🕝 2 minuter
Sverige utesluts från OS - Södertäljes dröm krossas
Publicerad 29 november 2023 20:17
Uppdaterad 29 november 2023 20:17

Foto: PxHere

Sveriges hopp om att stå som värd för Vinter-OS och Paralympics 2030, med planerade evenemang i Södertälje, grusas då landet inte bjuds in till den avslutande dialogfasen av Internationella Olympiska Kommittén, IOK.

– Jag är otroligt besviken. Vi hade ett starkt koncept att arrangera de mest hållbara spelen genom tiderna, men får nu inte chansen att visa upp den visionen för världen, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann, i ett pressmeddelande.

Södertäljes vision om att vara en del av Sveriges arrangemang för Olympiska Spelen 2030 blev krossad på onsdagen. Under onsdagen meddelade IOK att Sverige inte fortsätter till den tredje och avgörande fasen i ansökningsprocessen, som kräver tidiga finansiella garantier. Trots starkt lokalt politiskt stöd och planer på att hålla curlingtävlingar i Scaniarinken, ansågs Sveriges ansökan bristfällig.

– Vi trodde mycket på vårt nya koncept som baserades på hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel. Om IOK inte delar vår vision om hur spel ska arrangeras i framtiden var det klokt att säga till redan nu, säger SPK:s ordförande Åsa Linares Norlin. 

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

SOK:s ordförande Hans von Uthmann uttryckte sin besvikelse över IOK:s beslut och underströk att Sverige hade ambitionen att arrangera OS och Paralympics på ett hållbart, kostnadseffektivt och demokratiskt sätt. Han framhävde att man hade en god dialog med politiken och näringslivet och att man inte avsåg att belasta svenska skattebetalare för finansieringen av spelen.

– Vi var inte på något sätt ute efter att använda svenska skattebetalare för att finansiera spelen. Det var vi tydliga med mot IOK, mot regeringen och mot näringslivet. Vi är fortsatt övertygade om att spelen hade kunnat bli en katalysator för hela Sverige. Nu blir det tyvärr inte så, säger Hans von Uthmann.  

Von Uthmann betonade att även om Sveriges bud inte gick igenom, kommer erfarenheterna från processen att användas för att stärka svensk elitidrott. Samtidigt som Sverige och Schweiz har nobbats av IOK, är Frankrike och USA kvar som potentiella värdar för Vinter-OS 2030 och 2034.

Även Schweiz nobbades av IOK. De två länder som finns kvar som potentiella arrangörer av spelen 2030 och 2034 är Frankrike och USA. 

Dela artikeln