Debatt
🕝 1 minuter
"Insändare: Svenska för ukrainare är blågul solidaritet"
Publicerad 30 mars 2023 07:00
Uppdaterad 1 maj 2024 15:21
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Johan Pehrson och Metin Hawsho. Pressbilder.

Putins fruktansvärda angreppskrig mot Ukraina måste stoppas. Omvärlden måste göra mer. Både när det gäller vapen och bistånd för att försvara Ukrainas frihet, men också för de ukrainare som flytt. Ukrainare som flytt hit måste få chansen att lära sig svenska. 

Vi vet att kvinnor och barn drabbas hårdast av krig. Vi har sett karavaner av människor som tvingats att fly Ukraina för att slippa Putins bombningar och beskjutningar. Många har fått skydd i Sverige.

Svenska folket har verkligen visat en stor solidaritet. Det ser vi också här i Södertälje kommun. Paket med mat, kläder och leksaker har skickats. Människor har åkt ner för att hjälpa till. Dessutom har Södertälje kommun åtagit att hjälpa till med boende för 87 personer som flytt från Ukraina. 

Det är tufft att komma till ett nytt land när ens släktingar är kvar i ett krigsområde. Att kunna få ett jobb är viktigt och då är svenska språket avgörande. Liberalerna har alltid kämpat för att svenska språket ska vara grunden i integrationen.

Därför ger regeringen nu ett viktigt besked. Ukrainska flyktingar ska tillgång till SFI, vilket kommer att göra stor skillnad. För det första har det varit inte varit tydligt att ukrainska flyktingar har möjlighet att studera svenska på sfi. Det ändrar vi så att de får erbjuda sfi till ukrainare.

För det andra lägger regeringen en viktig satsning i vårbudgeten. Det handlar om hundra miljoner kronor för att stödja kommunerna att erbjuda SFI, man kan kalla det för SFU – Svenska för ukrainare. Det är ett statsbidrag som betalas ut till kommunerna av Skolverket. Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och SD.

Många kommuner vill erbjuda ukrainska medborgare sfi, och en del gör det redan. Med det här ekonomiska tillskottet kommer förhoppningsvis ännu fler ukrainare kunna utveckla sin svenska.

Johan Pehrson, Arbetsmarknads- och integrationsminister
Mats Persson, Utbildningsminister
Metin Hawsho, Gruppledare (L)

Dela artikeln