🕝 2 minuter
"Surr” i parken – en vecka i biologisk mångfalds tecken
Publicerad 10 maj 2025 08:00
Uppdaterad 10 maj 2025 08:00
Foto: Pexels

Den 20 maj inleds utställningen Surr och flera aktiviteter i Astraparken i Södertälje. Under tre dagar sätts fokus på pollinatörer, hållbar odling och stadens gröna möjligheter.

Södertälje laddar för en vecka med grön inspiration, kunskap och engagemang när utställningen Surr öppnar i Astraparken den 20 maj. Bakom arrangemanget står Södertälje kommun i samarbete med Pollinera Sverige och det lokala nätverket för biologisk mångfald – där aktörer som AstraZeneca, Scania och Söderenergi ingår.

Marianne Wissman, parkingenjör på Södertälje kommun och projektledare för arrangemanget, menar att detta är ett utmärkt tillfälle att både lära sig om hållbarhet, odling, mat och biologisk mångfald – och få inspiration till vad man själv kan bidra med.

 – De här är ett fantastiskt tillfälle. Det viktiga här är samarbete, och vi har med oss Södertäljes nätverk för biologisk mångfald och många andra under programmet, säger Wissman.

Startskottet går på FN:s internationella Världsbidag den 20 maj. Då står pollinatörer som bin, rödmurarbi, påfågelöga och till och med spyflugor i centrum. Fotografen Lena Granefelt, som ligger bakom utställningen Surr, kommer att guida besökare genom bildmaterialet, och det finns chans att prova att slunga egen honung.

Dagen därpå, den 21 maj, ligger fokus på hållbar matkonsumtion och ekologisk odling – med konkreta tips på vad man som individ kan göra, i dialog med kommunen.

 Om man är några personer som tillsammans vill starta en gemensam odling i en park så kan man höra av sig till oss och berätta om sina idéer. Det finns mycket man kan göra både hemma och tillsammans med andra, säger Karin Saler, Södertälje kommuns odlingssamordnare.

Veckan avslutas den 22 maj med temat biologisk mångfald. Då föreläser biologen Ola Jennersten från Världsnaturfonden om varför mångfalden är avgörande för vår överlevnad. Södertäljes nätverk för biologisk mångfald finns också på plats för att visa hur samverkan mellan kommun, näringsliv och samhälle kan göra skillnad.

Södertälje har en rik variation av grönområden – från stadstallskogar och ädellövträd till vattenmiljöer och trädgårdar.

– De gröna ytorna är nödvändiga för att upprätthålla våra ekosystemtjänster. Trädens skugga, till exempel, sänker temperaturen eller tar hand om vatten under extremväder. Blommande parker, insekter och dammar skapar livsmiljöer för många arter samtidigt som vi människor kan ta del av deras ekosystemtjänster. Genom vårt samarbete inom nätverket kan vi göra mer för den biologiska mångfalden och visa varför naturen inne i staden är så viktig, säger Mari Nilsson, kommunekolog i Södertälje. 

Men även i stadens mer hårdgjorda ytor, som bostadsområden och verksamhetsytor, finns stor potential för mer grönska. Veckans aktiviteter ska inspirera fler att bidra till en grönare, mer levande stad.

Dela artikeln