🕝 3 minuter
Succé under matfestivalens första dag - "en mysig stämning"
Publicerad 5 juni 2024 05:00
Uppdaterad 5 juni 2024 11:02
Foto: Alexander Isa

Tisdagen markerade starten på Södertäljes fyra dagar långa matfestival, där besökare kan njuta av kulinariska läckerheter från 20 olika länder. Första dagen blev en succé med livlig stämning och många besökare.

Matfestivalen, som senast hölls 2019 innan pandemin satte stopp för evenemanget, är nu tillbaka och förväntas bli en årlig tradition. Trots vissa tekniska problem under uppsättningen, bland annat med strömdragningen, lyckades arrangörerna få allting att fungera till slut.

- Vi har faktiskt haft ganska mycket bekymmer här när vi satte upp. Vi hade ingen ström och det var lite stökigt för oss, men vi lyckades till slut på eftermiddagen att få ut den energitillgången, säger Robert Norrhede, eventansvarig på International Food Festival, till Telgenytt.

Festivalens första dag bjöd på solsken, härlig stämning och ett myller av besökare som kom för att njuta av mat från världens alla hörn. Robert Norrhede, eventansvarig på International Food Festival, berättar för Telgenytt att trots en något lugnare start under lunchtid, ökade antalet besökare under eftermiddagen. Han uttrycker också nöjdhet med den första dagen och förväntar sig ett ökat flöde av besökare under de kommande dagarna.

Nyfikna besökare bjöds på provsmakningar. Foto: Alexander Isa

- Vi är inte riktigt inne i sommar, folk har inte semester och folk jobbar fortfarande. Som det ser ut nu så brukar det vara jättebra på kvällen och på lunchen brukar vi ha ganska bra försäljning. Men det var hyfsat bra med folk på eftermiddagen under tisdagen, även om vi hoppades på fler vid lunchtid. Men vi har hela veckan på oss, säger Robert.

Matfestivalen, som har arrangerats tidigare år, förväntas dra mellan 30 000 och 40 000 besökare under hela veckan.

- Ju längre in vi kommer mot helgen, desto fler besökare brukar det bli. Men vi räknar med den siffran för Södertälje, säger Robert Norrhede.

Vid politikertorget fanns flera partier för att sprida buskapet om det pågående EU-valet. Bland dem fan kommunstryslens ordförande Boel Godner, med partikollegor.

Vid Politikertorget fanns flera partier för att sprida budskapet om det pågående EU-valet. Bland dem fanns Socialdemokraterna, representerade av kommunstyrelsens ordförande Boel Godner och hennes partikollegor. Foto: Alexander Isa

Under festivalen inledande dag var det inte bara maten som lockade. Vädret var strålande och många tog tillfället i akt att njuta av sommarvärmen.

Från Järnagatan till Stora Torget minglade folk och njöt av allt från smakrik Pljeskavica från Balkan-ståndet till friterad skruvpotatis och franska delikatesser. Utbudet var stort och varierat och lockade många besökare fram till 19-tiden då flera matstånd stängde för dagen.

- Folk kommer gärna ut på kvällen och sätter sig för att äta. Det är en mysig stämning, Robert.

Festivalen pågår fram till helgen och lovar fortsatt god mat, bra stämning och många besökare.

Thailändsk matstånd. Foto: Alexander Isa
Miljöpartiet i solskenet på Politikertorget. Foto: Alexander Isa
Vänsterpartiet likaså. Foto: Alexander Isa
Foto: Alexander Isa
Italienska delikatesser. Foto: Alexander Isa
Ost i flera olika smaker. Foto: Alexander Isa
Äkta svensk honung. Foto: Alexander Isa.
Franska delikatesser. Foto: Alexander Isa
Fudge och Nougat i flera olika smaker. Foto: Alexander Isa
Stadskärnan var välbesökt under matfestivalens första dag. Foto: Alexander Isa
Dela artikeln