Södertälje kommun
🕝 1 minuter
Stor prisnedgång på villor i Södertälje – Största på fyra år
Publicerad 14 januari 2023 10:00
Uppdaterad 14 januari 2023 03:17

Foto: Creative Commons.

Höga elpriser, högre räntekostnader och en hög konjunktur slår hårt mot bostadsmarknaden. Den kraftiga prisnedgången på villor i Södertälje är den största på fyra år.

Villapriserna sjönk med 8 procent i Södertälje kommun under de senaste tre månaderna. Det är den svagaste prisutvecklingen sedan 2018. Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

Men det är inte enbart Södertälje som ser en prisnedgång, även i hela Stockholms län sjunker villapriserna. I hela länet noterades en prisnedgång på 6 procent.

Priserna på villor sjunker i 128 av landets kommuner, medan de stiger i 14, i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar.

Graf: Newsworthy.

Bland kommunerna i Stockholms län sjunker priserna på villor i 20 av 21 kommuner där det redovisats uppgifter om prisutveckling. Störst var minskningen i Upplands Väsby där priserna sjönk med 13 procent. I Nackadäremot steg priserna med 1 procent.

Sammanlagt såldes 48 villor i Södertälje kommun mellan oktober och december till ett genomsnittligt pris på 4,4 miljoner kronor. Det är fler försäljningar än på sju år. I fjol gjordes 70 affärer vid den här tiden på året. 

I hela Stockholms län såldes 1 647 villor för i snitt  6,7 miljoner kronor.

Läs även:Villor i Södertälje mot högre elräkningar än andra kommuner

Dela artikeln