med Södertäljemotiv från 1890-talet och framåt har medaljören gjort det möjligt för många att ta del av berättelser om Södertäljes historia. Han har låtit oss följa stadens stora förändring, från populär badort och mindre arbetarstad till den stora industristad Södertälje är idag.

Motivering för Tina Westerlund:

Med stor kunskap och humor berättar årets S:ta Ragnhildsmedaljör om historiska platser, människor och händelser i Södertälje. Hon har roat och fascinerat Södertäljebor och andra historieintresserade under många år, genom böcker, radio och föredrag samt under stadsvandringar. Även om medaljören har prövat sina vingar på andra platser i Sverige, har hon alltid sökt sig tillbaka till Södertälje.

Priset delas ut i samband med firandet av Sveriges nationaldag den 6 juni på Torekällberget.

Dela artikeln