🕝 1 minuter
SENASTE NYTT: Systembolaget vill öppna nytt i Södertälje
Publicerad 27 maj 2021 02:00
Uppdaterad 2 juni 2023 19:29

Foto: Alexander Isa.

Södertälje får tillskott med ytterligare ett Systembolag för att underlätta för många Södertäljebor. Det bekräftade bolagets pressansvarige för Telgenytt.

Det har länge klagats på att Systembolaget inte har etablerat en enhet på östra sidan av staden för att täcka områden som Brunnsäng, Fornhöjden, Östertälje och Viksberg.

Flera personer som Telgenytt har varit i kontakt med har länge trott att ansvaret låg hos Södertälje kommun när det gäller att etablera en ny enhet i staden, men så är inte fallet.

– Det är Systembolaget som beslutar om nya butiker, säger Therese Elmgren, Systembolagets pressansvarige till Telgenytt.

För närvarande har Systembolaget två butiker i Södertälje, en i Lunagallerian och en annan vid Vasa-handelsplats i Geneta.

Det faktum att Systembolaget bara finns i city och vid Geneta har lett till onödiga bilresor för boende i områden som Brunnsäng. Det har i sin tur lett till högre utsläpp för den redan hårt drabbade staden, som har fått kritik för den dåliga luften.

Trafikproblemet vid Mälarbron, Birkakorset och Turingekorset har tidigare fått stark kritik på grund av höga partikelhalter, vilket hotar att stoppa byggandet av cirka 4000 bostäder.

År 2016 beslutade Södertälje kommun att bygga cirka 20 000 nya bostäder. Det målet ser ut att bli svårt att uppnå om inte Södertälje löser trafikproblemet. En snabb åtgärd för att minska trafiken anses vara att etablera ett tredje Systembolag på östra sidan.

Telgenytt har varit i kontakt med Systembolagets pressansvarige Therese Elmgren, som nu bekräftar det som många Södertäljeinvånare har väntat på.

– Vi har beslutat att öppna ännu en butik i Södertälje och letar nu efter läge och lokal för den, berättar Elmgren för Telgenytt.

Ett tredje Systembolag i Södertälje innebär bland annat mindre trängsel, minskad risk för smittspridning och lägre utsläpp av giftiga partiklar från onödiga bilresor.

Dela artikeln