🕝 4 minuter
Storpublik väntar när sjufaldiga mästarna gästar Nykvarn
Publicerad 28 december 2023 18:06
Uppdaterad 2 maj 2024 11:15

En minst sagt tuff uppgift väntar för Lucas Orrmo som kommer hotas från alla håll och kanter när Falun gästar Furuborghallen. Lucas Orrmo: -”Alla lag går att störa”. Foto: RG Foto-Media.

Efter ett kort juluppehåll så är det återigen dags för att NIF att ta sig an nästa motstånd i SSL. Efter att ha mött alla lag i serien placerar man sig på en 9:e plats i tabellen, bara 5 poäng bakom FBC Kalmarsund som befinner sig på en slutspelsplats.

Om man ska se neråt i tabellen så har NIF 4 poäng ner till AIK som befinner sig på nedflyttningsplats. En minst sagt tuff period för många lag där poängen blir alltmer avgörande och för NIF så skulle en vinst mot Falun innebära ett steg närmare att säkra nytt SSL-kontrakt.

NIF som har mött alla lag i serien får nu se betydligt tuffare spelschema på nytt, precis som inledningen av säsongen när man ställdes mot Falun, Storvreta, Växjö och Pixbo i följd.
Nykomlingen som hade vittring mot Falun på bortaplan fick till slut se sig besegrade i en match där rutinen blev avgörande.

Stjärnan borta resten av säsongen

Tungt men väntat besked från Valdemar Ahlroth som missar resterande säsong. Bild: RG Foto-Media

Tränaren Nicklas Hedstål har under hösten fått kasta om formationerna pga. skador och en spelare som har lyst med sin frånvaro är den skadade Valdemar Ahlroth som i matchen mot Linköping den 24 november fick bäras av planen. Nu står det klart att Ahlroth missar resten av säsongen. Ett tungt tapp för NIF!

Ett stjärnspäckat Falun i Furuborghallen
Sjufaldiga mästarna Falun tar plats i Furuborghallen och det väntas bli en riktig publikfest. Gästerna som har många landslagsaktuella spelare har under säsongen imponerat men det har också varit ett Falun som i perioder inte fått det att funka.

Med det sagt så har dalalaget lyckats resa sig gång på gång och rätt spelare har klivit fram för att avgöra matcherna. Senast mot Växjö lyckades Falun vända 6–3 underläge till 6–7 borta mot Växjö där det avgörande målet kom 18:48 och det var kaptenen Emil Johansson som klev fram då. Utöver Johansson har en duo i Falun fått en mer betydande roll och som kan ställa till det rejält för motståndarna. Det handlar om Malte Lundmark och Emil Ruud som hittar varandra i sömnen när de kliver in på planen.

Alexander Galante Carlström som har ett år kvar av sitt kontrakt. Till Innebandymagazinet säger Carlström att han inte har stängt dörren helt för spel i Schweiz. Foto: Per Wiklund

Ett namn som säkerligen 95% av publiken som närvarar i Furuborghallen känner till är Alexander Galante Carlström som har blivit utsedd till världens bästa spelare 2 år i rad (2016–2017), har gjort över 700 mål i SSL och fortsätter att klättra och sätta nya rekord i poängligan genom tiderna i SSL.

Det finns mycket fler meriter att skriva om denna spelare och då har vi inte kommit till Rasmus Enström, Emil Johansson, Omar Aldeeb, Johan Rehn, Simon Cederström mm.

Omar Aldeeb jagar sitt femte SM-guld, kan han göra det med lillebror Ahmad? Foto: Per Wiklund

Två spelare som kommer ifrån närområdet är bröderna Omar och Ahmad Aldeeb som har Strängnäs IBK som moderklubb. Omar som gör sin sjunde säsong i Falun och har hittills vunnit 4 SM-guld, 2 Champions cup och ett VM-guld. Ahmad gör sin andra säsong i Falun och det har hittills blivit 1 Champions cup och som sedan har bestått av skador. Något som nu inte stoppar Ahmad från spel mot Nykvarn, ett motstånd som han har stött på ett flertal gånger under sin tid i Strängnäs när bägge lagen möttes i Allsvenskan.

Lucas Orrmo inför matchen mot Falun

Lucas Orrmo

Ni gick på julledighet med 3 raka vinster och befinner er just nu på en 9:e plats i tabellen. IBF Falun kommer på besök, hur går tankarna inför matchen?

– Ja vi har bra go och känsla i laget, alla vet vad vi kan när vi är där både fysiskt och mentalt, vi har lite manfall inför matchen mot Falun, men det är bara för dom som får chansen att kliva fram och våga ta chansen, tycker vi kan gå in avslappnat utan press, vi möter delade 1:an i serien tillsammans med Storvreta. Vi måste gå ut och våga spela, med det sagt, vi ska absolut ha respekt för det är ett av världens bästa lag, men vi ska inte vara rädda för dom, alla lag går att störa om man tror på uppgiften.

Hur ser du på duellen mot Santtu Strandberg / Johan Rehn som står på andra sidan?

– Duktiga målvakter på andra sidan absolut, men lägger inte så mycket fokus på de, koncentrerar mig på min uppgift och min prestation till 100 % och att ge grabbarna tryggheten, har en känsla att det kommer bli en del luriga lägen med tanke på materialet dom har offensivt. Man får inte tappa fokus en sekund mot sådana spelare, du måste vara påkopplad hela tiden.

Till slut, hur slutar matchen?

– Brukar bli mycket mål när Falun spelar oavsett vilka dom möter, mitt hjärta säger 8–7 till oss.

Tre poängbästa spelarna för IBF Falun

  • Malte Lundmark 29 poäng (18 + 11)
  • Emil Ruud 27 poäng (14 + 13)
  • Alexander Galante Carlström 21 poäng (15 + 6)

Tre poängbästa spelarna för Nykvarn

  • Hampus Ahrén 15 poäng (7 + 8)
  • Markus Jonsson 11 poäng (6 + 5)
  • Valdemar Ahlroth 9 poäng (6 + 3)

Matchen spelas fredagen den 29 december i Furuborghallen, kl. 19:00.
Biljetter går att köpa här.

Sportexpressen TV sänder även matchen och det kan du följa här.
Obs: Abonnemang krävs

Dela artikeln